Kennisbank

  VoerVergelijk.nl - Welke grondstoffen dienen waarvoor?




Aardappeleiwit

Aardappeleiwit is een bijproduct van de aardappelzetmeelindustrie. Aardappeleiwit heeft een hoge voedingswaarde en is alleen nog bruikbaar als veevoer en is daardoor een goedkope grondstof. Aardappeleiwit levert een hoogwaardige eiwitbron en is goed verteerbaar.


Aardappelzetmeel

Aardappelzetmeel wordt gewonnen uit zetmeelaardappels en bestaat voornamelijk uit zetmeel en bevat weinig eiwit en vet. Aardappelzetmeel heeft een grote bindkracht.


Actieve koolstof

Actieve koolstof is een sterk absorptiemiddel voor bijvoorbeeld giftige stoffen of mycotoxinen(schimmelgifstoffen). Actieve koolstof wordt bijvoorbeeld gebruikt in de geneeskunde(norit), voor waterzuivering en filtratie- en reinigingsprocessen.


Alexandrijnse klaver

Alexandrijnse klaver is een vlinderbloemige groenbemester die stikstof uit de lucht kan binden en opslaat in de wortels. Alexandrijnse klaver lijkt op rode klaver.  


Amarant

Amarant is een graan. De zaadjes, het meel en alle afgeleide producten van Amarant bevatten geen gluten.


Aminozuren

In sommige voeders wordt een aminozurenpatroon toegevoegd om aan de behoefte van essentiële aminozuren te voldoen. Voornamelijk bij jonge en groeiende paarden kan dit een duidelijke meerwaarde hebben. Essentiële aminozuren voor een paard zijn Lysine, Methionine, Leucine, Isoleucine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan, Histidine en Valine. 


Anijs

Anijs stimuleert de ademhaling, omdat het slijmoplossend werkt. Het zorgt voor een gezonde spijsvertering. Het wordt veel gebruikt bij een slechte spijsvetering, verkoudheid en bronchitis. Tevens stimuleert anijs de eetlust en is het licht pijnstillend. 


Appel melasse

Appelmelasse is een bijproduct in de bereiding van appels tot diksap, sap. Appelmelasse bevat meer fructose en minder glucose dan bijv. suikerbiet melasse. Glucose is een soort suiker dat sneller in het bloed komt en geeft een hogere glycemische waarde dan fructose. Om een lage glycemische waarde in het voer te bereiken kan daarom gekozen worden voor appelmelasse in plaats van suikerbiet of suikerriet melasse.


Appelazijn

Appelazijn ondersteunt de weerstand en conditie. Het heeft ook een bloedzuiverende werking, waardoor het ook insectenwerend kan werken. 


Appeldroesem

Appeldroesem is het bezinksel wat op de bodem van de fels te zien is bijvoorbeeld bij droebele appelsap. Dit bezinksel bestaat uit pectine-achtige stoffen en natuurlijke anti-oxidanten.


Appelpulp

Appelpulp is een bijproduct van de fruitverwerking. Het is rijk aan pectine en ruwe celstof. 


Aroma

Aan sommige paardenvoeders worden aroma's toegevoegd als geurstof of smaakstof. 


Azijnzuur E260

Azijnzuur (E260) wordt in het voer gebruikt als smaakstof, conserveermiddel of zuurteregelaar. 


Bananenmeel

Bananenmeel  is een natuurproduct uit rijpe bananen. Het heeft een hoog gehalte aan gemakkelijk verteerbaar zetmeel, elektrolyten en pectine. Het heeft een reinigende werking op de darmen.


Basillicum

Basilicum is goed voor de luchtwegproblemen en bij spijsverteringstoornissen. Het werkt slijmoplossend en ontsmettend, en wordt daarom gebruikt bij aandoeningen aan de luchtwegen, zoals bij chronische bronchitis. Basilicum werkt tevens urinedrijvend, koortsverlagend, kalmerend en ontstekingsremmend.


Berkenblad

Berkenblad stimuleert de urineproductie. Werkt bijvoorbeeld goed bij bacteriële infecties. Daarnaast bevordert het de haargroei.


Bierborstel

Bierbostel is een bijproduct van de vbierbrouwerij. Het bestaat hoofdzakelijk uit de kaf- en eiwitdelen van de brouwgerst, waar de brouwer de koolhydraten heeft uitgehaald. Bierbostel is een vochtrijk product met 22% droge stof.


Biergist

Biergist is rijk aan eiwit van goede kwaliteit. Het is rijk aan B-vitamines en aan mineralen. Biergist verhoogt de aanmaak van biotine in het lichaam.


Bieslook

Bieslook bevat vitamine C en is verwant aan prei, knoflook en uien. 


Bieten

Als paardenvoer kunnen voederbieten en suikerbieten gebruikt worden. Vaak wordt dit in gedroogde vorm tot brokken geperst om als voedermiddel te verkopen.


Biolys

Biolys is een bron van lysine. Lysine is een essentieel aminozuur. 


Biosaf

Biosaf zijn levende gisten ter stimulering van de goede bacteriën die van belang zijn bij de vertering. 


Boekweit

Boekweit is een plant. Boekweit lijkt een graanproduct, maar is het niet. Boekweitmeel bevat veel magnesium, kalium en fosfor en kan goed gemengd worden met meel van granen.  


Bonenkruid

Bonenkruid geeft vitaliteit en stimuleert de spijsvertering. 


Brandnetel

Brandnetel zorgt voor een gezonde spijsvertering, afvoer van afvalstoffen en een goede weerstand. Het werkt stimulerend op het lymfestelsel en zorgt voor een goede bloedsomloop. Brandnetel wordt veel gebruikt bij eczeem, artritis, artrose en hoefbevangenheid. De aanwezigheid van vitamine C en ijzer maken het kruid geschikt bij bloedarmoede.


Calciumcarbonaat (krijt)

Calciumcarbonaat, ook wel krijt, kalksteentjes of gemalen schelpen. Calciumcarbonaat wordt verkregen door het malen van de voorgenoemde stoffen. Calciumcarbonaat is de belangrijkste bron van calcium in diervoeders. Het is erg goedkoop en heeft een hoog gehalte aan calcium (ca.37%). 


Canadese Timothee

Timothee is een smakelijke grassoort. Het geeft extra stuctuur en is voedzaam. Timothee bevat minder suikers dan bijvoorbeeld raaigras.


Chondroitine

Chondroitine heeft een ondersteunende werking op de gewrichten. 


Cichorei

Cichorei is een bitterplant en familie van de witlof en andijvie. 


Cichoreipulp

Cichoreipulp is een hoog verteerbare grondstof voor paardenvoer en is zeer energierijk. Cichoreipulp bevat 7 - 8% inuline. Dit is een fruco-oligosaccharide die als prebioticum werkt. Een prebioticum bevordert de activiteit van bacteriën in de dikke darm.


