Bezoekersvraag

Kennisbank

Luchtwegproblemen/hoesten

Paarden met bronchitis hoesten zo nu en dan en hebben soms wat neusuitvloeiing. Veel paarden ontwikkelen in dit stadium een soort overgevoeligheid voor stof. Prikkels worden veroorzaakt door stof, schimmelsporen, infecties of door te weinig verse lucht. Stof of schimmels uit hooi en stro spelen hierbij een rol. Als uw paard regelmatig hoest is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen.  

Voer voor paarden met luchtwegproblemen of hoestende paarden

1. Geen droog hooi voeren
Je paard mag geen droog hooi meer krijgen. Als je toch hooi wilt blijven voeren, dompel dit dan onder in een bak water alvorens het te voeren. Het hooi hoeft niet te weken, onderdompelen is voldoende. Laat het ondergedompelde hooi niet te lang staan alvorens het te voeren. Dit is arbeidsintensief en niet altijd even een gemakkelijk een alternatief is het voeren van goede kwaliteit voordroogkuil of kunstmatig gedroogd ruwvoer. Door een ander fermentatieproces is voordroogkuil vrij van stof en kunstmatig gedroogd ruwvoer is op hoge temperatuur gedroogd waardoor stof, schimmels en bacteriën zijn vernietigd. Een ander alternatief voor het weken van hooi is hooi stomen. Door middel van een speciale hooistomer worden veel bacteriën en schimmels vernietigd.

2. Krachtvoer
Om het stof in het krachtvoer te verminderen kun je het mengen met wat vocht. Er zijn ook diverse muesli's verkrijgbaar die de luchtwegen stimuleren door middel van kruiden of etherische olien.

3. Stalklimaat
Bij alle hoestende paarden is het minimaliseren van stof in de omgeving van uw paard van cruciaal belang. Vervang het stro in de stal door houtkrullen, omdat stro ook stof, schimmels en mijten bevat. Houd de stal stofvrij en zorg voor goede ventilatie, maar voorkom tocht. Mest regelmatig, liefst dagelijks, uit en haal je paard uit de stal voordat je gaat uitmesten.

4. Foenegriek
Foenegriek wordt ook vaak gebruikt bij luchtwegproblemen, door zijn ontstekeningswerende eigenschappen. Daarnaast werkt Foenegriek weerstandverhogend.

Lees meer:
Hooi stomen goed voor behoud van mineralen
Hooi stomen, beter dan hooi weken
Nieuws: Hooi weken: stofconcentratie verlagen met 60%
Bezoekersvraag: Invloed hooi stomen op suikergehalte
Bezoekersvraag: hooi dompelen of afspoelen

 

 
 

Bekijk het 100 seconden dierenarts filmpje van Abouthorses.tv over hoesten