Kennisbank

Koliek

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden. Op diverse plaatsen in het maagdarmkanaal kunnen verstoppingen, ophopingen van gas of liggingveranderingen optreden, met koliek als gevolg.




Paarden die in een paddock of schrale weide staan vervelen zich of hebben honger. Ze kunnen dan teveel zand opnemen, dit kan leiden tot zandkoliek. Ook kan koliek ontstaan door teveel stro eten. Denk aan paarden die geen sprietje stro in de stal laten liggen. Een teveel aan stro kan dus voor een verstopping in de darmen van een paard zorgen, maar ook een ernstige worminfectie kan leiden tot koliek.

In het voorjaar stijgt het aantal koliekpaarden enorm. De darmen kunnen een heftige reactie geven op het de plotselinge overgang van het winterrantsoen naar het jonge voorjaarsgras. Een teveel aan krachtvoer kan ook koliekproblemen bij paarden geven, omdat het maagdarmkanaal niet ingesteld is om grote hoeveelheden krachtvoer te verwerken.

Paarden verteren een groot gedeelte van het voedsel in de dikke - en blinde darm, in plaats van de maag en dunne darm. Het voedsel gaat soms in slechts drie uur of minder vanuit de maag en dunne darm naar de dikke darm. Dit veroorzaakt problemen als de paarden grote hoeveelheden graan per maaltijd krijgen, omdat het in de dikke darm terecht komt zonder dat het volledig verteerd is.

Voer voor paarden die gevoelig zijn voor koliek:

1. Langzame overgangen
Laat het paard altijd langzaam wennen aan een nieuw rantsoen. Een wijziging in het rantsoen dient altijd langzaam te gebeuren. Bouw het bestaande rantsoen langzaam af en het nieuwe rantsoen op. Neem hier circa 7 - 10 dagen de tijd voor. Dit geldt voor zowel een wijziging van krachtvoer als van ruwvoer. De overgang naar het voorjaarsgras dient ook geleidelijk te verlopen. Begin in het voorjaar met een uur grazen en bouw dit langzaam op of zet een deel van de weide af, zodat je paard niet teveel kan eten. Lees meer over de overgang van stal naar weide

2. Stimuleer de spijsvertering
Zorg ervoor dat je paard zich niet verveelt of honger heeft, dus geef voldoende vezelrijke voeding, het liefst onbeperkt ruwvoer. Dit voorkomt zand eten in de paddock en overmatig stro eten in de stal. Ook zorgt voldoende ruwvoer ervoor dat de hoeveelheid opgenomen zand gemakkelijker afgevoerd wordt in plaats van ophoopt in de darmen. Diverse soorten slobber bevatten zemelen, die stimulerend werken op de spijsvertering. Ook werken bietenpulp en luzerne stimulerend op de spijsvertering. Prebiotica en probiotica kunnen ook helpen om de spijsvertering de stabiliseren en stimuleren.

3. Meerdere malen per dag kleine porties
Geef kleine porties krachtvoer (niet meer dan 2 kg per voerbeurt). Onderzoek uit 1997 heeft uitgewezen dat de kans op koliek stijgt naar aanleiding van de hoeveelheid krachtvoer. De kans op koliek wordt tweemaal zo groot bij meer dan 2,5 kg krachtvoer per dag. Dit komt doordat zetmeel zorgt voor snelle fermentatie in de darmen, gasproductie, lage pH en vertoring van de bacterieflora. Daarom wordt geadviseerd om niet meer dan 2 gram zetmeel per kg lichaamsgewicht per maaltijd te geven. 

4. Lijnzaadolie
Het kan zinvol zijn om een koliekgevoelig paard elke dag een beetje lijnzaadolie bij te voeren. Dit heeft een mild laxerend effect, waardoor de passage door de darmen gemakkelijker verloopt.

5. Voldoende wateropname
Verstoppingen in de dikke darm kan in veel gevallen voorkomen worden door het paard voldoende water te laten drinken. Als een paard niet voldoende drinkt terwijl hij voldoende water tot zijn beschikking heeft dan kan ervoor gekozen worden om de wateropname te stimuleren. Dit kan door middel van aromatische stoffen in het drinkwater of het toevoegen van zout of elektrolyten aan het water. Ook kan het ruwvoer geweekt worden in water, zodat het paard meer water binnenkrijgt. 

6. Beweging
Paarden die regelmatig bewegen hebben minder snel last van koliek dan paarden die de hele dag op stal staan. Lees meer over het onderzoek: stalpaarden hebben grotere kans op koliek
 
Lees meer:
Onderzoek: Stalpaarden hebben verhoogde kans op koliek
Bezoekersvraag: Hooi of kuilgras om stro eten te voorkomen?
Nieuws: De relatie tussen koliek en de bouw van de spijsvertering
Nieuws: Koliek bij koud weer
Bezoekersvraag: Wat te voeren na koliek?
Bezoekersvraag: Slobber voor eczeempaard die gevoelig is voor koliek




Bekijk het 100 seconden dierenarts filmpje van Abouthorses over koliek





 Beveel een product aan voor koliek

Uw e-mail adres
Motivatie:
vul code in :





Andere bezoekers bevolen de volgende producten aan:


Als u zelf een reactie plaatst zal deze eerst worden goedgekeurd door de redactie. Het kan daarom even duren voordat uw motivatie zichtbaar is.

U kunt per IP-adres slechts één keer stemmen op een product.

Green vet (Reform kruiden muesli)
Havens
1 keer  
 

1: Betreft sportpaarden. Al jaren voeren wij Derby Brok en Kruiden Muesli (Green Vet) daarnaast onbeperkt hooi. De Derby Brok bevat gist die de darmen stimuleert bevat verder veel vit's en min's. De Kruiden Muesli hoofdzakelijk als aanvulling bij extra inspanning etc. Meer recreatief zou ik overgaan op Draversbrok plus Kruiden Muesli. In elk geval de Kruiden Muesli heeft een enorme posirieve invloed op de maagwerking en natuurlijk de luchtwegen. Dit zijn onze ervaringen met deze producten. Al jaren geen koliek, maagkrampen of luchtweg problemen. Ons advies zegmaar practisch elk merk heeft wel zo'n voederlijn. Gewoon uit proberen en niet altijd voor het goedkoopste gaan want de dierenarts is vele malen duurder. Succes


Cool Mix (Muesli zonder haver)
Havens
1 keer  
Condition
Hartog
1 keer  
 

1: De Concept is een compete en lichtverteerbare brok met kruiden. Deze kruiden zijn speciaal samengesteld ter bevordering van de spijsvertering. De brok is zeer zuiver en bevat geen onvolwaardige grondstoffen zoals hullen en schillen. Het paard heeft er maar heel weinig van nodig waardoor je de darmen minimaal belast.