Bezoekersvraag

Kennisbank

Voeren na een koliekaanval of -operatie

Eén van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden is koliek, één op de vijfentwintig paarden krijgt hier op jaarbasis mee te maken. Meestal is een behandeling van een dierenarts nodig. Wanneer de koliek is afgezwakt mag ook de nazorg niet vergeten worden om het verteringsgestel weer goed aan het werk te krijgen. Dit wordt vaak vergeten, maar wat een paard te eten krijgt na een koliekaanval kan helpen om een volgende aanval te voorkomen.

Over het algemeen wordt koliek veroorzaakt door iets wat het paard heeft gegeten of extreme gasvorming. Symptomen zijn rusteloosheid, zweten, trappen en kijken naar de buik, niet eten, gestrekte stand en rollen. De ernst van de situatie kan zeer uiteenlopend zijn, maar het is in alle gevallen nodig om een dierenarts in te lichten omdat een onschuldige koliekaanval snel heftiger kan worden. Risicofactoren zijn verandering van ruw- of krachtvoer, te veel krachtvoer per voerbeurt, uitdroging, te weinig vrije beweging, giftige planten, beschimmeld of bedorven ruwvoer, verandering van het weer en stress. Wanneer een paard symptomen van koliek vertoont is het verstandig om het dier te laten stappen en in beweging te houden, geef het vooral geen voer en vermeid de inname van grote hoeveelheden water.

Voeding na aanval
Bij ongeveer 80% van de koliekaanvallen gaat het om een onschuldige koliekaanval. In deze gevallen gaat het vaak om krampkoliek, sterke samentrekkingen van delen van zowel de dunne- als de dikke darm. Vaak wordt er door de dierenarts een middel in het bloed gespoten wat de darmen verslapt en pijnstillend werkt. Zodra de darmen weer goed werken en men zeker weet dat de koliek verholpen is kan het paard weer ruwvoer krijgen. Het is verstandig om de eerste dag na de koliek nog geen krachtvoer te geven om gasvorming te voorkomen.

In het geval van verstoppingskoliek is het essentieel dat het zeker is dat de verstopping weg is zodat de verstopping niet ernstiger wordt wanneer het paard weer gaat eten. Paarden met een verstopping krijgen meestal een darm verslappend, pijnstillend en laxerend middel ingespoten. Geadviseerd wordt, wanneer bevestigd is dat de verstopping verholpen is, eerst ruwvoer te voeren. Als de mest van het paard weer normaal is en het regelmatig mest kan er weer krachtvoer gevoerd worden, in kleine hoeveelheden.

Voeding na operatie
De voeding na een koliekoperatie moet afgestemd worden op de lichaamsconditie van het paard en het voerschema wat het paard voor de operatie had. Water mag aangeboden worden, indien het niet te koud is en het paard geen shockverschijnselen vertoont. Na ongeveer 6 tot 12 uur na de operatie is het verantwoord om ruwvoer aan te bieden. Luzerne is aan te raden omdat het smakelijk  is, veel energie en proteïnen bevat en licht laxerend werkt. Om de darmwerking rustig te stimuleren kan er de eerste dag elke 3 uur 500 gram luzerne gevoerd worden. Daarna kan er gewoon ruwvoer naar behoefte worden gevoerd.

Het is verstandig om krachtvoer de eerste tijd zo veel mogelijk te vermijden, omdat dit een grote impact op de darmen heeft. Dit heeft vaak gasvorming, gisting en soms diarree en hoefbevangenheid tot gevolg. Wanneer het paard na de operatie weigert te eten wordt er meestal een maagsonde aangelegd door de dierenarts. Belangrijk is dan om het voer zo aantrekkelijk mogelijk te maken, maar geef geen krachtvoer kort na de operatie. Lees hoe je de eetlust kunt bevorderen.

Na een koliekaanval of operatie is het meest belangrijk om voorzichtig te beginnen met ruwvoer voeren en absoluut geen krachtvoer te geven zolang het paard nog niet levendig oogt, het ruwvoer goed eet en mest. Koliek kan snel erger worden en de risico’s worden snel groter zolang de darmen niet goed functioneren. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Lees meer:
Vijf tips om koliek te voorkomen
Relatie voeding en koliek