Bezoekersvraag

Kennisbank

Friese paarden

Friezen zijn koel in het hoofd en zijn daardoor zeer geschikt voor recreatief rijden. Daarnaast kunnen ze erg goed gebruikt worden voor aangespannen en dressuur vanwege de hoge knieactie en het betrouwbare karakter.

Voer voor Friese paarden

1. Langzaam vrijkomende energie (bijv. olie of gerst)
Friezen worden meestal gebruikt voor duursporten, zoals aangespannen sport en dressuur. Hierbij is voeding gewenst met een langzaam vrijkomende energiebron voor extra uithoudingsvermogen. Olie levert 3 x zoveel energie dan zetmeel en is een langzame energiebron. 

2. Gevoelig voor staart- en maneneczeem
Friese paarden hebben mooie volle manen en staart. Staart- en maneneczeem is echter een veel voorkomend probleem bij Friezen. Daarom worden Friezen in de zomer vaak ingepakt met speciale eczeemdekens.  Bekijk voeders die (volgens de producent) speciaal geschikt zijn bij staart- en maneneczeem.

3. Gevoelig voor mok
Friezen hebben een lang behaarde vetlok aan de benen wat in de zomer gemakkelijk kan gaan broeien of in winter vuil in kan blijven hangen. Hierdoor zijn Friezen gevoeliger voor mok dan andere rassen.

4. Zwarte kleur
Friezen zijn bijna altijd zwart. In de zomer kunnen zwarte paarden verkleuren. Het opdoen van een vliegendeken met UV-filter lijkt enigszins te werken tegen verkleuring. Er zijn voeders verkrijgbaar om de mooie zwarte kleur ook in de zomer te behouden, maar de werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen.

Friese paarden behoren tot de sobere rassen. Meer informatie over voeding voor sobere rassen.

Voer voor Friese paarden die zwaarder in training staan

1. Gemiddeld/hoog energiegehalte
Een paard waarvan prestaties gevraagd worden heeft energie nodig. Voeding met weinig energie kan een tekort veroorzaken waardoor het paard in de loop van de training niet meer gemakkelijk loopt of tekort komt. Kies daarom een voer met een gemiddeld of hoog energiegehalte als het paard hoger dan L2 niveau moet presteren.

2. Reduceer zetmeelgehalte en vervang door hoger gehalte aan vet
Door de gevoeligheid van Friezen voor staart/manen eczeem en mok is het belangrijk om het zetmeelgehalte in het rantsoen te reduceren. Een fries die moet presteren heeft echter wel energie nodig. Probeer de energie dan ook gedeeltelijk uit olie te geven. Door een muesli met en hoog vetgehalte te kiezen. Lees meer over een vetrijk rantsoen of zoek met de checker een muesli met hoog vetgehalte.

3. Gematigd eiwitgehalte
Friezen kunnen over het algemeen niet zoveel eiwit verdragen. Kies daarom een voer met een laag/gemiddeld eiwitgehalte. Let op: Een paard die moet presteren heeft wel eiwitten nodig om spieren op te bouwen.

Voorbeelden van producten die (volgens de producent) speciaal geschikt zijn voor Friese paarden

Lees meer:
Bezoekersvraag: Hoeveel hooi en krachtvoer voor mijn fries?