Bezoekersvraag

Kennisbank

Suiker uit hooi weken

Gras en hooi met veel suikers kan gevaarlijk zijn voor paarden met hoefbevangenheid en insulineresistentie(IR). Hoge gehalten aan suiker in het hooi kan grote schommelingen geven in insulineniveaus in het bloed. Grote schommelingen kunnen leiden tot bedreigende aanvallen van hoefbevangenheid. Steeds vaker wordt aangeraden om het hooi te weken om de hoeveelheid suikers en fructaan in het hooi te verminderen.

Hoeveel suikerreductie?
Volgens onderzoek is dit afhankelijk van de duur van de onderdompeling en de temperatuur van het water.

Amerikaans onderzoek uit 2010 naar het effect van weken op de suiker- en kaliumgehalten heeft aangetoond dat 60 minuten in koud water of 30 minuten in heet water leidt tot een suikerreductie van 31%.

Engels onderzoek uit 2011 naar het effect van weken op suiker- en eiwitgehalten heeft aangetoond dat 20 minuten weken leidt tot 5% suikerreductie en 16 uur weken tot 27% suikerreductie. Na 16 uur gaan ook andere waardevolle voedingsstoffen verloren, waardoor aanbevolen wordt om het hooi circa 30 minuten te weken.

Hooi weken in 3 stappen
Gebaseerd op deze onderzoeken is het advies om het hooi gedurende 30 minuten in koud water te weken om het suikergehalte in het hooi te verlagen.

1.    Vul een schone bak met een inhoud van 64 liter met maximaal 25 liter koud water. De temperatuur van water kan gedurende het jaar variëren, hoe warmer het water, des te meer suikers uit het hooi weken.

2.    Doe een afgemeten hoeveelheid hooi in een hooinet (ongeveer 1,5 tot 2% van het lichaamsgewicht van je paard aan droog hooi). Laat het hooinet ongeveer 30 minuten in het water weken, maar let wel op dat warm water in combinatie met lang weken, de mineralen die in water oplosbaar zijn, er dan ook uit weken. Dit is niet altijd wenselijk, tenzij je bewust op advies van een dierenarts bepaalde mineralen er uit wilt weken.

3.    Na de gewenste tijd weken, haal je het net uit de emmer en laat je het overtollige water er uit lekken voordat je het aan je paard voert. Zorg dat je voor de volgende keer dat je het hooi weekt weer schoon water pakt.

Je kunt hooi ook weken om de hoeveelheid stof in het hooi te verminderen. Lees meer: Hooi weken: stofconcentratie verlagen met 60%

Lees meer:
Hooi weken tegen suiker, stof en overgewicht
Nieuws: Hooi weken: Stofconcentratie verlagen met 60%
Bezoekersvraag: Hooi dompelen of afspoelen?
Eiwit uit kuilgras weken