Bezoekersvraag

Kennisbank

Relatie voeding en koliek

Koliek, één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij paarden wordt vaak in relatie gebracht met onjuist voedingsmanagement. Koliek, ontstaan door voeding, kan worden ingedeeld in twee categorieën: 1) onvoldoende ruwvoer/verhouding krachtvoer te hoog en 2) gebruik van bedorven voer. Verreweg de belangrijkste oorzaak van koliek is de eerste.

Een paard is een continue grazer met een sterke behoefte aan langstengelig ruwvoer of weidegang. Door je aan dit eenvoudige concept te houden kan het aantal koliekaanvallen sterk gereduceerd worden. Als een paard weinig ruwvoer krijgt en er is geen weidegang mogelijk, dan kan de situatie nog erger worden gemaakt door wel grote hoeveelheden granen te geven. Een rantsoen met veel graan heeft een hoge passagesnelheid in het darmkanaal, waardoor gemakkelijk verteerbare koolhydraten de dikke darm kunnen bereiken. Dit leidt tot een daling van de pH in de dikke en blinde darm, waardoor melkzuur wordt geproduceerd en toxinen vrijkomen die koliek kunnen veroorzaken. Naast de vorming van melkzuur en toxinen ontstaat een toename van gasproductie in de dikke darm die koliek kan veroorzaken.

De meest effectieve manier om koliek te verminderen is het voeren van voldoende ruwvoer van goede kwaliteit, de hoeveelheid graan te beperken tot de noodzakelijke behoefte en het dagelijkse rantsoen te verdelen over kleine maaltijden.

Naast een tekort aan vezels (ruwvoer), is de andere belangrijke risicofactor voor koliek het voeren van bedorven of beschimmeld voer. Het komt regelmatig voor dat grote balen hooi of kuilgras beschimmeld zijn. Dit geeft een verhoogd risico op maagproblemen. Over het algemeen zullen paarden beschimmeld voer slecht eten, maar als er geen alternatief aangeboden wordt, dan zal het paard dit uiteindelijk toch eten. Het eten van beschimmeld hooi of kuilgras kan dodelijk zijn, dus moet ten aller tijde voorkomen worden.

Lees meer:
Vijf tips om koliek te voorkomen
Koliek