Cichoreivezel

De oplosbare en verteerbare vezels van Cichorei absorberen water zeer goed, waardoor de structuur van de darminhoud verbetert. Dit bevordert de spijsvertering en helpt de natuurlijke balans van de darmflora te behouden. Te gebruiken in geval van slappe mest. 


Citroenzuur E330

Citroenzuur(E330) is een natuurlijke stof die in dierlijk en plantaardig materiaal voorkomt. Citroenzuur is heel belangrijk voor het omzetten van suiker in energie. 


Collageen

Collageen is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen. 


Daslook

Daslook behoort tot de familie van de ui en heeft een ondersteunende werking bij spijsverteringsstoornissen en werkt zuiverend voor de lever. Stimuleert de spijsvertering en helpt een verstoorde darmflora herstellen.


Dextrose

Dextrose is de natuurlijke vorm van glucose en werkt zeer goed als natuurlijk spieropbouwend koolhydraat.


Dicalciumfosfaat E341

Dicalciumfosfaat (E341) is een calcium en fosfor supplement afkomstig uit anorganisch materiaal. 


Dille

Dille is rijk aan vitamine C. Dille kan een rustgevend effect hebben en door het gebruik van dille kan ook de vorming van overtollig darmgas worden tegengaan, zodat paarden minder last hebben van winderigheid.


DL-Methionine

DL-Methionine is de synthetische vorm van het essentiële aminozuur Methionine. Methionine is een essentieel aminozuur, omdat het door de voeding aan een paard verstrekt moet worden.


Druivenpitextract

Druivenpitextract is een natuurlijke antioxidant die onder andere zorgt voor een goede conditie van de bloedvaten.


Druivenschillen

Druivenschillen bevatten natuurlijke antioxidanten. 


Duizendblad

Duizendblad werkt versterkend voor de darmen en spijsvertering en kan goed gebruikt worden bij spijsverteringsproblemen.


Eiwit

Eiwit wordt soms door middel van eiwitproducten of aminozuren aan de voeding toegevoegd. Dit gebeurt voornamelijk bij producten voor fokkerijpaarden, zoals drachtige en lacterende merries, veulens en jonge paarden. Bij deze paarden is de eiwitbehoefte verhoogd. 


Elektrolyten

Elektrolyten zijn zouten die belangrijk zijn voor de vloeistofbalans van het lichaam. Belangrijke elektrolyten zijn natrium, kalium en calcium. De elektrolytenbalans kan hersteld worden door evenveel water en zouten op te nemen als er verbruikt worden. Bij een verstoorde elektrolytenbalans kunnnen organen niet normaal functioneren. Extra aandacht voor elektrolyten is gewenst bij overmatig zweten, warm weer en zware prestaties.  


EM zout

EM zout wordt gemaakt uit gezuiverd zeewater. Het voordeel boven gewoon zout is dat het veel anti-oxidanten bevat. EM zout wordt aan paardenvoer toegevoegd om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren en de gezondheid te bevorderen.


Erwten

Erwten worden in paardenvoer gebruikt als eiwitbron. Het eiwit is van redelijk goede samenstelling en dat geldt dan vooral het gehalte aan lysine. Het gehalte aan methionine is namelijk laag.


Erwten

Groene erwten worden heel soms in paardenvoer gebruikt, maar zijn meer bekend als doperwt. 


Erwten gemicroniseerd

Gemiconiseerde erwten zijn erwten die behandeld zijn met infrarood waardoor de voedingsstoffen beter beschikbaar komen. 


Erwten ontsloten

Ontsloten erwten hebben een bewerking ondergaan, zodat de voedingsstoffen beter beschikbaar komen. 


Erwteneiwit

Erwteneiwit komt vrij bij de zetmeelwinning uit erwten. Het is een hoogwaardige eiwitbron die rijk is aan het essentiële aminozuur Lysine.


Erwtenvlokken

Erwtenvlokken zijn een goede eiwitbron voor paardenvoer. Erwtenvlokken zijn gestoomd, waardoor de voedingsstoffen gemakkelijk beschikbaar komen. 


Erwtenvlokken gestoomd

Erwtenvlokken zijn een goede eiwitbron voor paardenvoer. Erwtenvlokken zijn gestoomd, waardoor de voedingsstoffen gemakkelijk beschikbaar komen. 


Esparcette

Esparcette is een vlinderbloemige die rijk is aan eiwit.


Eucalyptus

Eucalyptus werkt stimulerend op de luchtwegen en heeft een heerlijke geur. 


Foene griek

Foene griek, ook wel Fene griek of hoornklaverzaad, is rijk aan ijzer en koper. Het heeft ontstekingswerende eigenschappen. Foenegriek heeft een positieve werking op de spijsvertering, de melkproductie en op de algehele weerstand. De zaden van deze plant zijn erg geschikt om een dier snel in conditie te brengen en zorgt voor een glanzende vacht.


Fosforzuur E338

Fosforzuur(E338) wordt gebruikt als zuurteregelaar of antioxidant. Het is een natuurlijk zuur wat voorkomt in vele soorten groenten en fruit. 


Fructo-oligosacchariden

Fructo-oligosacchariden (FOS) is een korte suikerketen van fructose moleculen. FOS worden onttrokken van bijv. cichorei, knoflook, tarwe of gerst. Fructo-oligosacchariden hebben een probiotisch effect en stimuleren de microflora in de dikke darm.


Fructose

Fructose is een suiker wat van nature voorkomt in fruit en honing. 


Fruitschillen

Fruitschillen is gedroogd vruchtvlees. 


Fruitzuur

Fruitzuur, ook wel glycolzuur, komt voor in suikerriet, suikerbieten, ananas, meloen en onrijpe druiven. Fruitzuur wordt als conserveringsmiddel gebruikt en als ingrediënt voor huidverzorgingsproducten. 


Gember

Gember zorgt voor een goede spijsvertering, werkt zuiverend en pijnstillend. Gember is een antioxidant, werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftigend, is goed tegen verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen als diarree.


Genial

Genial is een unieke combinatie van extracten van kruiden, wortelen en planten en verbetert de weerstand en algehele conditie van de dieren. Tevens verhoogt Genial de vruchtbaarheid en bevordert de glans van de vacht. 


Gerst

Gerst wordt veel gebruikt in paardenvoer. De bast is dunner en het zetmeelgehalte hoger dan van haver, waardoor het meer energie bevat. Gerst is minder gemakkelijk verteerbaar dan haver, daarom zit het vaak in gevlokte of gepofte vorm in krachtvoer.


Gerst geplet

Geplette gerst is geplet, waardoor de zetmeel gemakkelijker beschikbaar komt.  


Gerst gepoft

Gerst is minder gemakkelijk verteerbaar dan haver, daarom bevatten veel voeders gepofte gerst. Dit verbetert de verteerbaarheid. 


Gerst ontsloten

Door middel van een hydrothermisch proces wordt gerst ontsloten. Ontsloten gerst is gemakkelijker verteerbaar dan hele gerst.


Gerstenkiemen

Gerstenkiemen zijn voedzame delen van de graankorrel. Kiemen leveren vooral vitamine C, maar ook ijzer en B-vitaminen 


Gerstenmout

Gerstenmout zijn ontkiemde gerstkorrels.  


