Bezoekersvraag

Kennisbank

Natuurlijk voeren

Er wordt vaak gesproken over natuurlijke voeding. Wat wordt hier precies mee bedoeld? Wat is er anders aan dit voer dan aan andere voeders? En wat is het voordeel of juist het nadeel?

Natuurlijke versus synthetische voedingsstoffen
Het verschil tussen natuurlijk en synthetisch kan als volgt worden uitgelegd. Natuurlijke voedingsstoffen in paardenvoer zijn stoffen die in de natuur zijn ontstaan en van plantaardige oorsprong. Synthetische (of kunstmatige) voedingsstoffen zijn stoffen die in een laboratorium ontstaan. In de meeste krachtvoeders wordt gebruik gemaakt van synthetische vitaminen en mineralen, omdat het toevoegen van natuurlijke vitaminen aan het voer een zeer complex proces is in verband met het behoud van de werking van de vitaminen.

De chemische structuur van synthetische voedingsstoffen kan enorm verschillen, dat wil zeggen dat de opbouw en structuur niet overeenkomt met stoffen die in de natuur voorkomen. De werking van dergelijke stoffen is daarom niet gelijk aan de werking die natuurlijke voedingsstoffen hebben. Als de chemische opbouw en structuur gelijk is hoeft dit geen invloed te hebben op de werkwijze. Het lichaam kan niet onderscheiden of een vitamine uit een plant is gewonnen of in een laboratorium werd vervaardigd, maar vaak verschilt de chemische opbouw wel van de natuurlijke variant.

Vitamine E is een voorbeeld van een vitamine die in natuurlijke vorm verschilt van de synthetische vorm. De in het laboratorium vervaardigde vitamine E (dl-alpha-tocoferol) verschilt in chemische opbouw van de plantaardige vitamine E (d-alpha-tocoferol). De plantaardige vitamine E heeft een grotere antioxidatieve werking en is daardoor effectiever.

Ruwvoer
Ook bij natuurlijk voeren moet ruwvoer de basis en het uitgangspunt zijn. De natuurlijke manier van voedselopname van een paard is van onschatbare waarde. Het belang van goed ruwvoer wordt door de meeste paardenhouders nog steeds onderschat.

In de natuur is een paard 14- 16 uur per dag bezig met de opname van voedsel. Het spijsverteringsstelsel is erop ingesteld om een continue stroom van vezelrijke voeding te verwerken. Wij houden paarden op een volledig andere manier, waardoor ze gemiddeld maximaal 6-8 uur per dag bezig zijn met eten. Probeer daarom een zo natuurlijk mogelijke situatie na te streven door je paard dag en nacht de beschikking te geven over vezelrijke voeding, zoals hooi/kuilgras of stro. Dit komt het welzijn van je paard ten goede en voorkomt vele gezondheidsklachten zoals bijvoorbeeld maagzweren en koliek, maar ook verveling.

Bij natuurlijk voeren wordt vaak gedacht aan langstengelig kruidenhooi uit het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland of Frankrijk. Het voordeel hiervan is dat het gras in de meeste gevallen volledig uitgegroeid is en geen sprake is van productiegras(met bijv. hoge eiwitgehalten), zoals in Nederland vaak het geval is. Vergeet niet dat het begrip ‘kruidenhooi’ niet zaligmakend is. Niet alle kruiden hebben per definitie een positieve invloed op een paard of kunnen zelfs giftig zijn, denk hierbij aan kruiden als Jacobskruiskruid. Ook de kwaliteit van kruidenhooi kan wisselend zijn en door een tekort aan bemesting kunnen suikergehalten oplopen. Als je twijfelt bij aankoop van een partij kruidenhooi. Laat dit dan analyseren om precies te weten wat je voert. Een analyse kan uitgevoerd worden bij het BLGG in Oosterbeek

Ballaststoffen
Er wordt vaak gesproken over ballaststoffen in de voeding. De definitie van ballaststoffen is: “de onverteerbare bestanddelen van het voedsel”. In ieder soort voer zitten bestanddelen verwerkt die niet volledig te benutten zijn voor het paard. Voornamelijk goedkopere paardenvoeders bevatten veel producten die minder goed benut worden door het paard, zoals grondstoffen in de vorm van schroten en hullen. Voeders met zuivere grondstoffen hebben over het algemeen een hoger rendement dan producten met veel schroten en hullen, maar zijn uiteraard ook duurder.  

Houdbaarheid
Bij de houdbaarheid van producten heb je te maken met voor- en nadelen. Verhitten van ingrediënten doodt schadelijke schimmels en bacteriën, maar kan ook negatieve invloed hebben op de voedingswaarde. Ook geldt over het algemeen: hoe minder anti-oxidanten en conserveringsmiddelen worden toegevoegd aan het voer, hoe minder lang het houdbaar is. Iedereen zou graag zo min mogelijk conserveringsmiddelen voeren, maar niemand wil een zak voer kopen, waar na een paar weken schimmel op staat of het risico lopen dat je paard gevaarlijke bacteriën of schimmels binnen krijgt. Omloopsnelheid, distributie en voorraden vragen een bepaalde houdbaarheid van een product. Veel gebruikte conserveringsmiddelen in paardenvoer zijn BHT(E321) en BHA(E320). Soms wordt ook gebruik gemaakt van Etoxiquine. Op de verpakking wordt niet altijd weergegeven welke conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Dit kan namelijk ook onderdeel zijn van de premix(vitaminen en mineralenmengsel), waardoor het wel in het eindproduct verwerkt zit, maar niet als afzonderlijk ingrediënt wordt toegevoegd en het dus niet verplicht is om dit te vermelden.

Voorbeelden van producten die (volgens de producent) vallen onder de categorie: natuurlijk voeren

Advertorial
HugHo paardenvoeding is volledig natuurlijk. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van synthetische vitaminen en ballaststoffen. De ingrediënten van HugHo bestaan uit natuurlijke concentraten welke worden gemaakt van verse en complete voedselbronnen. Deze verse voedselbronnen leveren 100% natuurlijke voedingsstoffen inclusief co-factoren zoals ze ook in de natuur voorkomen. Om er voor te zorgen dat de voedingswaarde van de ingrediënten niet wordt aangetast, worden de voedselbronnen gedurende het hele productieproces niet aan hoge temperaturen blootgesteld. HugHo Kruidenmix bevat geen toegevoegde suikers of vergelijkbare ballastproducten waardoor een betere benutting van het voer ontstaat. Door het gebruik van gepunte granen in het voer gaan paarden meer kauwen, meer speeksel produceren en daardoor het voedsel beter verteren. Na lang selecteren en vele proeven is de juiste combinatie van kruiden gevonden. De samenstelling wordt voortdurend gecontroleerd door een onafhankelijk laboratorium en staat garant voor de perfecte hoeveelheid vitaminen en mineralen. Een paard is een ruwvoer verteerder. Goed hooi vormt dan ook de basis van het dagelijks menu. Vanwege de hoge concentratie aan voedingsstoffen in HugHo, die beter worden opgenomen in het lichaam, heeft het paard minder krachtvoer nodig waardoor het lichaam minder wordt belast en je ook nog eens voordeliger uit bent! Hugho producten op VoerVergelijk