Bezoekersvraag

Kennisbank

Spierstijfheid

Ieder sportpaard heeft van tijd tot tijd last van spierpijn. Het paard vertoont pijn door kort te lopen of geeft verzet tijdens de training. Spierpijn komt bij jonge paarden regelmatig voor als zij spieren moeten gebruiken die normaal nauwelijks aangesproken worden. Ook oudere paarden kunnen stram en stijf zijn als ze van stal komen. Door een goede warming-up en juiste manier van bewegen zullen de spieren weer los laten.

Spierpijn moet na korte tijd weer overgaan. Is dit niet zo, dan heeft het paard meer last van zijn spieren in verhouding tot het werk wat hij verricht en zou de dierenarts hem moeten controleren.

Spierpijn kan worden voorkomen door overbelasting te voorkomen en een goede warming up en cooling down. Houdt de spieren van je paard na het werk warm, dan blijft de doorbloeding goed en herstelt de spier gemakkelijker.

Voer voor paarden die last hebben van spierstijfheid

Spierpijn kan ontstaan door spierkracht die snel beschikbaar moet komen. Dit gebeurt dan zonder zuurstof. Hierbij wordt melkzuur geproduceerd. Melkzuur moet weer worden afgebroken en afgevoerd. Vitamine E en Vitamine C ondersteunen de afvoer van melkzuur en daarmee de spieren soepel te houden.

Tijdens de training verlengen en verkorten de spieren zich, waardoor ze aanspannen en weer ontspannen. Voor het aan- en ontspannen van de spieren wordt energie en bijvoorbeeld calcium gebruikt. Als het calcium niet goed wordt afgevoerd ontstaan kleine beschadigingen. De spieren blijven aangespannen, verstijven en de beschadigingen veroorzaken pijn. Een teveel aan calcium in het rantsoen kan ook de magnesium verdringen. Daarom speelt de verhouding Calcium, Fosfor en Magnesium ook een belangrijke rol bij stijve spieren. Magnesiumcitraat en Magnesiumchelaat zijn de best opneembare vormen van magnesium voor paarden.

 

 
Lees meer:
Bezoekersvraag: geef ik met een selenium supplement, niet teveel selenium?
Bezoekersvraag: rantsoencheck bij verzuurde spieren?
Bezoekersvraag: spierstijfheid door training?
Bezoekersvraag: geplette haver voor stijf paard met weinig energie?
Bezoekersvraag: te heet met springen door spierpijn?
Bezoekersvraag: stijve oudere pony voeren?
Bezoekersvraag: voer bij spierstijfheid?
Bezoekersvraag: wat te doen aan stijve spieren