Bezoekersvraag

Kennisbank

Doffe vacht/slecht verharen

Zit je paard of pony niet zo mooi in zijn vacht? Is hij dof en glanst hij niet zoals je graag zou willen? Diverse ingredienten van het voer kunnen hier invloed op hebben.

De vacht van een paard is een belangrijke indicatie voor de gezondheid van een paard.  Als je paard niet zo mooi in zijn vacht zit, kan dit vele oorzaken hebben. Voeding kan een belangrijke rol spelen, maar ook het aantal uren dat je paard buiten komt, de hoeveelheid licht in de stal en de verzorging van de vacht zijn heel belangrijk. Een ongezonde vacht kan ook duiden op een ziekte. Bijvoorbeeld een lange krullende vacht kan een symptoom zijn van de ziekte van Cushing.

Voeding voor paarden met een doffe vacht/snelle verharing

1. Lijnzaad voeren
Lijnzaad(olie) ondersteunt een gezonde en glanzende vacht. Lees meer over de feiten en fabels over lijnzaad. Veel voeders bevatten lijnzaad, waardoor de toevoeging hiervan aan het rantsoen niet altijd nodig is. Zoek in de VoerVergelijk database voeders met lijnzaad.

2. Plantaardige olie toevoegen
Voor een glanzende vacht kun je ook 20 ml zonnebloemolie per dag door het voer mengen. Zonnebloemolie heeft vrijwel hetzelfde effect als lijnzaadolie, maar is een stuk goedkoper. Het extra voordeel van lijnzaad(olie) boven zonnebloemolie zijn de omega 3 vetzuren. In plaats van het zelf toevoegen van olie kun je ook een voer kiezen met een extra hoog vetgehalte (RV > 6%). Bekijk voeders met een ruw vetgehalte hoger dan 6%.

3. Voorkom een tekort aan vitaminen en mineralen
Tekorten aan essentiële voedingsstoffen kunnen de reden zijn van een slechte glans. Er zijn diverse vitaminen en mineralen die een rol spelen bij de conditie van de huid en het haar. Biotine is zeer belangrijk voor een glanzende vacht. Verder spelen zink en zwavel ook een rol bij de conditie van de vacht.

4. Zorg dat je paard/pony gezond is
Een gezond dier heeft een gezonde stofwisseling, hormoonhuishouding en een gezonde vacht. Hierbij gaat de rui het snelste. Overgewicht en ondergewicht verstoren de stofwisseling en hormoonwerking en kunnen daardoor invloed hebben op de rui. Oudere dieren komen o.a. door een tragere stofwisseling vaak langzamer door hun vacht heen.

5. Extra energie in de ruiperiode?
Soms wordt gezegd dat paarden extra energie nodig hebben in de ruiperiode. De ruiperiode is vaak een kwetsbare periode, bijvoorbeeld door wisselvallig weer, verschuivingen in tijd binnen en buiten en gerommel met dekens. Houd de conditie van je paard in de gaten, maar in de meeste gevallen is extra voer niet nodig.

Hoe groter het verschil tussen winter- en zomervacht, hoe langer de ruiperiode duurt. Dit geldt vaak voor sobere rassen (zelfs dekens helpen bij sommige ponies maar weinig) en paarden en ponies die dag en nacht buiten lopen. Verder speelt leeftijd een rol: hoe ouder hoe langer de ruiperiode vaak duurt.


Lees meer:
Bezoekersvraag: Verharen ondersteunen met voeding?
Bezoekersvraag: Extra krachtvoer voor verharen?
Column: Hallo zomervacht