Bezoekersvraag

Kennisbank

Vitaminen voor paarden

Van jongs af aan wordt iedereen geleerd dat vitamientjes belangrijk zijn voor mens en dier. Paarden hebben vitaminen A , B , C , D , E en K nodig voor een optimale gezondheid. Sommige vitaminen moeten worden verstrekt door voedsel, terwijl anderen worden geproduceerd in het lichaam. De benodigde hoeveelheden zijn klein, maar de effecten zijn van groot belang. Voor sommige vitaminen is een teveel net zo schadelijk als een tekort in de voeding. De meeste van de bekende paardenvoeders voegen de juiste hoeveelheden vitaminen aan het voer toe, waardoor het voeren van paarden iets eenvoudiger wordt. Maar aangezien de kwaliteit van het gras en ruwvoer erg verschilt is het belangrijk om te weten welke vitaminen extra aandacht verdienen in het rantsoen en wat de rol van deze vitaminen is.

Vitamine A en zijn voorloper, beta - caroteen, worden opgenomen door de voeding. Vitamine A is één van de vet oplosbare vitaminen, wat betekent dat het gemakkelijk wordt opgeslagen in het lichaam. Paarden krijgen vitamine A binnen door het eten van vers gras en van goede kwaliteit hooi. Alle vitamine A die niet onmiddellijk wordt gebruikt, wordt opgeslagen in de lever van het paard en deze reserve wordt aangesproken tijdens de wintermaanden, wanneer er geen gras groeit. Vitamine A is belangrijk voor de oogfunctie, gezondheid en herstel van botten, huid en spieren. Een tekort aan vitamine A kan problemen met de voortplanting veroorzaken, geeft verhoogd risico op infectie, problemen met bot- en spiergroei, doffe vacht en oogproblemen zoals nachtblindheid. Teveel vitamine A veroorzaakt een aantal dezelfde symptomen, zoals gewichtsverlies en neurologische problemen.

Vitamine B is eigenlijk een combinatie van meerdere stoffen en wordt ook wel het vitamine B-complex genoemd. Vitamine B-complex bestaat o.a. uit thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), panthotheenzuur (B5), pyriodoxine (B6), foliumzuur (B11) en cobalamine (B12). Vitamine B is een wateroplosbare vitamine, wat betekent dat de het niet wordt opgeslagen in het lichaam. Daarom dienen deze vitaminen regelmatig te worden verstrekt, maar een teveel is geen probleem, omdat overtollig vitamine B wordt uitgescheiden in plaats van opgeslagen. Vitamine B wordt in het lichaam aangemaakt door de microflora die in de darm van het paard leeft of worden door voedermiddelen verstrekt. Paarden met een normaal rantsoen hebben meestal voldoende aanvoer van B vitaminen en vergiftiging is niet gemeld.

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur, is een andere wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot mensen, kunnen paarden zelf vitamine C aanmaken. Paarden kunnen in de lever vitamine C aanmaken vanuit glucose (suiker). Vitamine C is noodzakelijk voor een goede vorming van botten , tanden en collageen  en is een krachtige antioxidant die celmembranen beschermt tegen de schadelijke werking van vrije radicalen. Oudere paarden en dieren die ziek zijn of last hebben van stress, kunnen baat hebben wij een aanvulling van vitamine C in het rantsoen. Er is weinig gevaar voor overdosering van vitamine C, omdat overtollige hoeveelheden worden uitgescheiden in de urine.

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine die in de huid wordt aangemaakt als deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Vitamine D komt ook voor in hooi, maar de hoeveelheden nemen af naarmate het hooi wordt opgeslagen. Vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van het skelet bij jonge paarden en helpt calcium en fosfor niveaus te reguleren in volwassen paarden. Te weinig vitamine D leidt tot botafwijkingen, terwijl overdosering stijfheid van gewrichten en spieren kan veroorzaken en afzetting van calcium in inwendige organen van het paard. Uiteindelijk kan zelf de dood het gevolg zijn.

Zoals vitamine A en D, is ook vitamine E een vetoplosbare vitamine die voorkomt in gras en vers hooi, maar de hoeveelheden nemen af als het hooi ouder wordt. Vitamine E is een belangrijke antioxidant en ondersteunt een gezonde functie van het zenuwstelsel, immuunsysteem en de voortplantingsorganen van het paard. Paarden met een vitamine E tekort kunnen last hebben van spiertrilling, spierzwakte of spierafbraak. Paarden kunnen hoge niveaus aan vitamine E verwerken.

Vitamine K is nodig voor de bloedstolling en wordt aangemaakt in de blinde en dikke darm van het paard. Vitamine K zit ook in hooi. Onder normale omstandigheden is het zeldzaam dat een paard een tekort aan vitamine K heeft. Echter darminfecties die de microflora in de darm verstoord kan de productie van vitamine K verstoren. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot inwendige bloedingen, bleek slijmvlies en een onregelmatige hartslag.

Paarden kunnen op natuurlijke wijze voldoen aan de behoefte van vitaminen en mineralen door het eten van gras en hooi. Echter is het belangrijk dat de kwaliteit van het gras en hooi goed  in de gaten wordt gehouden en hooi niet langer dan een aantal maanden wordt opgeslagen. De meeste krachtvoeders bevatten de juiste hoeveelheden vitaminen om in de behoefte van een paard te voorzien. Paarden die geen krachtvoer krijgen kunnen een extra aanvulling krijgen door een vitaminekoek of mineralenvoer. Het is belangrijk om overschotten te voorkomen, door niet teveel aanvullingen naast elkaar te gebruiken. Een voedingsdeskundige kan advies geven over een gebalanceerd rantsoen voor jouw paard.

Lees meer:
Zin en onzin van vitaminen- en mineralenvoeders
Vitaminen bijvoeren in de winter?
Teveel vitaminen en mineralen schadelijk?
Kan een dik paard een vitaminetekort hebben?