Bezoekersvraag

Kennisbank

Voeren na het rijden

Veel ruiters en amazones hebben de neiging om hun paard na het rijden te belonen in de vorm van (extra) voer. Er zijn een aantal voedingsstoffen die verloren gaan door inspanning, waarvan het goed is om dit weer aan te vullen. Hierbij is er onderscheid tussen paarden die lichte arbeid leveren en paarden die zware arbeid leveren. Ook de temperatuur heeft invloed op het voeren ter ondersteuning van herstel.

Herstel na lichte/matige arbeid
Paarden die lichte/matige arbeid verrichten hebben in principe geen extra voer nodig na het rijden om het herstel te bevorderen. Hierop gelden een paar uitzonderingen: bij hoge temperaturen en veel zweten kan een aanvulling van elektrolyten gewenst zijn. Lees meer over verliezen via zweet. In de winter wordt vaak slobber gevoerd om herstel te bevorderen en als beloning. Lees meer over slobber.  Als je jouw paard na het rijden graag wilt belonen, geef dan een gezonde beloning.

Herstel na zware arbeid
Voor paarden die zware arbeid verrichten of naar meerdaagse wedstrijden gaan is het belangrijker dat je de juiste voedingsstoffen geeft om snel te kunnen herstellen. Hieronder worden de drie belangrijkste aspecten besproken.

Spierherstel
Tijdens (zware) arbeid ontstaan er kleine beschadigingen in de spieren. Bij het hertstel hiervan worden de spieren net iets sterker gemaakt, zodat de spieren de volgende keer meer aan kunnen. Voor dit herstel zijn aminozuren nodig, de bouwstenen van spieren. Hierbij is niet alleen de hoeveelheid aminozuren belangrijk, maar ook de kwaliteit. De kwaliteit wordt bepaald door de mate van verteerbaarheid en het aminozurenprofiel. Luzerne en soja zijn voorbeelden van hoogwaardige eiwitbronnen.

Vocht- en elektrolytenbalans
Tijdens (zware) arbeid of bij training in extreem warm weer kan je paard erg veel vocht verliezen. Naast een aanzienlijke hoeveelheid vocht, verliest het paard ook belangrijke elektrolyten via het zweet. Een zoutblok is in zo’n geval doorgaans niet voldoende om de elektrolytenbalans weer terug op orde te krijgen. Om uitdroging te voorkomen moet je paard voldoende water en elektrolyten opnemen. Hier zijn speciale elektrolyten supplementen voor verkrijgbaar. Door de elektrolyten te mengen met water krijgt je paard ook meteen de nodige hoeveelheid water binnen. Lees meer over verliezen via zweet.

Energie
Voor de te verrichten arbeid moet je paard ook beschikken over voldoende energie. Het is hierbij erg van belang dat je de intensiteit van de arbeid juist inschat, zodat je je niet vergist in de behoefte van je paard. Suiker en zetmeel leveren zogezegd snelle energie, wat bijvoorbeeld nodig is voor een springwedstrijd. De vezels uit ruwvoer leveren wat trager energie wat gunstig is voor een duurprestatie. Ook al leveren suiker en zetmeel snelle energie, geef nooit vlak voor dat een training of wedstrijd begint nog krachtvoer. Dit heeft te maken met de glucosedip die op de maaltijd volgt. Je wilt niet dat deze dip optreed tijdens de training of wedstrijd. Geef daarom nooit binnen 3 uur voor aanvang van de wedstrijd nog krachtvoer. Lees meer over voeren voor het rijden.

De hoeveelheid energie die jouw paard verbruikt moet ongeveer gelijk zijn aan de hoeveelheid energie die je voert. Zorg dus dat je gedurende de dag voldoende energiebronnen aanvult.

Er bestaan ook energy boosters voor extra energie en sneller herstel. Lees meer over energy boosters