Bezoekersvraag

Kennisbank

Omega 3 en lijnzaadolie bij zomereczeem

Zomereczeem is een veelvoorkomende huidaandoening bij paarden, waarbij het paard een overgevoeligheidsreactie geeft op de beet van de Culicoides mug. De beten veroorzaken hevige jeuk, huidirritatie en haarverlies bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat gemalen lijnzaad verlichting kan geven van de symptomen van allergische huidaandoeningen, de reactie van de huid kan verminderen en het vetzuurprofiel van het haar kan veranderen en ontstekingen kan remmen. 

Lijnzaad is al lang erkend als een superieure plantaardige bron van omega-3 vetzuren om veel huidaandoeningen bij honden te behandelen.  Maar terwijl het wordt vaak gevoerd aan paarden voor de vacht is de precieze effect van deze omega-3 vetzuren om de huid van paarden te verbeteren in nog niet volledig bekend.

Tijdens een onderzoek aan de University of Guelph werden zes IJslandse paarden met een voorgeschiedenis van zomereczeem (bevestigd door een huidtest met Culicoides extract) gedurende 42 dagen gevoed met gemalen lijnzaad, of een equivalente hoeveelheid zemelen als controlegroep. Op dag 0, 21 en 42 werden de paarden geïnjecteerd met Culicoides extract, zoutoplossing (als negatieve controle) en histamine (als positieve controle gegarandeerd een huidreactie veroorzaken). Vervolgens werd de reactie gemeten na 2, 4 en 18 uur. Tevens werden monsters genomen van de huid en het bloed.

Resultaten die zijn waargenomen bieden bewijs dat lijnzaad het vermogen heeft tot daadwerkelijke vermindering van de allergische reactie bij gevoelige paarden. Lijnzaad bevat grote hoeveelheden omega 3 vetzuren. Door omega 3 vetzuren aan het rantsoen toe te voegen, wordt de balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren verbetert. Hierdoor kunnen ontstekingen worden geremd, wat gunstige gezondheidseffecten kan hebben voor het paard.

Het rantsoen van een paard bevat over het algemeen weinig omega 3 vetzuren en wordt vaak door middel van supplementen aan het rantsoen toegevoegd. Omega 3 vetzuren worden veel gebruikt voor de vacht, huid, hoeven en ter ondersteuning van het immuunsysteem. Omega 3 vetzuren worden gebruikt voor het verminderen van diverse ontstekingsreactie, zoals artritis. Lees meer over omega 3 vetzuren bij artritis

Bron: Flaxseed (Linum usitatissimum) supplementation associated with reduced skin test lesional area in horses with Culicoides hypersensitivity, Wendy O'Neill, Sharyn McKee, en Andrew F. Clarke, Equine Research Centre, University of Guelph (McKee); Faculty of Veterinary Science, University of Melbourne (Clarke).

Lees meer:
Zomereczeem
Feiten en fabels over lijnzaadolie