Gerstenvlokken

Gerst is minder gemakkelijk verteerbaar dan haver, daarom bevatten veel voeders gerstvlokken. Gerstvlokken zijn gemakkelijker verteerbaar dan hele gerst, omdat de gerstvlok gestoomd is.


Gerstenvlokken gestoomd

Gestoomde gerstvokken zijn gekookt in stoom en vervolgens gewalst.


Gerstenvlokken ontsloten

Ontsloten gerstvlokken zijn gerstkorrels die gekookt zijn in stoom en vervolgens gewalst.


Gerstestro

De energetische waarden van gerstestro is ongeveer 10% hoger dan van rogge- of tarwestro. Stro bevat verder bijna geen eiwit, vitaminen en mineralen. Stro in het voer geeft extra structuur en vezels. Gerstestro is korter, volumineuzer en zachter dan bijvoorbeeld haverstro.


Gierst

Gierst is een soort graan. Het bevat meer onverteerbare stoffen dan andere graansoorten. Gierst wordt verwerkt tot meel, griesmeel, vlokken en popcorn. 


Ginkgo biloba

Ginkgo biloba is een Japanse notenboom. 


Gist

Gist verhoogt de weerstand tegen infecties, de opneembaarheid van aminozuren en de verteerbaarheid van ruwe vezel.


Glucosamine

Glucosamine heeft een ondersteunende werking op de gewrichten.  


Glucosestroop

Glucosestroop is een oplossing van glucose, ook wel druivensuiker genoemd, in water. Glucosestroop kan gemaakt worden van alle soorten zetmeel, zoals maïs, tarwe of aardappel.


Glycopower

Glycopower kan gebruikt worden om stof te binden en geeft extra glans aan het voer. Ook verbetert het de korrelkwaliteit van het voer. 


Goudsbloem

Goudsbloem, ook wel Calendula Officinalis werkt bij zweren en ontstekingen van het spijsverteringsstelsel, bijvoorbeeld bij maagzweren. Werkt bij leveraandoeningen en werkt schimmeldodend, ontstekingsremmend en bevordert de wondgenezing.


Graan gefermenteerd

Gefermenteerd graan is vergist, waarbij suiker en zetmeel door bacteriën worden omgezet in melkzuur, propionzuur, boterzuur, ethanol en CO2. Dit fermentatieproces zorgt voor een hoge enzymactiviteit heeft een positieve invloed op de spijsvertering en het imuunsysteem.


Granen

Granen bevatten veel energie maar bevatten weinig vitaminen en mineralen. Granen hebben een scheve calcium/fosforverhouding. Lees hier meer over de juiste calcium/fosfor verhouding. Het eiwitgehalte van granen is redelijk, maar de kwaliteit is matig. De meest gangbare granen en graanproducten die aan paarden gevoerd kunnen worden zijn: haver, gerst, tarwe, spelt en maïs.  


Gras

Gras wordt in paardenvoer gebruikt als vezelbron. Het wordt in de vorm van vezels of in brokvorm(meel) toegevoegd.


Grasbrok (-meel)

Grasbrok, of grasmeel, wordt verkregen door het drogen en malen van jong weidegras. Het is over het algemeen zeer rijk aan eiwit (tot wel 18% RE). Grasbrok/meel wordt ook wel in muesli's toegevoegd.


Guldenroede

Guldenroede werkt voor een goede spijsvertering en optimale stofwisseling. Bij gewrichtsontstekingen en reumatische aandoeningen. Werkt ook bij nier- en blaasinfecties en bronchitis. Het heeft een sterk reinigende werking op weefsels en bloed en is dus geschikt bij artritis, ontstekingen, eczemen en zweren. 


Haver

Haver bevat veel zetmeel en heeft een stevige bast. Door die grote bast is de energiewaarde van haver lager dan die van andere granen. Immers, uit ruwe celstof kan een paard minder energie halen dan uit zetmeel. Haver bevat veel snelle energie, waardoor dit een heetmakend effect kan hebben. Het zetmeel uit haver is gemakkelijker te verteren dan uit andere granen. De snel beschikbare energie uit haver laat bepaalde hormoonspiegels stijgen waardoor een paard frisser kan worden. Haver heeft een hoger vetgehalte dan andere granen wat een goede invloed heeft op de glans van de vacht van het paard.


Haver geplet

Haver wordt geplet, zodat de huls om de haver open gebroken wordt. Hierdoor is de haver gemakkelijker verteerbaar. Dit is vooral zinvol voor oudere paarden of paarden met een verminderd gebit. Geplette haver kan eerder bederven dan gewone haver.


Haver gepunt

Gepunte haver bestaat uit hele haverkorrels.


Haver wit

Witte haver is vrijwel hetzelfde als zwarte haver. De kwaliteit kan echter iets wisselender zijn, maar witte haver is meestal goedkoper. Lees het verschil tussen zwarte en witte haver


Haver zwart

Zwarte haver heeft vaak de voorkeur in paardenvoer, terwijl er bijna geen verschil is met witte haver. Zwarte haver is iets minder rijk dan witte haver, maar heeft meestal een contstantere kwaliteit. Zwarte haver is vaak iets duurder dan witte haver. Lees het verschil tussen zwarte en witte haver


Havermout

Havermout ontstaat door de haverkorrel te wassen, pellen en verhitten met stoom, waarna ze gewalst worden. Havermout is een goedkope grondstof en wordt daarom vaak voor energiearm paardenvoer gebruikt. 


Haverpellen

Haverpellen is een bijproduct van de productie van geschoonde haver tot havermout.


Haverschillen

Haverschillen is een bijproduct van de productie van geschoonde haver tot havermout, net als haverzemelen.


Haverstro

Haverstro, ook wel snijhaver bestaat alleen uit de haverplant en niet de haverkorrel. Doordat de korrel er niet in verwerkt is, is het energiearm. Snijhaver bevat veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. Haverstro is in vergelijking met gerstestro wat harder en langer.


Haverstrobrok

Haverstro, ook wel snijhaver bestaat alleen uit de haverplant en niet de haverkorrel. Doordat de korrel er niet in verwerkt is, is het energiearm. Snijhaver bevat veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. Haverstrobrok is gemalen haverstro wat tot brok geperst is.


Havervezel

Havervezels stimuleren de spijsvertering.  


Havervlokken

Havervlokken ontstaan door het stomen en het pletten van gepelde haver.


Havervlokken gestoomd

Gestoomde havervlokken zijn gekookt in stoom en vervolgens gewalst.  


Havervlokken volkoren

Volkoren havervlokken ontstaan als volkoren haver wordt gekookt en gewalst.  


Havervoermeel/Haverachtermeel

Havervoermeel, ook wel haverachtermeel is een bijproduct van de gereinigde en gepelde haver.


