Bezoekersvraag

Kennisbank

Extra vitaminen nodig

Iedereen weet dat vitaminen een belangrijk onderdeel zijn van het rantsoen van een paard. Maar wanneer heeft een paard een extra vitamine supplement nodig? En wanneer is dit overbodig? Sommige paarden hebben baat bij extra vitaminen in de vorm van een vitaminesupplement, maar velen kunnen door middel van een goed rantsoen voldoende vitaminen binnen krijgen.

Het rantsoen bestaat voor het grootste gedeelte uit ruwvoer. Om deze reden moet de kwaliteit van het ruwvoer goed zijn, om in de grootste behoefte van vitaminen en mineralen te voorzien.

In de volgende situaties kan een toevoeging van extra vitaminen belangrijk zijn:
-    Paarden die geen verse gras, slechte kwaliteit ruwvoer of oud ruwvoer krijgen. Vitaminen gehalten dalen naarmate ruwvoer ouder wordt. Bijvoorbeeld vitamine A, hiervan gaat tot 85% binnen de eerste 24 uur verloren en vervolgens 7% per maand tijdens opslag. Van vitamine E gaat 30% - 85% verloren tijdens oogsten en opslag.
-    Paarden die langdurig antibiotica krijgen hebben baat bij extra vitaminen B en vitamine K. Antibiotica remt namelijk de productie van deze vitaminen in het darmkanaal.
-    Paarden met een verminderde weerstand/stress
-    Paarden met veel stress
-    Na herstel van een operatie of ziekte

Verliezen bij langdurige voeropslag zijn het grootst voor de vitamines A, D, K, en thiamine (B¹). Vitamine A is de meest cruciale van deze, omdat deze niet wordt aangemaakt in het paardenlichaam.  Zorg ervoor dat het voer niet te lang wordt opgeslagen en bij voorkeur in een droge en donkere omgeving, zodat geen extra verliezen kunnen optreden door vocht of zonlicht.

Krachtvoer bevat energie, eiwit, vitaminen en mineralen. Voor paarden die weinig arbeid verrichten of sobere paarden is de aanvulling van energie en eiwit naast goed ruwvoer minder belangrijk. Om deze reden zijn er diverse vitamine/mineraalvoeders op de markt. Dit zijn geconcentreerde voeders, waarvan weinig gevoerd hoeft te worden met een hoog gehalte aan vitamine en mineralen en weinig energie en eiwit. Lees meer over de zin en onzin van vitaminen/mineralenvoeders.

Als je niet zeker weet of je paard zou kunnen profiteren van een vitaminesupplement, raadpleeg dan uw dierenarts of een voedingsdeskundige.

Lees meer:
Vitaminen voor paarden
Uitsluitend ruwvoer voor sportpaarden
Uitsluitend ruwvoer voor jonge paarden
Opslag van ruwvoer