Bezoekersvraag

Kennisbank

Maagzweren

Factoren die het risico op een maagzweer bij paarden vergroten zijn: voeding, training, stress en veranderingen bij groeiende veulens.

Maagzweren ontstaan door aantasting van het maagslijmvlies. Symptomen van paarden met maagzweren zijn slechte prestatie, eetlust en/of conditie, ook paarden die lusteloos zijn of het krachtvoer slecht eten kunnen last hebben van een maagzweer. Paarden die last hebben van maagzweren worden door de slechte opname van het voer ook vaak mager.

Veulens zijn in veel gevallen symptoomloos. Soms speekselen zij overvloedig, groeien slecht, hebben een dof haarkleed of een dikke buik(stress) Een endoscopie bij de dierenarts kan de aanwezigheid van een maagzweer bevestigen.

Maagzweren ontstaan bij een zuurgraad (pH) < 4 in de maag. Bij een overproductie van maagzuur is de kans op maagzweren dus groter.

Voer voor paarden die gevoelig zijn voor maagzweren

1. Voldoende ruwvoer van goede kwaliteit
Als je goed ruwvoer geeft, haalt je paard daar veel energie uit en kan hij toe met minder krachtvoer. Ruwvoer vormt altijd de basis van het rantsoen!

2. Constant de beschikking over voeding
Het beste is constant weidegang of ruwvoer geven. Dit zorgt voor continue voeding in de maag + speeksel, waardoor de pH hoger dan 4 blijft. Laat een paard met maagzweren maximaal één uur vasten: in een lege maag kunnen erg snel zweren ontstaan. Zorg dat je paard 's nachts ook de beschikking over ruwvoer heeft. Het beste is om je paard op stal op stro te zetten. Dit constante ruwvoeraanbod zorgt ervoor dat het paard nooit met een lege maag komt te staan, ook niet 's nachts!

3. Calcium- en eiwitrijke producten
Eiwitten en calcium beschermen tegen maagzweren en reduceren de zuurtegraad in de maag. Luzerne is rijk aan eiwitten en calcium, waardoor het bijvoeren van luzerne erg goed is voor paarden die last hebben van maagzweren. Luzerne heeft namelijk een bufferende werking op de pH waarde in de maag. Bij voorkeur zouden calcium- en eiwitrijke producten elke 5 uur gegeven moeten worden. Recente onderzoeken tonen aan dat gehakselde luzerne maagzweren in het onderste gedeelte van de maag kunnen verergeren. Lees meer over luzerne bij maagzweren.

4. Wees voorzichtig met krachtvoer
Geef je paard zo min mogelijk krachtvoer. Verdeel het krachtvoer zoveel mogelijk over de dag in kleinere hoeveelheden. Geef niet meer dan 2 kg krachtvoer per voerbeurt. Het is ook verstandig om tussen krachtvoerbeurten een periode aan te houden van minimaal vijf uur, zodat de maag de tijd krijgt om de pH-balans te herstellen. Veel producenten hebben muesli met luzernevezel in het assortiment, dit zorgt ervoor dat je paard beter moet kauwen op het krachtvoer en meer speeksel produceert, waardoor het maagzuur geneutraliseert wordt. Je kunt ook zelf een paar handjes gehakseld gras/luzerne of stro door het krachtvoer mengen, zodat je paard beter moet kauwen op het voer en dus meer speeksel produceert. Indien een paard veel prestaties moet leveren dan kan de hoeveelheid koolhydraten uit het krachtvoer vervangen worden door een vetrijk rantsoen.

 

 


Lees meer:
Onderzoek 16-11-2019: Veel kleine porties voer vermindert maagzweren
Nieuws 4-11-2016: Veulens verhoogde kans op maagzweren
Bezoekersvraag: Wat te doen bij symptomen van maagzweren?
Onderzoek: Gedrag van paarden met maagzweren
Nieuws 12-04-2011: Meer maagzweren bij endurancepaarden in het wedstrijdseizoen

Bezoekersvraag: te mager na maagzweren

Bekijk het 100 seconden dierenarts filmpje van Abouthorses.tv over maagzweren