Haverzemelen

Haverzemelen zijn de velletjes van de haverkorrel die overblijven als het zetmeel grotendeels uit de korrel is gehaald. Het is een bijproduct dat wordt verkregen bij de verwerking van geschoonde haver tot havergrutten, net als haverschillen.


Hazelnootblad

Hazelnootblad is het blad van de hazelnoot en werkt licht ontslakkend en stimuleert de stofwisseling. Het stimuleert de leverwerking.


Heemst

Heemst is goed voor de luchtwegen en afvoer van afvalstoffen. Heemst bevat een plantaardig slijm dat de slijmvliezen ondersteunt en de keel verzacht. Heemst helpt bij het verminderen van de hoestprikkel en helpt vastzittend slijm op te lossen.


Hennepzaad/Kempzaad

Hennepzaad, ook wel kempzaad, is het zaad van de hennepplant en bevat 35% vezels en 30% hennepzaadolie. Wordt ook veel gebruikt in vogelvoer. 


Himalayazout

Himalayazout is een kostbaar zout wat ook vele mineralen en sporenelementen bevat.  


Hopklaver(haksel)

Hopklaver is een vlinderbloemige plant die groeit in grasland, langs wegen en dijken. Hop werkt kalmerend en rustgevend. Het helpt het gevoel van opwinding te verminderen. Tevens vermindert het spierspanning en kramp. Het is een antiseptisch en wormdrijvend middel. Hop stimuleert de spijsvertering bij zwakte en slechte eetlust van het paard.


Jeneverbes

Jeneverbes is een conifeer. De kegelvruchten worden gebruikt als smaakmaker. 


Johannesbrood

Johannesbrood zijn de peulen van de johannesbroodboom. Het heeft een hoge voedingswaarde. 


Kaasjeskruid

Kaasjeskruid heeft een positieve werking op de luchtwegen, spijsvertering en huid. 


Kamille

Kamille werkt rustgevend en ontspannend. Bij spanning en stress bij het paard kan het daarom heel goed toegepast worden. Kamille heeft tevens een ontstekingsremmende werking. Het kan ook gebruikt worden bij koliek en diarree.


Karwijzaad zwart

Zwart karwijzaad, ook wel kummel genoemd zijn de zaadjes van de karwijplant. Het heeft een kruidige anijsachtige smaak en is aromatisch. Karwijzaad wordt aanbevolen bij maagklachten. 


Karwijzaad/Kummel

Karwijzaad, ook wel kummel genoemd heeft een kruidige anijsachtige smaak en is aromatisch. Karwijzaad wordt aanbevolen bij maagklachten. 


Kiezelzuur E551

Kiezelzuur (E551) of sicilium is van belang voor de opbouw van botweefsel, kraakbeen en bindweefsel en wordt gebruikt als antiklontermiddel.


Klein hoefblad

Klein hoefblad werkt bij long- en luchtwegaandoeningen.  


Knoflook

Knoflook wordt over het algemeen beschouwd als gezond en zou onder meer vliegen en horzels weghouden en luchtwegproblemen tegengaan. Ook zou knoflook infectieziekten kunnen voorkomen of behandelen en wordt de groei van verschillende bacteriën en schimmels geremd of zelfs gedood. Onderzoekers van de Canadese Universiteit van Guelph melden dat voorzichtigheid is geboden bij het toedienen van knoflook. Rode bloedlichamen worden beschadigd bij doseringen vanaf 0,2 gram per kg lichaamsgewicht. Dit kan leiden tot bloedarmoede. Ook kan overmatig gebruik de werking van hemoglobine(eiwit dat het transport van zuurstof via het bloed verzorgt) in zijn werking hinderen. Knoflook kan daarnaast leiden tot allergische reacties en/of huidirritatie.


Knolselderij

Knolselderij is een variant op selderij.  


Kokosolie

Koksolie wordt verkregen door het persen van het vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosolie bevat 85% verzadigde vetzuren. Het vetzuurprofiel van kokosolie is vergelijkbaar met palmolie. Doordat kokosolie veel verzadigde vetzuren bevat is het minder gevoelig voor oxidatie (ranzig worden) dan andere plantaardige olien die rijker zijn aan onverzadigde vetzuren.


Koolzaad

Koolzaad zijn de vezels die overblijven als de koolzaadolie aan het zaad is onttrokken. 


Koolzaadolie

Koolzaadolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van koolzaad. In Nederland wordt koolzaadolie ook wel ten onrechte aangeduid als raapolie die afkomstig is uit de zaden van raapzaad. 


Korenbloem

De bloemen en bladeren van Korenbloem worden gebruikt bij bronchitis. 


Koriander

Koriander bevordert de eetlust en werkt stimulerend voor de spijsvertering. 


Kruiden

Kruiden worden om diverse redenen aan paardenvoer toegevoegd. Bijvoorbeeld voor de geur, smaak, luchtwegen en vertering. Er worden uiteenlopende kruidenmengsels gebruikt voor paardenvoer met verschillende ingrediënten.   


Kruidenhooi

Kruidenhooi wordt vaak geoogst in natuurgebieden in Nederland of Duitsland. Kruidenhooi bevat gras en vele andere kruiden die groeien in weinig onderhouden gebieden. Kruidenhooi wordt aan krachtvoer toegevoegd voor extra structuur, maar wordt ook als compleet ruwvoer gegeven.


L-Lysine

L-Lysine is een industrieel geproduceerde vorm van Lysine. Lysine is een essentieel aminozuur en moet daarom via de voeding verstrekt worden. 


Lactose

Lactose is een melksuiker wat voorkomt in melk van zoogdieren. Lactose in minder zoet dan glucose. 


Lava

Lava bevat veel sporenelementen en werkt basisch op de maaginhoud, waardoor verzuring wordt tegen gegaan.  


Lecithine E322

Lecithine(E322) wordt verkregen door oliehoudende bonen of zaden, zoals soja, zonnebloem, mais of lijnzaad op hoge druk te persen. Lecithine is een essentieel bestanddeel van iedere lichaamscel. Lecithine wordt ook vaak toegevoegd als emulgator, waardoor paarden beter grotere hoeveelheden vet kunnen verteren.


Lignocellulose

Planten ontlenen hun stevigheid aan lignocellulose. Lignocellulose bestaat uit een complex van cellulose, hemicellulose en lignine. 


Lijnzaad

Lijnzaad is het platte zaadje van de vlasplant. Lijnzaad zou ontstekingsremmend werken en werkt laxerend bij verstoppingen. Het bevat veel olie en zorgt voor een mooie glanzende vacht bij je paard. Lijnzaad bevat onverzadigde vetzuren en vetoplosbare vitaminen die een gunstige invloed hebben op de groei, het haarkleed en de conditie van het paard. Lijnzaad dient eerst gekookt te worden alvorens het te voeren i.v.m. het giftige blauwzuur.


Lijnzaadolie

Lijnzaadolie, ook wel lijnolie,  is afkomstig uit zaden van olievlas. Lijnzaadolie bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren zoals linolzuur en linoleenzuur en is zeer gezond. Daarnaast verbetert het de balans omega 3/6 vetzuren.


