Bezoekersvraag

Kennisbank

Slokdarmverstopping

Sommige paarden schrokken tijdens het eten. Dit kan twee oorzaken hebben. Het gulzige karakter zit in de aard van het beestje of het paard heeft voernijd ontwikkeld. Voernijd komt veel voor bij paarden in groepshuisvestingen. Soms helpt het als het paard alleen kan eten, dus zonder concurrenten in zijn buurt. 

Voer voor paarden die gevoelig zijn voor een slokdarmverstopping of gulzig eten

1. Stimuleer kauwen op krachtvoer
Muesli of losse granen zijn voersoorten waar een paard meer op moet kauwen dan bijvoorbeeld op brok. Muesli waar luzernevezel of spelt doorheen is gemengd zorgt ervoor dat je paard langer moet kauwen. Indien je toch een brok wilt voeren, kan het formaat van de brok het aantal kauwbewegingen beïnvloeden. Ook kun je zelf een paar handjes gehakseld gras/luzerne of stro door het krachtvoer mengen. Dit zorgt ervoor dat je paard rustiger eet en het voer beter kauwt. Muesli zoeken met luzerne of spelt.

Let op: een paard met ernstige voernijd kan ook gehakseld hooi/luzerne of stro nog te snel eten. Als uw paard zelfs dit heel snel eet en slecht kauwt, wees dan alert om alsnog een slokdarmverstopping hiervan te voorkomen.

2. Voorkom een hongergevoel
De spijsvertering van een paard is erop ingesteld om een constante stroom van vezelrijke voeding te verteren. Geef je paard daarom zoveel mogelijk de beschikking over ruwvoer, zodat zijn buik gevuld blijft. Geef bij voorkeur kleine porties krachtvoer, verdeeld over de dag.

3. Opname vertragen
Het plaatsen van een paar grote ronde stenen in de voerbak kan ook helpen om je paard rustiger te laten eten.