Bezoekersvraag

Kennisbank

Opfok (1 t/m 3 jr)

Jonge paarden hebben extra energie nodig voor de groei en ontwikkeling. 

Voer voor jonge paarden
Als een paard zijn eerste verjaardag nadert kan de hoeveelheid krachtvoer iets vermindert worden. Het paard heeft ca. 90% van zijn volwassen hoogte bereikt, waardoor de ergste groeispurt is geweest.

Veel jonge paarden worden in de opfok gezet bij meerdere jonge paarden in verband met sociaal contact. Het is belangrijk om de conditie in de gaten te houden door middel van een conditiescore. Vooral in een groepshuisvesting is het belangrijk om zeker te weten dat het jonge paard voldoende voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft.

1. Verhouding calcium, fosfor en magnesium
De verhouding calcium/ fosfor is zeer belangrijk voor gezonde botten en spieren. De verhouding calcium fosfor dient voor jonge paarden circa 1,5 : 1 te zijn. Daarnaast speelt ook magnesium een belangrijke rol. 

2. Extra aandacht voor koper, zink en mangaan
Zink, koper en mangaan zijn heel belangrijk voor een goede botgroei en ontwikkeling. Met VoerVergelijk checkers kun je alle voeders op deze sporenelementen sorteren. Bij speciale voeders voor merries wordt ook vaak extra aandacht besteed aan deze sporenelementen. Daarom zie je ook vaak combinatievoeders, zoals merie/jaarlingbrok, merrie/jonge paarden muesli. Ook bestaan er speciale muesli's voor jonge paarden.

3. Eiwitten van goede kwaltieit
Eiwit van goede kwaliteit zijn de bouwstenen van het lichaam. Een jong paard heeft daarom een verhoogde behoefte aan eiwit. Hierbij zijn vooral essentiële aminozuren zoals lysine en methionine belangrijk. Geef ruwvoer van goede kwaliteit in combinatie met een krachtvoer met een gemiddeld/hoog eiwitgehalte. Bekijk de behoefte energie/eiwit van jonge paarden.

4. Onbeperkt ruwvoer, liefst weidegang
Geef een jong paard onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit om in de eiwitbehoefte te voorzien en verveling te voorkomen. Uiteraard is weidegang het beste manier om onbeperkt ruwvoer en beweging te geven. Botten, spieren, pezen en banden worden sterker als van een jong paard af en toe inspanning gevraagd wordt.

Lees meer:
Behoefte energie/eiwit van jonge paarden

Bezoekersvraag: Is overgewicht een groter of kleiner risico voor jaarlingen?
Bezoekersvraag: Voer veranderen tijdens beleren?
Bezoekersvraag: Mijn tweejarige ruin blijf erg iel?
Bezoekersvraag: Voeren na opfok?
Bezoekersvraag: Tweejarige te mager?
Bezoekersvraag: Wat voer ik een jong paard?