Bezoekersvraag

Kennisbank

Laag suiker/zetmeel dieet

Tegenwoordig wordt vaak gezegd dat suikers en zetmeel slecht zijn voor een paard. Deze koolhydraten zitten in verschillende hoeveelheden in vrijwel alle soorten paardenvoer, zoals in granen (ca. 30 – 40%), krachtvoer (ca. 20 – 45%) en zelfs in gras, hooi en kuilgras (ca. 5 – 15%). Koolhydraten zoals suiker en zetmeel worden door een paard gebruikt als energieleveranciers, maar niet alle paarden kunnen goed overweg met grote hoeveelheden. Welke paarden hebben baat bij een rantsoen met weinig suiker en zetmeel?

Wat zijn suikers en zetmeel?
Suikers zijn koolhydraten die niet verteerd hoeven te worden voordat ze door de dunne darm opgenomen kunnen worden. Het zijn enkelvoudige moleculen, die heel snel energie leveren en een hoge Glycemische Index (GI) hebben. Een hoge GI zorgt voor grote schommelingen in de bloedsuiker in het lichaam. In ieder voedermiddel zit suiker, zij het in meer of mindere mate. Zetmeel is eveneens een koolhydraat, bestaande uit meerdere aan elkaar gekoppelde suikermoleculen. Het moet daarom wel worden verteerd voordat het in het bloed wordt opgenomen, maar levert nog steeds snel veel energie en heeft slechts een iets lagere GI dan suiker. 

Suiker en zetmeel in paardenvoer
Suiker komt, zoals gezegd, voor in ieder voedermiddel. Ook in ruwvoeders zoals gras, hooi, kuil, stro, luzerne, etc., zij het in lagere hoeveelheden in vergelijking tot krachtvoer en granen. Het suikergehalte in vers gras kan zowel in het voorjaar als in het najaar heel hoog zijn. Fructaan wordt door het gras als reservesuiker opgeslagen, om bij goede groeiomstandigheden te worden omgezet in allerlei andere stoffen. Fructaan is het enige  suiker die niet in de dunne darm kan worden verteerd. In plaats daarvan wordt het in de dikke darm gefermenteerd, waardoor het bij paarden voor problemen kan zorgen. Ruwvoer bevat slechts verwaarloosbare hoeveelheden zetmeel. Granen en krachtvoer zijn wel rijk aan zetmeel. De dunne darm heeft slechte beperkte capaciteit tot het verteren van zetmeel. Krijgt een paard teveel zetmeel binnen, dan stroomt er een deel onverteerd door naar de dikke darm, waar het dezelfde problemen kan veroorzaken als fructaan.

Sportpaarden gebruiken energie uit suiker en zetmeel om grote prestaties te kunnen leveren. Om deze reden bevatten sportvoeders vaak een hoog aandeel suiker en zetmeel (>35%). Lees meer over energiebronnen voor paarden

Wel of geen melasse?
In veel krachtvoeders wordt melasse gebruikt, een suikerrijk ‘afvalproduct’ uit de suikerindustrie. Het voordeel van melasse is de stofbindende factor in muesli of als plakmiddel in brok. Melasse bevat 50% suikers, waardoor het een smakelijk product is. Het suikergehalte in het krachtvoer wordt verhoogd door melasse. Voor paarden die baat hebben bij een suikarm rantsoen kan een melasse-vrij voer een voordeel zijn.

Wanneer een laag suiker/zetmeel dieet?
Vooral bij sobere rassen (zoals tinkers, fjorden, haflingers, shetlanders, etc.) en paarden die aanleg hebben voor of last hebben van overgewicht, hoefbevangenheid, spierbevangenheid, insulineresistentie, EMS en/of koliek kan het wenselijk zijn om de hoeveelheid suiker en zetmeel in het rantsoen te beperken.

Sobere rassen zijn gevoeliger voor suikers en zetmeel dan warmbloedrassen en ontwikkelen daardoor sneller overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid. Warmbloedrassen kunnen vaak wat meer hebben, al zijn er natuurlijk tal van uitzonderingen.  

Sobere rassen en andere gevoelige paarden zijn gebaat bij een rantsoen dat laag is in suikers en zetmeel en hebben vaak geen krachtvoer nodig. Als er wel krachtvoer gebruikt wordt, kan het wenselijk zijn om een melasse- en/of graanvrij krachtvoer te gebruiken en zodoende de hoeveelheid suiker en zetmeel te beperken. Bij een rantsoen dat uit alleen ruwvoer bestaat, is het wel van belang om de vitamine- en mineralenvoorziening in de gaten te houden en eventueel op peil te brengen met een supplement. Zoek een voer dat past bij de wensen van jouw paard

Aandachtspunten wanneer het gaat om suiker en zetmeel zijn de hoeveelheid per dag, de hoeveelheid per voerbeurt, de conditiescore van paard/pony en het ras.

Lees meer:
Onderzoek tolerantie van suiker/zetmeel bij gezonde paarden

Advertorial
Heb jij een sober ras of een paard dat weinig suiker/zetmeel nodig heeft dan is het granenvrije product Care4Life heel geschikt. Het suiker/zetmeel gehalte is slechts 9%, gelijk aan het niveau van hooi. Daarnaast bevat het veel gezonde ingrediënten zoals collageen, omega3- en 6 vetzuren, gist, pré- en probiotica en 11 verschillende kruiden. Meer informatie