Bezoekersvraag

Kennisbank

Voeren drachtige merrie

Voer tijdens de dracht
In het begin van de dracht groeit het veulen langzaam en kan de merrie normaal gesproken toe met een gewoon rantsoen. Hiermee  wordt een rantsoen van ruwvoer en krachtvoer bedoeld dat afgestemd is op de arbeidsintensiteit. Let hierbij ook op de conditie en controleer je paard door middel van de conditiescore.

Vanaf de negende maand van de dracht kan het gewone krachtvoer vervangen worden door een merriebrok. In de laatste maanden van de dracht worden mineralen als calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan belangrijker.

1. Extra Calcium. Fosfor en Magnesium
De behoefte aan calcium, fosfor en magnesium van een drachtige merrie stijgt in de laatste 5 maanden van de dracht. Zorg daarom voor een extra gift van deze mineralen.

2. Voldoende Koper, Zink en Mangaan
Koper is een belangrijk sporenelement bij de voorkoming van OCD.  Merriebrokken bevatten meer koper dan sportbrokken, maar deze waarden variëren heel erg vanaf 15 – 150 gram per kg. Met de VoerVergelijk checkers kun je voeders zoeken die geselecteerd zijn op de gehalten koper, mangaan of zink.

3. Verteringsproblemen voorkomen
Aan het einde van de dracht komt koliek of verstopping nog wel eens voor. De merrie kan weinig ruwvoer eten, doordat het veulen veel plaats inneemt. Een fijne kwaliteit hooi geeft extra energie en veroorzaakt minder snel verstoppingen. Geef daarnaast niet teveel suikers en zetmeel om verteringsstoornissen te voorkomen. Om extra energie te geven, zonder zetmeel en suikers zou je kunnen kiezen voor een vetrijk rantsoen.

4. Vitamine A en E bij hoogdrachtige merrie
Voor een hoogdrachtige merrie zijn vitamine A en E extra belangrijk. Dit wordt via de biest uitgescheiden en is zeer belangrijk voor het veulen. Vitamine A is belangrijk voor de weerstand tegen ziekten en een tekort aan vitamine E kan leiden tot spieraandoeningen. Extra vitamine E en selenium zou de hoeveelheid antistoffen in de biest aanzienlijk verhogen. Het aanvullen van vitamine E is heel eenvoudig met een supplement. Als de merrie een grasrijk rantsoen krijgt zal de behoefte vitamine E en caroteen gemakkelijk gedekt worden.

Lees meer:
Bezoekersvraag: beter van nageboorte afkomen d.m.v. voeding?
Bezoekersvraag: hoeveel eiwitten voor drachtige merrie met slechte leverwaarden?
Bezoekersvraag: afvallen tijdens dracht

Nieuws 26-2-2015: Extra selenium voor merrie verbetert afweer van veulen
Nieuws 15-01-2014: fokkers opgelet: extra voer voor de drachtige merrie

Behoeften vitaminen en mineralen van een drachtige merrie
Behoeften energie/eiwit van een drachtige merrie