Bezoekersvraag

Kennisbank

Sobere rassen

Met een sober ras wordt bedoeld een paard wat zomer en winter buiten kan blijven met een minimum aan beschutting en heeft veel minder voer nodig dan andere paarden.

Onder de sobere rassen vallen o.a. Friese paarden, Haflingers, Fjorden, Shetlanders, Tinkers en IJslanders. Overige rassen die laag in het bloed staan zijn bijv. het Belgische trekpaard en de Shire.

Voer voor sobere rassen

1. Veel ruwe celstof
Een vezelrijke voeding zoals hooi en kuilgras geeft minder energie dan bijv. krachtvoer met suikers en zetmeel. Hierdoor wordt een sober ras minder snel dik. Voor de basisbehoefte van een sober ras is veel ruwe celstof erg belangrijk. Ruwvoer bevat veel ruwe celstof, dus geef voldoende ruwvoer. 

2. Laag energie - en eiwitgehalte
Een lage energiewaarde (EWPa < 0,85) en een laag eiwitgehalte (RE < 11%) in het krachtvoer zorgen ervoor dat uw paard niet zo snel dik wordt.  Zoek een voer met een laag energie en – eiwitgehalte.

3. Laag suikergehalte
Koop ruwvoer met een laag suikergehalte (minder dan 10 - 12%) of dompel het hooi gedurende 60 minuten in koud water of 30 minuten in warm water. Lees meer over het uitweken van suiker in hooi. Let tevens op het suikergehalte van het krachtvoer.

4. Hoog vitaminen en mineralengehalte
Om met een kleine hoeveelheid krachtvoer toch voldoende vitaminen en mineralen te geven kun je het beste kiezen voor een krachtvoer met een hoog vitamine en mineralengehalte. Zoek een voer met een hoog vitamine- en mineralengehalte.


Voorbeelden van producten die (volgens de producent) speciaal geschikt zijn voor sobere rassen

Lees meer:
Sobere rassen belonen
Bezoekersvraag: Jonge sobere pony voeren
Bezoekersvraag: Sobere pony bijvoeren?
Bezoekersvraag: (drachtige) shetlanders voeren