Bezoekersvraag

Kennisbank

Alles over ruwvoer

Tijdens veel lezingen en in bijna alle artikelen en adviezen wordt aangeraden om je paard voldoende ruwvoer van goede kwaliteit te geven. Wat wordt er hier nu precies onder verstaan? Wat is ruwvoer precies? Wat wordt er bedoeld met voldoende? Welk ruwvoer past het beste bij mijn paard? En hoe weten we of we een goede kwaliteit hebben?

Wat is ruwvoer?
Ruwvoer zijn voedermiddelen met een vezellengte van ca. 8 mm. Voedermiddelen zoals gras, hooi, luzerne, snijmaïs en stro zijn dus ruwvoeders.  Andere voedermiddelen met een kortere vezellengte vallen onder krachtvoer.

Waarom is ruwvoer belangrijk?
In de natuur is een paard 14-16 uur per dag bezig met het verzamelen van voedsel en vasten nooit langer dan twee tot vier uur. In de moderne manier van paarden houden zijn de mogelijkheden om te foerageren beperkt en zit er soms velen uren tussen de verschillende voerbeurten. Het maagdarmkanaal van een paard is ingesteld  om continue een langzame stroom van ruwe, structuurrijke, suikerarme grassen te verteren. Om maag- en darmstoornissen te voorkomen, voor de gezondheid van uw paard en om in de psychologische behoefte om te kauwen te voorzien is ruwvoer van groot belang.

Wat is een goede kwaliteit?
De meeste gebruikte soorten ruwvoer voor paarden zijn hooi en kuilgras. Beide producten hebben eigen specificaties en voor- en nadelen.

Kuilgras
Kuilgras, ook wel voordroog, kuilvoer of ingekuild gras kan uitstekend dienen als ruwvoer. Kuilgras is nat gras dat door fermentatie wordt geconserveerd. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën voedingsstoffen afbreken zonder zuurstof(anaeroob). Kuilgras voelt vochtig aan en bevat ca. 55 – 65% droge stof. De lengte van het product bepaalt of het stengelig aanvoelt of fijn en zacht. Dit is een maat voor de energiewaarde. Een kuil van fijn gras bevat meer energie dan een kuil van grofstengelig gras.  Jong gras bevat weinig structuur en is niet geschikt voor paarden. Geef daarom geen kuilgras van de melkveehouder, maar kies een grovere, langstengelig en drogere kwaliteit ruwvoer. Vochtige, stinkende en schimmelige kuilen kunnen de darmflora van een paard ernstig verstoren.

Goed kuilgras voor paarden

  • Gemiddeld tot langstengelig
  • Geen fijn kuilgras van de melkveehouder
  • Baal binnen 3 -5 dagen opvoeren i.v.m. bederf
  • Balen zijn luchtdicht en bevatten geen gaatjes
  • Fris zurige geur
  • Constante kwaliteit
  • Geen schimmelvorming
  • Let op kadavers in de baal (i.v.m. botulisme)

Hooi
Hooi is gedroogd gras wat ca. 5-7 dagen door de zon is gedroogd op het land. Door het drogen is het lang houdbaar(ca. 1 jaar). Voer hooi bij voorkeur vanaf de grond. Vanuit een ruif komt het stof en de zaden gemakkelijk in de luchtwegen. Stof kan voor irritaties zorgen en tot chronische allergie. Als je paard wit of geel slijm opmerkt, maak dan onmiddellijk nat door het voer te voeren onder te dompelen in een bak met water.

Goed hooi voor paarden

  • Groengele kleur
  • Ruikt fris
  • Stofvrij
  • Uitgebloeid
  • Langstengelig
  • Gemaaid in het aarstadium, zodat het eiwitgehalte laag is en het vezelgehalte hoog
  • Niet natgeregend tijdens de oogst

Om precies te weten wat je voert kun je een ruwvoeranalyse laten uitvoeren. 

Welk ruwvoer past het beste bij mijn paard?
De bovenstaande richtlijnen voor goed hooi en kuilgras zijn van toepassing voor de meeste paarden. De behoeften van paarden kunnen echter verschillen. Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi. De keuze tussen hooi of kuilgras heeft met diverse factoren te maken. Over het algemeen heeft hooi de voorkeur, omdat deze kwaliteit vaak constanter is, maar sommige paarden moeten hoesten van droog hooi, waardoor dan voor kuilgras gekozen wordt. Bij het zoeken naar de beste kwaliteit ruwvoer voor jouw paard dient gekeken te worden naar de individuele behoeften van het paard.

Wat is voldoende ruwvoer?
Kuilgras is natter dan hooi, waardoor je meer water voert. Een paard heeft ca. 2 – 2,5 kg kuilgras per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een paard van 600 kg komt dit neer op 12 – 15 kg, afhankelijk van vochtgehalte van het kuilgras.

Hooi is over het algemeen constanter van kwaliteit en vochtpercentage. Een paard heeft per dag ca. 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een paard van 600 kg komt dit neer op 9 kg per dag(5-6 plakken).

Hoe weet ik hoeveel ruwvoer ik geef?
Vaak wordt kuilgras gegeven in plukken en hooi in plakken. Dit geeft echter nog geen indicatie van de hoeveelheid. Om precies te weten wat je voert is het goed om je ruwvoer te wegen. Dit kan door een hooinet aan een speciale weger te hangen, maar indien deze niet aanwezig is, dan kun je ook een weegschaal meenemen naar stal. Ga eerst zelf op de weegschaal staan en pak daarna de hoeveelheid ruwvoer in je armen. Op deze manier krijg je een goed idee van het hoeveelheid die je voert. Probeer de porties elke dag gelijk te houden door bijvoorbeld met een mand te werken.

Lees meer:
Bezoekersvraag: Hoeveel hooi naast 10 uur weidegang?
Bezoekersvraag: Alleen hooi voldoende voor 2 jarige koudbloed?
Bezoekersvraag: kuilgras voeren na oogsten?
Bezoekersvraag: hoeveel plakken hooi moet ik per dag voeren?
Bezoekersvraag: avondhooi vervangen door lucerne?
Bezoekersvraag: minder voeren van kuilgras dan van hooi?
Bezoekersvraag: schimmel in te droog kuilgras?
Bezoekersvraag: gevolgen koeienkuil voor paarden?
Bezoekersvraag: hoeveel ruwvoer heeft mijn paard nodig?

Hooi en kuilgras vergelijken
Column: de voordelen van kuilgras
Voedingswaarde ruwvoer
Grasrantsoen
Giftig ruwvoer

Nieuws: gevolgen klein kruiskruid in luzerne
Nieuws: weinig vezels negatieve invloed op welzijn