Bezoekersvraag

Kennisbank

Zand eten

Ieder paard krijgt tijdens het grazen zand binnen. Als het gras kort is dan krijgt het paard ook de wortels van het gras met zand binnen. Dit gaat ongemerkt. Er zijn ook paarden die hapjes zand nemen.

Als je wilt weten of je paard teveel zand binnen krijgt kun je dit testen door enkele mestballen in een emmer water te doen. Het zand zal naar de bodem zakken. Als er na een paar uur veel zand op de bodem ligt kan dit erop duiden dat jouw paard teveel zand in zijn darmen heeft. Het is niet altijd zo dat het aanwezige zand in de darmen ook met de mest naar buiten komt. Als jouw paard teveel zand heeft binnen gekregen bestaan er kuurtjes met Psyllium Husk. Dit zou de afvoer van het zand verbeteren. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Voer voor paarden die zand eten

1. Voorkom verveling

Zorg dat je paard voldoende hooi of gras tot zijn beschikking heeft. Dit voorkomt verveling en een hongergevoel.

2. Extra mineralen
Soms eten paarden zand, omdat ze een mineralentekort hebben. Dit kan tijdens een periode van lagere weerstand zijn.

3. Voorkom een schale weide
Een paard in een kale weide zal meer zand binnen krijgen dan in een gewone weide. Zet een stukje van de weide af en wissel de paarden regelmatig. Als je niet voldoende weiland tot je beschikking hebt zet je paard dan dagelijks een paar uur in de paddock.

4. Hooi in de paddock
Als een paard niet kan grazen geef hem dan hooi, zodat hij toch wat te doen heeft. Geef dit hooi niet op een zanderige ondergrond. Tijdens het eten vermengd dit, waardoor je paard toch nog veel zand opneemt.


 Meer informatie:
Mest eten