Bezoekersvraag

Kennisbank

Vijf redenen om ruwvoer te analyseren

Tegenwoordig wordt er bij een voeradvies voor een paard vrijwel altijd benadrukt dat het ruwvoer van goede kwaliteit moet zijn. Maar wat is een goede kwaliteit? Als eigenaar is de kwaliteit vaak moeilijk in te schatten. Op basis van visuele aspecten kun je ruwvoer beoordelen.  Bijvoorbeeld door op schimmel te letten, te kijken naar de grofheid van het ruwvoer en het vermijden van onkruid in verband met het risico op giftige (on)kruiden. Maar dit alles geeft geen nauwkeurige informatie over de voedingswaarde en de hoeveelheid mineralen. Als je een ruwvoeranalyse laat uitvoeren dan geeft dat een compleet beeld van de kwaliteit van jouw ruwvoer.

Analysen van ruwvoer heeft de volgende voordelen:
1.    Eventuele tekorten bepalen
Door je ruwvoer te laten analyseren weet je precies welke voedingsstoffen het bevat en of er sprake is van bepaalde tekorten in je ruwvoer die aangevuld moeten worden. Het ruwvoer wat in Nederland gevoerd wordt is afkomstig uit verschillende regio’s. De kwaliteit van de grond is overal anders en verschilt ook per seizoen, hierdoor kunnen ook de voedingsstoffen erg uiteenlopen.

2.    Energiewaarde weten

Met een ruwvoeranalyse wordt ook de EnergieWaardePaard (EWPa) gemeten. Dit is voor elk paard belangrijk, ongeacht de lichaamsconditie, trainingsniveau of leeftijd. Wanneer er energie wordt gevoerd naar de behoefte van het paard, dan blijft het paard in de juiste lichaamsconditie.

3.    Eiwitgehalte weten
Ook het eiwitgehalte wordt bepaald zodat je niet te veel of te weinig voert. Bij teveel eiwit in een rantsoen stijgt het ureumgehalte wat kan leiden tot diarree, ook het ammoniakgehalte in het bloed stijgt wat kan zorgen voor nervositeit en stofwisselingsstoringen, een tekort aan eiwit in een rantsoen resulteert onder andere in slechte groei bij jonge dieren en ongeboren veulens, slechte hoeven, een doffe vacht en verlies van spiermassa.

4.    Suikergehalte weten

De hoeveelheid suiker wordt ook bekeken, wat heel belangrijk is voor paarden met insulineresistentie, EMS of overgewicht.

5.    Verteerbaarheid en smakelijkheid weten
Tot slot wordt ook gekeken naar de verteerbaarheid en smakelijkheid van het ruwvoer door middel van NDF(Neutral Detergent Fiber) waarden. Dit is ook een indicatie voor de smakelijkheid, aangezien onderzoek heeft uitgewezen dat ruwvoeders met een NDF waarde van gemiddeld 60% beter wordt gegeten dan ruwvoer met een gemiddeld NDF waarde van 75%.