Lijnzaadschilfers

Lijnzaadschilfers zijn een restproduct van de lijnzaadoliewinning door middel van wringen. Lijnzaadschilfers ontstaan door persing en bevatten nog een beetje lijnzaadolie(meer dan lijnzaadschroot) en veel vezels en eiwit. Lijnzaadschilfers bevatten onverzadigde vetzuren en vetoplosbare vitaminen die een gunstige invloed hebben op de groei, het haarkleed en de conditie van het paard.


Lijnzaadschroot

Lijnzaadschroot is een restproduct van de lijnzaadoliewinning door middel van extractie met organische oplosmiddelen. Dit is de meest efficiënte manier van oliewinning, waardoor lijnzaadschroot minder lijnolie bevat dan lijnzaadschilfers. 


Linze

Linze is een peulvrucht. 


Luzerne

Luzerne is een vlinderbloemige die in paardenvoer wordt gebruikt als vezel- of eiwitbron. De stengeltjes van de luzerne worden vaak gebruikt om extra vezels in het voer te brengen, zodat paarden beter moeten kauwen en de vertering wordt gestimuleerd. Luzernemeel is rijk aan eiwit en mineralen en wordt vaak in brokvorm aan het voer toegevoegd. 


Luzernemeel/-brok

Luzernemeel is zeer rijk aan eiwit (tot wel 20% RE) en mineralen, omdat het in de meeste gevallen voornamelijk bestaat uit de blaadjes van de luzerneplant. Luzernebrok wordt in diverse muesli's toegevoegd als vitaminekorrel. 


Luzernevezel

Luzernevezel wordt in muesli's veel gebruikt als vezelbron, zodat paarden beter moeten kauwen op het voer en de vertering wordt gestimuleerd.


Magnesiumcarbonaat

Magnesiumcarbonaat, ook wel magnesiet, is een mineraal dat bestaat uit magnesium, zuurstof en koolstof. 


Magnesiumcitraat

Magnesiumcitraat bevat circa 11% magnesium. Magnesiumcitraat werkt ontspannend bij stress en spierspanningen. 


Magnesiumoxide

Magnesiumoxide ontstaat door het verbranden van magnesium. Magnesiumoxide is goedkoop en wordt relatief slecht geabsorbeerd en kan laxerend werken.


Maïs

Maïs lijkt qua voedingswaarde veel op tarwe. De kwaliteit van het zetmeel is echter duidelijk anders: maïszetmeel verteert veel minder snel dan zetmeel uit andere granen, daarom zijn hele maïskorrels minder geschikt  voor paarden. Een hittebehandeling of speciale procedure maakt het zetmeel beter verteerbaar. Geplette of gepofte maïs is zeer goed verteerbaar.   


Maïs gebroken

Gebroken maïs zijn zeer geschikt als zetmeelbron, maar zijn voor paarden niet zo goed verteerbaar.


Maïs gemicroniseerd

Gemicroniseerde maïs is behandeld door infra-rood, waardoor het zetmeel gemakkelijker verteerbaar wordt. 


Maïs gepoft

Gepofte maïs is na het poffen veranderd in popcorn, en de zetmeelverteerbaarheid is daarmee aanzienlijk verbeterd voor het paard.


Maïs ontsloten/geëxtrudeerd

Door maïs te verhitten met stoom, worden de korrels ontsloten. Na droging blijft een granulaatvormig product over. Dit wordt ontsloten of geëxtrudeerde maïs genoemd.


Maïsgluten

Maïsgluten is een goedkopere grondstof van paardenvoer. Nadat het zetmeel uit de maïs is gehaald blijven maïsgluten over.


Maïsglutenvoer

Maïsglutenvoermeel is het deel van de maïskorrel dat overblijft wanneer het grootste deel van het zetmeel en de kiemen onttrokken zijn. De samenstelling en de voederwaarde loopt sterk uiteen. Maïsglutenvoermeel heeft een goede energie- en eiwitwaarde.


Maïskiemen

Maïskiemen zijn een bijproduct uit de maïsoliewinning. Maïskiemen bevatten veel vitamine E.


Maïskiemenschroot

Maïskiemschroot is een bijproduct uit de maïsolie industrie. Het is het gedeelte van de maïskorrel wat over blijft nadat de olie eruit gewonnen is.


Maïskiemschilfers

Maiskiemschilfers zijn een bijproduct van de winning van olie door extractie uit door droge of natte verwerking verkregen maïskiemen. Maïskiemschilfers bevatten meer maïsolie dan maïskiemschroot. Maïskiemschilfers zijn rijk aan vitamine E.  


Maïsmeel/ -grutten

Maïsmeel, ook wel maïsgrutten is gemalen korrelmaïs. Maïsmeel bevat veel energie, maar weinig voedingsstoffen en staat bekend als dikmaker.


Maïsolie

Maïsolie wordt geperst uit de kiemen van de maïskorrel. Maïsolie heeft een hoog gehalte aan essentiële vetzuren(56%), zoals linolzuur omega-6, linoleenzuur omega-3. Maïsolie is een smakelijke olie die door paarden over het algemeen goed gegeten wordt.


Maïsvlokken

Maïsvlokken zijn maïskorrels die gekookt zijn in stoom en vervolgens gewalst.


Maïsvlokken gestoomd

Gestoomde maïsvlokken zijn maïskorrels die gekookt zijn in stoom en vervolgens gewalst.


Maïsvlokken ontsloten

Ontsloten maïsvlokken zijn maïskorrels die gekookt zijn in stoom en vervolgens gewalst.


Maïsvoermeel

Maïsvoermeel bestaat uit zemelen, kiemen en delen van de meelhoudende kern. De samenstelling is vergelijkbaar met maismeel, maar er zijn toch wel belangrijke verschillen. Het bevat minder zetmeel en meer ruwe celstof en vet.


Mariadistel

Mariadistel werkt voor een gezonde lever, voor afvoer van afvalstoffen en voor een goede galproductie en -transport. Ook zou Mariadistel een ontstekingsremmende en antioxiderende werking hebben wat preventief kan werken tegen hoefbevangenheid.


Mariadistelolie

Marien distelolie heeft een gunstige invloed op de huid en is een hoogwaardige energiebron. 


Marjolein

Marjolein, ook wel marjoraan of worstkruid is zeer aromatisch, wat op tijm lijkt, maar is zachter en zoeter van smaak. Werkt pijnstillend en anti-oxiderend.


Melasse

Melasse ziet eruit als schenkstroop en wordt in vrijwel alle krachtvoeders gebruikt omdat het de smaak van het voeder bevordert. Melasse is een restproduct van de suikerwinning voor menselijke voedingsproducten. Melasse bevat 50% aan suikers. Melasse bindt het stof en dient als bindmiddel om brokken te persen. In warme, vochtige periodes kan melasse de oorzaak zijn van beschimmeling van het voer. Een hoog gehalte melasse in de voeding kan stijven spieren veroorzaken door lactaatvorming.


