Bezoekersvraag

Kennisbank

Osteochondrose

OCD, oftewel Osteochondrose Dissecans, is een hard beengebrek en betekent letterlijk het loslaten van stukjes bot of kraakbeen. Het begint met een scheurtje in het gewricht, wat ook wel OC wordt genoemd. Vervolgens kan er een stukje bot loslaten en in het gewricht komen, dit wordt OCD genoemd.

Ca. 30% van de Europese paarden heeft last van OCD. Bij veel paarden is dit symptoomloos, maar het kan wel kreupelheid tot gevolg hebben of blijvende schade aan het gewricht veroorzaken. OCD kan aangetoond worden door middel van röntgenfoto’s vanaf een leeftijd van 2,5  tot 3 jaar. Alleen een operatie kan het probleem van OCD bij paarden verhelpen.

Op jonge leeftijd gaat er iets mis met de stofwisseling, waardoor de groei van het kraakbeen wordt verstoord. De oorzaak van OC/OCD bij paarden is dus en storing in de omzetting van kraakbeen naar bot. Hierdoor is het bot onregelmatig aan het uiteinde en vertoont het kraakbeen op sommige plaatsen een verdikking. OC/OCD ontstaat meestal bij paarden van 4 maanden tot 2 jaar oud.

Bij het ontstaan van OCD bij paarden speelt erfelijkheid, voeding en beweging een rol.

De aanleg voor OCD is erfelijk, waardoor nauwkeurige selectie in de fokkerij belangrijk is ter voorkoming van OCD. Daarnaast is beweging zeer belangrijk bij de opfok van jonge paarden.

Of voeding te maken heeft met OC/OCD bij paarden staat nog steeds ter discussie. Maar voeding lijkt toch een ondersteunende rol te hebben in het voorkomen van OC/OCD.

Voeren ter voorkoming van OCD

1. Conditie van de merrie
Het is belangrijk dat de drachtige merrie op een gezonde conditie is, dus niet te dik en niet te dun. Zowel een te dikke - als een te magere merrie kan gezondheidsproblemen bij het veulen veroorzaken.

2. Voldoende koper voor de merrie
Koper is een zeer belangrijke mineraal in het proces om de kans op OCD te verkleinen. Koper is een essentiële bouwstof voor het herstel van bot en kraakbeen. In de laatste drie maanden van de dracht is het goed om extra koper aan de drachtige merrie te geven. Voldoende aanbod van koper aan de merrie zal zorgen voor een voorraad voor het ongeboren veulen. 

3. Niet teveel koolhydraten en merriemelk
Overvoeding bij jonge paarden kan de kans op OC/OCD vergroten. Overvoeding geeft een te hoge energievoorziening. Dit kan een groeispurt tot gevolg hebben wat niet wenselijk is. Bot kan heel snel groeien, maar bloedvaten niet, waardoor een gedeelte te weinig voedingsstoffen krijgt. Hierdoor kunnen vergroeiingen op het bot ontstaan. Een teveel aan merriemelk kan ook negatief werken op de ontwikkeling van OCD. Als een merrie teveel melk produceert kan overwogen worden om het veulen eerder dan normaal te spenen.

4. Niet teveel calcium
Een overdaad aan calcium is voor een veulen niet gewenst. Dit begint bij de drachtige merrie. In de laatste drie maanden van de dracht. Veel merriebrokken bevatten veel calcium. Een teveel aan calcium voor de merrie kan OCD bij het veulen veroorzaken. Let hierbij op de calcium/fosfor verhouding.

5. Tekort magnesium
Een tekort aan magnesium in de voeding kan minder sterke botten tot gevolg hebben. Magnesium verdient dus ook extra aandacht in de laatste drie maanden van de dracht en in het rantsoen van het veulen.

6. Vitaminen, eiwit en aminozuren
Vitamine A, vitamine D en vitamine E zijn belangrijke vitaminen voor vruchtbaarheid, weerstand, en absorptie van calcium en fosfor. Ook zijn aminozuren, zoals Lysine, Methionine en Cystine belangrijke aminozuren om het bot optimaal te houden. Kies een voeding met 14 - 20% eiwit van hoge kwaliteit.
 

Lees meer:
Onderzoek 8-4-2014: Magnesiumsupplement verlaagt OCD
Nieuws 13-02-2012: Veulens zonder OCD, de toekomst?
Onderzoek 01-02-2012: Effect van supplement op OCD