Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe werken energy boosters?

Bijna iedere paardenhouder heeft het wel eens meegemaakt. Een paard dat niet fit is of in de loop van de training tekort komt en bijv. de tweede proef moeilijk doorloopt. Wat zijn hiervan de oorzaken en wat kun je hieraan doen? Energy boosters claimen het uithoudingsvermogen te vergroten, spieren op te bouwen en de hersteltijd te verkorten. Hoe geldig zijn deze claims? Kunnen we realistisch verwachten dat een voedingssupplement de prestaties van een paard verbeteren? 

Tijdens inspanning wordt een paard moe als gevolg van ophoping van producten die vrijkomen bij energieverbranding in de spieren, zoals melkzuur, ammoniak en warmte. Een energy booster zou de aanmaak van melkzuur of ammoniak kunnen verminderen of neutraliseren, waardoor de vermoeidheid vertraagt en het uithoudingsvermogen wordt vergroot. Er zijn diverse stoffen die prestaties zouden kunnen verbeteren:

  • Vergroten van de hoeveelheid - of de beschikbaarheid van een stof die beperkend kan zijn voor de spieren (bijvoorbeeld, creatine, chroom, carnitine)
  • Verminderen of neutraliseren van prestatieremmende metabole bijproducten (bijv. fosfaten, dimethylglycine, natriumbicarbonaat)
  • Extra brandstof/energie beschikbaar stellen (bijvoorbeeld glucose, aminozuren)
  • Versnellen van het herstel (zoals vitaminen, antioxidanten, elektrolyten)

Hoe werken deze voedingsstoffen precies?

Creatine
Creatine wordt in de vorm van creatine monohydraat veel gebruikt bij menselijke atleten bijvoorbeeld bij krachtsporten of sprinten. Ook is Creatine populair in prestatiesupplementen voor paarden. Creatine is een natuurlijke stof - die wordt aangemaakt in de lever en nieren en vervolgens opgeslagen in de skeletspieren.

Creatine komt in de spieren in twee vormen voor, vrije creatine en creatinefosfaat. Creatinefosfaat is belangrijk voor energiemetabolisme tijdens het samentrekken van spieren, doordat het ATP niveau wordt gehandhaafd. (ATP(Adenosinetrifosfaat) is de energie-drager, waarmee spiercontracties plaats vinden).

Creatine zou meer spierkracht geven, zorgen voor sneller herstel en een toename van spiermassa ondersteunen. Creatine is geen onderdeel van de natuurlijke voeding van paarden, omdat het creatinegehalte in planten zeer laag is, daarom wordt de absorptie van creatine in de spieren nog wel eens in twijfel getrokken.

Aminozuren met vertakte ketens
Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten. De aminozuren alanine, valine, leucine en isoleucine zijn algemeen bekend als vertakte aminozuren (BCAA) vanwege hun chemische structuur. Deze aminozuren kunnen worden gebruikt als energiebron en zouden de melkzuurproductie verminderen, wat leidt tot een beter energiemetabolisme. De onderzoeken over vertakte aminozuren hebben uiteenlopende resultaten.

Een studie (Glade 1989) gaf aan dat paarden na 9 weken BCAA suppletie lagere bloedlactaatconcentraties en hartslag hadden tijdens een looptraining. In deze studie werd geen rekening gehouden met het sterker worden van het paard. Het is waarschijnlijk dat de veranderingen te wijten waren aan de effecten van training, in plaats van de suppletie. Meer recente studies hebben geen enkel effect van BCAA supplementatie waargenomen (Casini et al., 2000;.. Stefanon et al. 2000).

L-Carnitine
L-Carnitine is een andere voedingsstof die vaak wordt verwerkt in supplementen voor sportpaarden. L-carnitine wordt aangemaakt in het lichaam en de hoogste concentraties zijn te vinden in de spieren. Omdat L-carnitine nodig is voor de stofwisseling van vet in de spieren. Een tekort aan L-carnitine kan een beperkende factor zijn voor het gebruik van energie uit vet.

L-Carnitine zou de vetverbranding versterken en de hoeveelheid melkzuur in de spieren zou verminderen. Paarden met een vetrijk rantsoen zouden kunnen profiteren van L-carnitine.

Dimethylglycine (DMG)
Suppletie met DMG (of verwante verbindingen, trimethylglycine, ook bekend als betaïne) zou de opbouw van melkzuur in de spieren voorkomen, waardoor vermoeidheid vertraagd wordt. Om deze reden wordt DMG zowel bij mensen als paarden gebruikt.

Hematinics
Hematinics worden gebruikt ter ondersteuning van bloedlichamen. Deze supplementen bevatten verschillende combinaties van ijzer, koper, zink en aantal B-vitaminen. Al deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de synthese van hemoglobine (een speciaal eiwit dat zuurstof in het bloed vervoert) en rode bloedcellen.

Gamma orysanol & Hydroxy-methyl butyrate (HMB)
Gamma oryzanol is een natuurlijke plantensterolen die voorkomt in rijstzemelen en ondersteunt de spieropbouw. HMB is een metaboliet van de aminozuur leucine, waarvan wordt gedacht dat eiwitafbraak in de spier voorkomt. Daarbij kan ook suppletie met HMB zorgen voor een toename van de spiermassa.

Bekijk supplementen voor meer uithoudingsvermogen op SupplementenVergelijk

Lees meer:
Energieverhogende voeders
Energiebronnen voor paarden