Melkeiwit

Melkeiwit is gemakkelijk afbreekbaar in essentiële aminozuren.  


Mierenzuur E236

Mierenzuur(E236) wordt in de voeding gebruikt als conserveermidel of zuurteregelaar. 


Milocorn

Milocorn is bijna vergelijkbaar met maïs. Weinig caroteen en zeer weinig lysine en methionine. 


Mint

Mint werkt geneeskrachtig op de luchtwegen. 


Molashine

Molashine is een mengsel van melasse met plantaardige olie, in de meeste gevallen lijnzaadolie. Door de toevoeging van olie aan het mengsel is het suikerpercentage iets lager(ca. 41%) dan in melasse(ca. 50%).  


Molglo

Melasse alternatief met 30% minder suiker dan traditionele melasse.


Monocalciumfosfaat

Monocalciumfosfaat is een veelgebruikte bron voor de fosforvoorziening (en calcium) voor paarden.


Mycotoxinebinders

Mycotoxinen  zijn giftige stoffen die door schimmels geproduceerd worden. Mycotoxinen blijken zeer veel voor te komen in voedermiddelen, zoals granen maar kunnen ook op grassen en ruwvoer  voorkomen. Mycotoxinebinders voorkomen de schadelijkheid van mycotoxinen in paardenvoer.  


Natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat neutraliseert het maagzuur en komt onder andere voor in speeksel.


Nutex Compact

Nutex Compact is een mengsel van lijnzaad, tarwe en tarwemeel ter ondersteuning van energie en omega-3 verzorging. 


Olijfolie

Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven wordt verkregen. Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en bevat natuurlijke anti-oxidanten die cellen beschermen tegen veroudering. 


Omega-3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Alfa-linoleenzuur is een essentieel aminozuur wat via de voeding verstrekt moet worden. Dit is belangrijk voor de gezondheid van het paard en een glanzende vacht.  


Oregano

Oregano, ook wel wilde marjolein genoemd, heeft een zoete licht kruidige smaak en ondersteunt de luchtwegen. Oregano kan goed gebruikt worden voor paarden met acute -  of chronische bronchitis enf heeft een anti-bacteriële werking.


Paardenbloem

De wortel van de paardenbloem wordt gebruikt bij nier- en galkwalen en voor de behandeling van artritis. De wortels en bladeren hebben een eetlustopwekkende werking.


Palmolie

Palmolie bevat een hoog percentage verzadigde vetten en antioxidanten. Het vetzuurprofiel van palmolie is vergelijkbaar met kokosolie. Doordat palmolie veel verzadigde vetzuren bevat is het minder gevoelig voor oxidatie (ranzig worden) dan andere plantaardige olien die rijker zijn aan onverzadigde vetzuren. Om het percentage verzadigde vetten in het rantsoen terug te dringen kan ook gekozen worden voor raapolie of koolzaadolie.


Palmpit

Palmpitten zijn de kernen van de pitten die aangetroffen worden in de palmsoorten. Om de pitten zit een zeer harde steenschaal die voor de oliebereiding uit de pitten eerst verwijderd wordt. Palmpitten bevatten 50-60% vet.


Palmpitschilfers

Palmpitschilfers is een bijproduct van winning van palmolie. Het is een goedkope grondstof voor paardenvoer. Palmpitschilfers zijn in het verleden wel eens de oorzaak geweest van theobromine (doping) besmetting door vermenging met cacaoproducten. Aangezien palmpitschilfers meestal uit hetzelfde land van herkomst komen, waardoor dezelfde boten en op-/overslag gebruikt worden als cacaoproducten bestaat de kans op vermenging. Cacaoproducten bevatten theobromine (doping). Palmpitschilfers  is een relatief slecht verteerbaar en ontlenen hun voedingswaarde aan het resterende vet. Goedkope broksoorten zijn vaak herkenbaar aan hoge gehalten aan palmpitschilfers.


Pepermunt

Pepermunt is een kruid met een sterke mentholgeur, wat stimulerend werkt op de luchtwegen. Ook werkt pepermunt voor een gezonde darmwerking, is eetlustopwekkend en vermindert spierspanning en kramp.


Peterselie

Peterselie heeft een heilzame werking op de spijsvertering, werkt bloedzuiverend en ondersteunt bij nier-, blaas- en leverkwalen. 


Plantaardige olie

Plantaardige oliën worden gewonnen uit granen of zaden. Bekende oliën die aan paarden gegeven worden zijn lijnzaadolie en sojaolie. Alle oliën zijn goed verteerbaar door het paard. Ze leveren energie en dragen bij aan een prachtig glanzende vacht. Als je krachtvoer geen toegevoegde olie bevat, kun je 20 ml plantaardige olie per dag aan je paard geven voor een extra glanzende vacht.


Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn de oliehoudende zaden van de pompoen. 


Prebiotica

Prebiotica stimuleert de activiteit/groei van bacteriën in de dikke darm. Dit komt de gezondheid van het paard ten goede. Een voorbeeld van prebiotica is Yea-Sacc of Previta vezels.


Prei

Prei wordt in de vorm van een gedroogde groentemix wel eens toegevoegd aan paardenvoer. 


Premix

Premixen worden gebruikt in biks en muesli om vitaminen en mineralen aan het voer toe te voegen. Een premix is een samenstelling van geconcentreerde vitaminen en mineralen.


Previta vezels

Previta vezels is een lange keten van verschillende koolhydraten die uitsluitend in de dikke darm verteerd kunnen worden. De grote variatie aan vezels zorgt voor een positieve werking op de darmgezondheid.


Probiotica

Een probiotica is een voedingsmiddel met levende micro-organismen die de darmflora verbeteren. Voorbeelden van producten voor mensen zijn Yakult en Danone Activia.


Protexin in Feed Formula

Een mix van maagzuur-neutraliserende stoffen, beta-glucanen, Arabische gom en pro- en prebiotica ter ondersteuning van een gezonde maag- en darmfunctie


Quinoa

Quinoa, ook wel Ganzenvoet is een graan uit de amarantenfamilie.  


Raapolie

Raapolie is een plantaardige olie die rijk is aan omega 3 en 6 vetzuren en vitamine E. Raapolie is in Nederland bijna helemaal verdrongen door het goedkopere koolzaadolie. 


Raapzaad

Raapzaad lijkt veel op koolzaad. Uit raapzaad wordt raapolie gewonnen.  


Raapzaadschroot

Raapschroot is het bijproduct van de extractie van olie uit raapzaad. Raapzaadschroot heeft een eiwitgehalte van bijna 35 procent en is daarom een zeer goede eiwitbron in het voer. Het is rijk aan methionine. De voederwaarde van raapzaadschroot kan flink variëren en is sterk afhankelijk van het productieproces. 


Rijst ongepeld

Ongepelde rijst, ook wel paddy is rijst voordat de schil verwijdert wordt. 


Rijstevoermeel

Bijproduct verkregen bij de eerste slijping van gepelde rijst. Na het pellen en schillen van rijst ontstaat rijstevoermeel.  


