Bezoekersvraag

Kennisbank

Vruchtbaarheid

Goed onderzoek naar de effecten van voedingsstoffen op vruchtbaarheid van de merrie is beperkt aanwezig. Vaak wordt er van alles geprobeerd bij merries die moeilijk drachtig worden. Het is een illusie om te denken dat een paard van een poeder of een drankje beter vruchtbaar wordt. Helaas zijn er geen wondermiddelen. Er zijn wel een aantal factoren die de vruchtbaarheid zouden kunnen beïnvloeden.

Voer voor vruchtbaarheid

1. Juiste conditie
De lichamelijke conditie van de merrie is erg belangrijk voor de vruchtbaarheid. Magere of erg dikke merries worden minder snel drachtig. Een conditiescore van 3-4 is ideaal. In de winter moet de conditie gecontroleerd en geoptimaliseerd worden, zodat de merrie goed van start gaat in het nieuwe dekseizoen.

2. Beta-caroteen
Bij fokmerries worden vaak beta-caroteen supplementen gebruikt. In een aantal publicaties van onderzoeken wordt beweerd dat verhoogde Beta-caroteen gehalten in het bloed leiden tot beter hengstig en drachtig worden. Dit is echter nog niet 100% bewezen. Gras, luzerne en wortels zijn rijk aan beta-caroteen. Indien een paard weidegang krijgt, zal hij voldoende beta-caroteen binnen krijgen. Hooi, kuilgras en krachtvoer bevatten geen beta-caroteen. Een volwassen paard heeft ca. 400 mg caroteen per dag nodig. Garanties voor een betere vruchtbaarheid door een hogere bloedspiegel van beta-caroteen zijn nog niet te geven.

3. Overige vitaminen en mineralen
Vitamine E, selenium en foliumzuur zouden ook invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid van een merrie.

Lees meer:
Te weinig ruwvoer beperkt vruchtbaarheid
Voer voor drachtige merries
Voer voor lacterende merries