Bezoekersvraag

Kennisbank

Verschil tussen brok en muesli

Nederland is een echt "brokkenland". In Nederland worden de meeste paarden gevoerd met brokken, terwijl in omliggende landen zoals België en Duitsland juist veel meer muesli's en granenmixen worden gevoerd. Wat zijn nu precies de verschillen tussen brokken en muesli's? VoerVergelijk geeft het overzicht van de voordelen en de verschillen.

De voorkeur voor brok of muesli is grotendeels persoonsgebonden. De producten komen overéén, omdat het beide krachtvoeders zijn, maar er zijn ook diverse verschillen tussen brok en muesli. Beide producten hebben hun eigen voordelen.

Het productieproces van brokken en muesli’s is redelijk vergelijkbaar. Het grootste verschil is dat de grondstoffen voor brokken na het mengen worden gemalen in plaats van dat deze intact blijven. Doordat de grondstoffen bij muesli's intact blijven kun je zien wat je voert en moet het paard beter kauwen op muesli, dan op brok.

Het soortelijk gewicht van brokken verschilt ten opzichte van muesli. Een schep brokken is ca. 1 kg., terwijl een schep muesli ca. 0,75 kg is. Hierdoor is er minder opslagruimte benodigd voor brokken.

De voordelen van brok

  • Meestal goedkoper per kg.
  • Gemakkelijk voeren (bijv. in silo). Weinig muesli's zijn vanuit een silo te voeren
  • Brok is vaak langer houdbaar dan muesli
  • Hoger soortelijk gewicht, dus minder opslagruimte benodigd.

De voordelen van muesli

  • Je ziet wat je voert, bij brokken is dit niet zichtbaar. Enkele voerschandalen in Duitsland hebben ervoor gezorgd dat hier vrijwel alleen nog maar muesli's worden gevoerd.
  • Paarden moeten beter kauwen op muesli, waardoor zij meer speeksel produceren. (muesli ca. 900 kauwbewegingen per kg t.o.v. brok ca. 600 kauwbewegingen per kg)
  • Sommige paarden vinden muesli's lekkerder, omdat deze vaak lekkerder ruiken/smaken door toevoeging van kruidenmengsels of aroma's, hoewel er tegenwoordig ook enkele kruidenbrokken bestaan.
  • Het melassepercentage van brokken kan hoger zijn dan dat van muesli's, omdat melasse in brokken wordt gebruikt als bindmiddel. Dit is echter niet altijd het geval en kan gecheckt worden door middel van de melassechecker.

Lees meer:
Kosten besparen paardenvoer