Bezoekersvraag

Kennisbank

Slechte spijsvertering/diarree

Een verstoorde darmflora is zichtbaar door winderigheid of door middel van slappe mest of diaree. De darmflora kan verstoord raken door een snelle wijziging in het rantsoen of onvoldoende ruwe celstof.

Een langdurig slechte spijsvertering of diarree kan ook andere oorzaken hebben. Als onderstaande maatregelen niet helpen raadpleeg dan je dierenarts.

Voer voor paarden met een slechte spijsvertering/diaree

1. Langzame overgangen
Laat het paard altijd langzaam wennen aan een nieuw rantsoen, dit geldt voor zowel krachtvoer, als ruwvoer. Bouw het bestaande rantsoen langzaam af en het nieuwe rantsoen op. Neem hier circa 7 - 10 dagen de tijd voor. De overgang van het winterrantsoen naar het voorjaarsgras dient geleidelijk te verlopen. Begin in het voorjaar met een uur grazen en bouw dit langzaam op of zet een deel van de weide af, zodat je paard niet teveel kan eten. Lees meer over de overgang van stal naar weide.

2. Geef vezelrijke producten
Ruwvoer bevat veel vezels en stimuleert de spijsvertering op positieve wijze. Een goed gevulde dikke darm geeft minder gemakkelijk verstoringen. Zorg daarom dat je paard vrijwel de hele dag ruwvoer kan eten. Geef bij voorkeur veel hooi, omdat dit zorgt voor een goede vulling en rustige fermentatie. Zeer vezelrijke ruwvoeders zoals stro en luzerne voor vastere mest en een gezonde darmflora. Let op: grote hoeveelheden stro kunnen verstoppend werken.

3. Darmflora verbeteren
Prebiotica en gist kunnen de spijsvertering herstellen bij een ernstige verstoring. Ook goed fermenteerbare vezels, zoals pectine, o.a. in bietenpulp, kunnen de darmflora verbeteren.
 
Cavalor heeft een duidelijk instructiefilmpje gemaakt over een gezonde spijsvertering. Bekijk het filmpje van Cavalor via Youtube

Lees meer:
Nieuws: Prebiotica en probiotica bij darmproblemen, heeft het nut?
Bezoekersvraag: Welk voer bij mestwater na het mesten?
Bezoekersvraag: Darmen stabiliseren?
Bezoekersvraag: Dunne mest van granenmix?
Bezoekersvraag: Diarree door hooi en kuilgras?
Bezoekersvraag: Diarree tijdens het rijden
Bezoekersvraag: Supplement tegen diarree en buikkramp?
Spijsverteringsstelsel