Bezoekersvraag

Kennisbank

Shetlanders

Voer voor shetlanders

1. Weidegang
Een shetlander die geen arbeid verricht heeft voldoende aan gras of hooi. Beperk de weidegang van een shetlander door een stukje weiland af te zetten en mogelijk per dag een klein stukje weiland te verplaatsen.

2. Hoeveelheid ruwvoer
Als een shetlander voldoende gras tot zijn beschikking heeft hoeft er geen hooi bijgevoerd te worden. In de winter kan bijvoeren van hooi wel wenselijk zijn, omdat er dan bijna geen gras groeit. Het beste is langstengelig hooi van een latere snede. Shetlanders wegen ca. 150 – 250 kg. Bij grotere paarden geldt de richtlijn 1 – 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamgewicht, maar dit is bij shetlanders iets hoger in verband met het lage lichaamsgewicht. Er dient gerekend te worden met  ca. 2 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht.

3. Geen krachtvoer
Een shetlander kan het beste schraal gehouden worden omdat zij gevoelig zijn hoefbevangenheid. Een shetlander heeft geen extra krachtvoer nodig, ook niet als deze een paar keer in de week gereden wordt. Krachtvoer kan wel zinvol zijn bij shetlanders die zeer intensief getraind worden of als beloning/extra een handje krachtvoer per dag kan geen kwaad. De vitaminen en mineralengehalten in gras en hooi kunnen heel wisselend zijn en om er toch zeker van te zijn dat je shetlander alles binnen krijgt wat hij nodig heeft zou gekozen kunnen worden voor een vitamine/mineralen supplement of vitaminekoek.

Voeding voor oude shetlanders

Shetlanders staan erom bekend dat ze heel oud kunnen worden. Hoe ouder ze worden hoe slechter het gebit wordt en hoe minder rendement ze hebben van de voedingsstoffen. Als een oude shetlander mager wordt dient het rantsoen aangepast te worden. Vooral in de winter vallen veel oudere paarden en pony’s terug in gewicht.

1. Onbeperkt ruwvoer
Een magere pony mag zoveel ruwvoer eten als hij wil

2. Gehakseld ruwvoer
Oudere pony’s met een verminderd gebit maken vaak ballen van het hooi, waardoor ze heel weinig opnemen. Een oplossing hiervoor is gehakseld ruwvoer(bijv luzerne of gras). Dit kunnen ze nog wel kauwen, waardoor ze beter op conditie blijven.

3. Slobber
Als je shetlander te mager blijft met voldoende gehakseld ruwvoer zou je slobber kunnen voeren als aanvulling. Een slobber hoeft weinig gekauwd te worden, waardoor ze dit gemakkelijk kunnen verwerken.

4. Seniorenvoer
Er zijn tegenwoordig ook speciale seniorenvoeders verkrijgbaar. Deze voeders zijn speciaal samengesteld voor oudere paarden.


Voorbeelden van producten die (volgens de producent) speciaal geschikt zijn voor shetlanders

Lees meer:
Bezoekersvraag: Twenter Shetlanders met dikke buik?

Bezoekersvraag: Juiste voeding voor shet van 4 mnd oud?
Bezoekersvraag: Broodmagere hoogdrachtige shetlander
Bezoekersvraag: Verwaarloosde shetlander
Bezoekersvraag: Shetlander met insulineresistentie
Bezoekersvraag: (drachtige) shetlanders voeren