Bezoekersvraag

Kennisbank

Relatie tussen nervositeit en vermagering

Vaak (maar niet altijd) zijn dunne paarden ook hete paarden. Het is alom bekend dat stress een negatieve invloed heeft op de gezondheidstoestand van zowel mens als dier. Daarnaast verbruiken nerveuze/hete paarden onnodig veel energie, waardoor vermagering kan optreden. Het voorkomen van vermagering bij nerveuze paarden is zowel gericht op stressfactoren verminderen/wegnemen als ook op het  afstemmen van het voermanagement.

Hetere paarden zoals volbloeden zijn gebouwd voor snelheid, waardoor de bouw slanker is, dan bijvoorbeeld bij sobere paarden. Sobere paarden zijn gebouwd om zeer efficiënt om te kunnen gaan met weinig voedsel en zijn daardoor gevoeliger voor overgewicht.

Hete paarden hebben een snelle en efficiënte stofwisseling, waardoor het lastig is om hen in gewicht te laten aankomen. Daarnaast hebben deze paarden een nerveuzer temperament en extreme gevoeligheid. Door dit nerveuze temperament ontwikkelen zij sneller stalondeugden, zoals weven, kribbebijten en door de stal lopen, waardoor het nog lastiger wordt op de paarden op gewicht te houden.

Maar zelfs bij paarden die van nature erg mager blijven is het mogelijk om een gezond gewicht te bereiken. Door eenvoudige voerstrategieën (gekoppeld aan eventueel veterinaire zorg) kan een nerveus paard in gewicht aankomen. Let op: een mager paard met veel stress is een combinatie die veel gezien wordt bij paarden die last hebben van maagzweren. Raadpleeg bij twijfel een dierenarts.

Een zenuwachtig paard heeft baat bij voldoende uitloop in de weide of paddock en veel sociaal contact met soortgenoten. Dit is goed voor zijn gemoedsrust en kan helpen om gewicht te winnen (of, niet meer te verliezen).

Lees meer:
Magere paarden
Nerveuze paarden