Bezoekersvraag

Kennisbank

Goed rantsoen samenstellen

Door middel van een goed voerschema kunnen veel gezondheidsproblemen voorkomen worden. Als namelijk rekening gehouden wordt met het natuurlijke eetpatroon van een paard en de inrichting van het spijsverteringskanaal dan wordt de kans op veel aandoeningen, zoals maagzweren, koliek en hoef- en spierbevangenheid veel kleiner.

Ruwvoer is de basis
In de natuur is een paard ca. 14 – 16 uur per dag bezig met het verzamelen van voedsel, voornamelijk vezelrijke voeding met weinig calorieën. Granen komen in de natuur niet in het rantsoen van een paard voor.  De spijsvertering van een paard is dan ook gebouwd op het verteren van een continue stroom vezelrijke voeding met de zeer kleine maag en groot ontwikkelde dikke en blinde darm. Een voedermiddel wat het meeste lijkt op het rantsoen in de natuur is ruwvoer. Ruwvoer, zoals hooi en kuilgras is nodig om de darmgezondheid te waarborgen.

Om deze reden dient ruwvoer de basis van het rantsoen te vormen. Zorg dat je paard 1 – 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgt. Voor een volwassen paard komt dit neer op 6 – 9 kg ruwvoer per dag. Weeg je ruwvoer om precies te weten hoeveel ruwvoer je geeft. Als je ruwvoer van eigen land hebt of aankoopt in grote partijen, dan is het verstandig om het ruwvoer te laten analyseren bijv. bij BLGG AgroXpertus. Met een ruwvoeranalyse kun je namelijk het rantsoen optimaal samenstellen. Lees alles over ruwvoer

Conditie bijsturen
Kun je met een basisrantsoen van ruwvoer de conditie van je paard niet handhaven, probeer dan bij te sturen in de kwaliteit van het ruwvoer. Word je paard bijvoorbeeld te dik? Kies dan voor een armere soort ruwvoer, bijv. grof langstengelig hooi.  Hoe stengeliger het voer, hoe armer het is aan voedingsstoffen. Als het paard te mager dreigt te worden, kies dan juist voor een rijker ruwvoer (fijn en meer blad ipv stengel). Lees meer over de voedingswaarde van ruwvoer

Behoefte
Houd bij het samenstellen van het rantsoen ook rekening met de behoefte van jouw paard. De behoefte aan energie/eiwit en vitaminen en mineralen verschilt per paard en is afhankelijk van de prestaties, levensfase en eventuele aanvullende behoeften voor bijvoorbeeld dracht. Bekijk de extra behoefte voor arbeid. De meeste paarden krijgen ca. 1 - 3 kg krachtvoer per dag, naast voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Stijgt of daalt de behoefte van jouw paard? Pas dan ook het rantsoen aan. De meeste rantsoenen bevatten te weinig zout. Dit kun je opvangen door een zoutblok in de stal te hangen, zodat het paard naar behoefte zout kan opnemen.

Energiebron
Als je paard extra energie nodig heeft naast de basis van ruwvoer, kijk dan welke energiebron bij jouw paard past. Heeft jouw paard snelle energie nodig die snel beschikbaar komt? Zoals suiker en zetmeel of juist langzame energie om langere tijd te kunnen presteren? Zoals bijv. vezels of vetten. Lees meer over energiebronnen voor paarden

Frequentie
Geef kleine porties, verdeeld over meerdere keren per dag. Geef, indien mogelijk, minimaal 3-4 x per dag ruwvoer, zodat je paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staat en voer 2 – 4 x daags krachtvoer, afhankelijk van de hoeveelheid.

Let op
Snelle overgangen in het rantsoen kunnen de bacterieflora in de dikke darm verstoren. Dit kan diverse problemen veroorzaken. Mocht je veranderingen in het rantsoen willen doorvoeren, doe dit dan geleidelijk.

Lees meer:
Bezoekersvraag: teveel tijd tussen de voerbeurten?
Bezoekersvraag: krijgt mijn recreatiepaard voldoende?
Bezoekersvraag: voer zonder onnodige producten?
Bezoekersvraag: welk voer is geschikt?
Bezoekersvraag: hoeveel kg hooi en brok voor een paard?
Bezoekersvraag: rantsoencontrole?
Bezoekersvraag: hoeveel krachtvoer?

Basistips voor goed voeren