Bezoekersvraag

Kennisbank

Onkruidbestrijding

Het ideaalbeeld van een paardenweide is een weide met ruim voldoende, gras, wat een beetje dor en lang is en hooiachtig lijkt. Hier en daar een gezond kruid wat een paard ook graag eet en geen giftige planten in de buurt van de weide. Toch is de werkelijkheid vaak anders en staat er soms veel onkruid in de weide. Aan het bestrijden hiervan mag vaak wat meer aandacht besteed worden, een mooie frisse weide heeft veel voordelen.

Een sterke grasmat
Wanneer een grasmat heel vitaal is, heeft het vaak zelf de kracht om andere planten te verstikken. Aangezien in Nederland veel Engels Raaigras in paardenweides te vinden is en de bodems niet optimaal zijn voor een paardenweide, zijn de meeste grasmatten in Nederland niet sterk genoeg om dit te doen. Wanneer wij het gras een handje helpen door regelmatig de kale plekken in te zaaien en nieuwe soorten gras te zaaien vroeg in het voorjaar (dit heet doorzaaien), regelmatig maaien en handmatig af en toe ongewenste planten te verwijderen, maken we de grasmat zelf sterker. Doorzaaien kan het beste gedaan worden met een grasmengsel speciaal voor paardenweides, lees hier meer over grasmengsels voor paarden.

Onkruid maaien
Het maaien van de weide om zo de schadelijke planten te bestrijden kan effectief zijn, maar het moet wel zeer regelmatig gebeuren. Wanneer het weiland ongeveer vijf tot zes keer per seizoen gemaaid wordt, voordat de bloemen van het onkruid uitgebloeid zijn en de zaden gaan rijpen, kan de hoeveelheid onkruid langzaam minderen. Toch is dit geen heel betrouwbare methode, aangezien sommige onkruiden ook kunnen stekken en er vaak te laat gemaaid wordt zodat de zaden zich toch kunnen verspreiden. Onkruid groeit vaak ook heel snel terug wanneer het gemaaid wordt. Aan de andere kant is het voordeel van deze manier van onkruidbestrijding dat de paarden gewoon in de weide kunnen blijven lopen en geen kans lopen om vergiftigt te worden door een chemisch middel voor onkruidbestrijding.

Chemische bestrijding van onkruid
Ondanks dat chemische bestrijding gevaren kent is het gebruik van herbiciden wel erg effectief. De meeste soorten onkruid kun je hier mee bestrijden en deze komen ook meestal niet meer terug. Het nadeel van chemische bestrijding is dat het erg belastend kan zijn voor het milieu en gevaarlijke situaties oplevert als een paard het binnen krijgt. Daarnaast moet je vaak verschillende soorten herbiciden gebruiken, voordat alle verschillende soorten onkruid in de weide weg zijn. Het is ook vaak nodig om meerdere keren te bestrijden omdat sommige onkruiden te groot zijn om in één keer te vergiftigen. De beste periode voor het chemisch bestrijden is in het vroege voorjaar, als de planten nog jong zijn. Let wel op dat er pas weer een paard in een weide kan waarin chemische onkruidbestrijding toegepast is wanneer je zeker bent dat alle giftige stoffen weg zijn. Lees hiervoor de instructies op de verpakking of laat je goed informeren bij een tuincentrum of Welkoop/Boerenbond winkel.

Handmatig verwijderen
Onkruid kan met de hand uit weilanden gehaald worden. Dit is doeltreffend als je dit doet voordat de plant zaadjes zal verspreiden. Als je een klein stukje wortel in de grond laat zitten, dan zullen veel planten weer uitgroeien tot een nieuwe plant. Een ander probleem is dat de grond elke keer verstoord wordt wanneer een plant volledig verwijderd wordt, wat dus een zwakke plek in de grasmat betekent en kans geeft aan (andere) onkruiden.

Het beste kan je een combinatie van bovenstaande methodes gebruiken en daarbij de weide goed verzorgen en onderhouden door regelmatig de wei door te zaaien, te maaien en de mest te verwijderen. Let altijd extra op dat er geen giftige planten in de weide staan, als deze er wel staan is het heel belangrijk dat deze zo snel mogelijk verwijderd worden.

Lees meer:
Aandachtspunten weidegang