Bezoekersvraag

Kennisbank

Vitamine A voor paarden

Vitamine A is, samen met vitamine E, de belangrijkste vitamine die niet door het paard zelf geproduceerd wordt en via de voeding verstrekt moet worden. Vitamine A is belangrijk voor de ogen, maar heeft ook een belangrijke rol bij voortplanting, ontwikkeling van de embryo en groei van een jong paard.

Wat is het?

Vitamine A is een wateroplosbaar vitamine, waardoor een beetje vet in de voeding noodzakelijk is, zodat de vitamine in het lichaam geabsorbeerd kan worden. De kleine hoeveelheid vet die voorkomt in groen gras is normaal gesproken voldoende voor een goede opname in het lichaam.

In welk voer?
Vitamine A is in grote hoeveelheden aanwezig in verse groene voedergewassen, in de vorm van caroteen. Dit caroteen kan in de darm worden omgezet in vitamine A. Als het gras wordt gemaaid voor de oogst van hooi of kuilgras dan gaat veel caroteen snel verloren (tot 85% binnen de eerste 24 uur en ongeveer 7% per maand tijdens opslag), waardoor ruwvoer na langdurige opslag vrijwel geen caroteen meer bevat.

Paarden die uitsluitend hooi gevoerd krijgen hebben na een relatief korte periode een tekort aan vitamine A in de lever. Doordat hooi en kuilgras onvoldoende vitamine A bevatten, wordt vitamine A toegevoegd aan commerciële paardenvoeders en supplementen.

Wortels zijn ook rijk aan caroteen, maar de behoefte kan hiermee niet worden gedekt. Een kg wortel bevat 6 mg caroteen, terwijl een paard ca. 400 mg caroteen per dag nodig heeft.

Wanneer belangrijk?
Vitamine A is heel belangrijk voor groeiende paarden. Een tekort aan vitamine A kan een negatieve invloed hebben op de groei en het lichaamsgewicht. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij botvernieuwing. Zonder voldoende vitamine A kunnen botten korter en dikker worden dan normaal. Dit kan leiden tot druk op bepaalde zenuwen, oog- en gehoorschade.

Vitamine A heeft ook een belangrijke invloed op groeihormonen. Daarom is voldoende vitamine A heel belangrijk voor een drachtige meerrie voor een gezonde ontwikkeling van de embryo.

Behoefte, tekort & overschot
Paarden die voldoende vers gras krijgen, zullen de behoefte aan vitamine A kunnen dekken door het caroteen wat zij uit het voer halen. Voor paarden die gehouden worden op een stal waarbij weidegang niet mogelijk is, is extra aanvulling van vitamine A noodzakelijk.

Een overschot aan vitamine A kan gewichtsverlies en neurologische problemen veroorzaken. Een teveel aan caroteen kan geen kwaad, omdat het enzym wat caroteen om kan zetten in vitamine A slechts in beperkte hoeveelheden in het lichaam aanwezig is. Hierdoor zal nooit teveel caroteen worden omgezet in vitamine A.

Lees meer:
Vitaminen voor paarden
Extra vitaminen nodig
Behoefte vitaminen en mineralen