Rijstzemelen

Worden gebruikt ter vervanging van granen(suiker en zetmeel) in het rantsoen. Rijstzemelen staan bekend om een gering, maar hoogwaardig eiwitgehalte. 


Rogge

Rogge is een graan wat niet zo vaak gebruikt wordt in paardenvoer, omdat het de smaak negatief beïnvloed.  


Rozemarijn

Rozemarijn heeft een aromatische geur en bevordert de spijsvertering, werkt bacterie-  en schimmeldodend en stimuleert de bloedsomloop. Rozemarijn werkt tevens immuunversterkend en is een goede antioxidant.


Rozenbottel

Rozenbottel bevat een hoog gehalte aan biotine, wat zorgt voor een gezonde hoefgroei. Het ondersteunt de afvoer van afvalstoffen. Rozenbottel wordt door de grote hoeveelheid vitamine C erg veel gebruikt voor het behoud van een goede weerstand en kan ondersteunend werken bij paarden met een stofwisselingsziekte zoals hoefbevangenheid.


Saffloerzaad

Saffloer is familie van de distel. Saffloerzaden zijn driehoekig en tot 8 mm lang. Saffloerzaad wordt veel gebruikt voor vogelvoer. Saffloer bevat 25-40% olie, daarvan is ruim 60% linoleenzuur, wat erg gezond is.


Salie

Salie werkt geneeskrachtig en rustgevend. Salie werkt zeer effectief bij een ontsteking aan de slijmvliezen. Salie werkt ontstekingsremmend, heeft een positief effect op de nieren. Salie werkt net als knoflook bloedzuiverend. Salie bevordert de slijmafvoer en is verzachtend voor de keel; hierdoor kan het heel goed gebruikt worden voor bijna alle aandoeningen van de bovenste luchtwegen. Salie is een sterke anti-oxidant.


Selderie

Selderie wordt in de vorm van een gedroogde groentemix wel eens toegevoegd aan paardenvoer. 


Sesamzaad

Sesamzaad is rijk aan vitaminen en mineralen zoals: vitamines B1, E en F, Calcium, IJzer, Fosfor, Magnesium, Koper en Kalk. Sesamzaad bevat veel Lecithine en acht essentiële aminozuren. Sesamzaad is goed voor huid en haar. 


Smalle weegbree

Smalle weegbree is een plant die voor komt in allerlei graslanden, zowel voedselrijk als voedselarm.


Snijmaïs

Snijmaïs kan wat structuur betreft tot ruwvoer worden gerekend. Snijmaïs bestaat uit de hele maïsplant. Snijmaïs kan ingekuild worden of kunstmatig gedroogd. Na kunstmatig drogen wordt het vaak tot brok geperst. Snijmaïs is rijk aan energie, maar arm aan andere voedingsstoffen zoals bijv. eiwit.


Soja

Soja bestaat voornamelijk uit eiwit en vet. Sojaschroot is de belangrijkste bron van plantaardig eiwit voor paardenvoer. 


Sojabonen

Sojabonen bevatten veel eiwit en zeer gezonde olie. Sojabonen hebben een zeer goede eiwitkwaliteit (het bevat veel lysine en methionine), is rijk aan vetoplosbare vitamines en vitamine B1 en B2. Sojabonen komen voor in paardenvoer, zonder dat de olie eruit is gehaald.


Sojabonen getoast

Gestoaste sojaboonvlokken hebben een bewerking ondergaan waardoor de voedingstoffen beter beschikbaar komen. Sojabonen bevatten veel eiwit en zeer gezonde olie.


Sojaboonvlokken gestoomd

Gestoomde sojaboonvlokken hebben een bewerking ondergaan waardoor de voedingstoffen beter beschikbaar komen. Sojabonen bevatten veel eiwit en zeer gezonde olie.


Sojaeiwit

Soya eiwit heeft een hoge eiwitkwaliteit, omdat het veel essentiële amonizuren bevat.  


Sojaolie

Sojaolie wordt gewonnen uit sojazaad en wordt veel gebruikt in paardenvoer. Sojaolie bevat verzadigde en onverzadigde vetzuren(linol- en linoleenzuur). Het is een zeer goede energiebron en zorgt voor een glanzend haarkleed. Sojaolie in paardenvoer bevat meestal genetisch gemodificeerde organismen, omdat GMO-vrije sojaolie zeer slecht verkrijgbaar is.


Sojaschillen/sojahullen

Als naast de olie ook nog het eiwit (sojaschroot) uit de sojaboon is gewonnen, dan blijft alleen nog de schil over. Deze noemen we sojaschillen of -hullen. Sojaschillen zijn eiwit- en vetarm, maar vezelrijk. Deze vezels worden door het paard zeer goed verteerd.


Sojaschroot

Sojaschroot is een restproduct uit de sojaoliewinning. Het is een zeer goede en meest gebruikte eiwitbron in paardenvoer. Sojaschroot draagt ook bij aan een glanzende vacht.


Sorghum

Sorghum is een soort gras. 


Sparrennaalden

Sparrennaalden hebben een positieve invloed op de luchtwegen. Ook worden etherishe oliën uit sparrennaalden gewonnen. 


Spelt

Spelt bevat veel ruwe celstof en eiwit en heeft de laagste energiewaarde van alle granen. De waardevolle vezels van spelt stimuleren de darmwerking. 


Stro

Stro is een vezelbron voor paarden die verder weinig voedingsstoffen bevat. Voor paardenvoer wordt meestal gerstestro en haverstro gebruikt. Tarwestro kan ook gevoerd worden, maar paarden vinden het minder smakelijk en wordt veel gebruikt als strooisel.


Structuurkorrel

Een structuurkorrel die vooral bestaat uit vlaskaf. Deze korrel komt ten goede aan de celstof in het voer.


Suikerbiet melasse

Suikerbiet melasse is een bijproduct van de productie van suiker uit suikerbieten. Suikerbiet melasse wordt zelden gebruikt in paardenvoer, omdat het duurder is dan suikerriet melasse. Melasse ziet eruit als schenkstroop en wordt in vrijwel alle krachtvoeders gebruikt omdat het de smaak van het voeder bevordert.


Suikerbieten

Suikerbieten worden gebruikt als suikerwinning voor menselijke consumptie en zijn erg rijk aan suikers. Meestal wordt in paardenvoer een rest- of bijproduct van de suikerwinning gebruikt, zoals suikerbietenvezels, -schnitzel of -pulp.


Suikerbietenpulp

Suikerbietenpulp, ook wel bietenpulp of suikerbietenschnitzel is een restproduct uit de suikerwinning en blijft over als het suiker uit de suikerbiet onttrokken is. Het wordt gedroogd en in pellets geperst en bestaat voornamelijk uit vezels. Bietenpulp is smakelijk en voedzaam, maar kan ongeweekt zorgen voor een slokdarmverstopping. Lees meer over het suikerpercentage in suikerbietenpulp


Suikerbietenvezels

Suikerbietenvezels zijn een restproduct uit de suikerwinning en blijft over als het suiker uit de suikerbiet onttrokken is. Suikerbietenvezels bevatten in tegenstelling tot suikerbietenpulp geen suiker meer. In suikerbietenpulp zit altijd nog een beetje suiker.


Suikerriet melasse

Suikerriet melasse is een bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet. Suikerriet melasse wordt veel gebruikt in paardenvoer, omdat het goedkoper is dan suikerbiet melasse. Melasse ziet eruit als schenkstroop en wordt in vrijwel alle krachtvoeders gebruikt omdat het de smaak van het voeder bevordert. Melasse is een restproduct van de suikerwinning voor menselijke voedingsproducten. Melasse bevat 50% aan suikers. Melasse bindt het stof en dient als bindmiddel om brokken te persen. In warme, vochtige periodes kan melasse de oorzaak zijn van beschimmeling van het voer. Een hoog gehalte melasse in de voeding kan stijve spieren veroorzaken door lactaatvorming. 


Tapioca

Tapioca wordt gemaakt van gedroogde cassavewortel en is rijk aan zetmeel.


Tarwe

Tarwe bestaat hoofdzakelijk uit zetmeel, daarom is de energiewaarde hoog, maar bevat nauwelijks vezels. Een nadelige eigenschap van grotere hoeveelheden pure tarwe voor paarden is dat het gaat klonteren of vastkleven wanneer het nat wordt, dit geldt niet voor kleine percentages die verwerkt worden in muesli's.

Lees meer:
Bezoekersvraag: 13% tarwe in voer gevaarlijk?


Tarwe gemiconiseerd

Gemicroniseerde tarwe wordt behandeld door infrarood na het stomen, waardoor het zetmeel gemakkelijker verteerbaar wordt.


Tarwe gepoft

Bij gepofte tarwe wordt het volume tot 8 keer groter dan het uitgangsvolume. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel veel sneller en gemakkelijk afgebroken kan worden. 


Tarwe kortmeelpellets

Tarwekortmeel is een bijproduct van de bloembereiding en bestaat voornamelijk uit delen van de schil -> fijne zemelen. Dit wordt tot brok geperst om te gebruiken in paardenvoer. 


Tarwe ontsloten

Door tarwe te verhitten met stoom, worden de korrels ontsloten. Dit wordt ontsloten tarwe genoemd.


Tarweglutenvoer

Tarweglutenvoer komt vrij bij zetmeelwinning uit tarwe. Het bestaat uit zemelen waarvan de kiem al dan niet gedeeltelijk verwijderd is. De gluten zijn eiwitrijk en kunnen daarom bij mensen allergie veroorzaken. Bij paarden is dat niet het geval. Tarwegluten hebben een bittere smaak, waardoor ze niet zo smakelijk zijn voor paarden.


Tarwegries

Tarwegries wordt als bijproduct verkregen door het malen en zeven van geschoonde tarwekorrels bij de productie van tarwebloem. Tarwegries is qua voedingswaarde vergelijkbaar met tarwezemelen, maar tarwegries bevat iets meer eiwit.


Tarwekiemen

Tarwekiemen zijn een bijproduct van de bereiding van bloem, dat overwegend bestaat uit al dan niet geplette tarwekiemen. Tarwekiemen bevatten veel vet, eiwit van goede kwaliteit en vitamine E. Door het hoog vetgehalte worden tarwekiemen snel ranzig, met als gevolg dat het gehalte aan vitamine E sterk daalt want vitamine E is een anti-oxidant. Tarwekiemen bevatten ook veel lysine.


Tarwevlokken

Door tarwe te koken in stoom en dan te walsen ontstaan tarwevlokken die gemakkelijker verteerbaar zijn voor een paard. 


Tarwevlokken gestoomd

Gestoomde tarwevlokken zijn geweld in waterdamp van 100 graden C.  


Tarwezemelen

Tarwezemelen zijn de velletjes van de tarwekorrel die overblijven als het zetmeel grotendeels uit de korrel is gehaald. Tarwezemelen worden bijna altijd nat gevoerd, omdat ze anders gemakkelijk weggeblazen worden. Dit kan met warm of koud water. Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag is en het vezelgehalte is hoog, waardoor ze de darmbewegingen van paarden op een positieve manier stimuleren. Zemelen hebben een calcium/fosforverhouding van 1:8, waardoor dit kan helpen om de calcium/fosforverhouding recht te trekken bij het voeren van calciumrijke producten, zoals luzerne en bietenpulp. Zemelen bevatten veel fosfor en weinig vitaminen. Zemelen zouden ook een bindend vermogen hebben voor endotoxinen.

Zemelen worden vaak gebruikt om een slobber te maken. Tarwezemelen kunnen laxerend werken bij grote hoeveelheden, dus voer niet meer dan 1 kg per dag.


Tarwezetmeel

 Tarwezetmeel is technisch zuiver uit tarwe verkregen zetmeel. Na het wassen en spoelen van tarwebloem ontstaat tarwezetmeel. Hoe vaker het product gewassen en gespoeld is hoe beter de kwaliteit.


Tijm

Tijm heeft een zeer aromatische geur en is goed voor de luchtwegen en een optimale spijsvertering. Tijm helpt tegen infecties aan de luchtwegen en werkt slijmoplossend bij verkoudheid en bronchitis. Ook bij winderigheid en diarree kan Tijm gebruikt worden.  


Timothee

Timothee is een smakelijke grassoort. Het geeft extra stuctuur en is voedzaam. Timothee bevat minder suikers dan bijvoorbeeld raaigras.


Topinambur-Essenz

Topinambur Essenz is een extract van aardpeer en ondersteunt een gezonde darmflora. Aardpeer staat bekend om het hoge inuline gehalte. Inuline werkt als prebiotica. 


Triticale

Triticale is een graan wat is ontstaan door een kruizing tussen tarwe en rogge. De voederwaarde is vergelijkbaar met tarwe.  


Venkel

Venkelzaden staan bekend om hun geneeskrachtige werking en smaakt naar anijs. Venkel heeft een kalmerend effect op de luchtwegen en is slijmoplossend. Venkel is ontstekingsremmend en het bevordert de eetlust.


Vitamine/mineralenkorrel

Vitaminekorrels worden aan het voer toegevoegd voor extra vitaminen en mineralen. Het zijn vaak bruin of groen gekleurde korrels en bevatten vaak veel luzerne of gras. 


Vlaskaf

Vlaskaf, ook wel bolkaf of lijnzaaddoppen, is een nevenproduct dat wordt verkregen bij het onthullen van lijnzaad en bestaat uit kafdeeltjes, stukjes lijnzaad en eventueel stengeldeeltjes. Vlaskaf is afkomstig van de vlasplant. Heeft een hoge structuurwaarde en werkt als eiwitvertrager bij teveel eiwit. Het is ook geschikt voor paarden met een grote maaginhoud als buikvulling. 

Lees meer:
Bezoekersvraag: Calcium/Fosfor verhouding Bolkaf


Vlasvezel

Vlasvezel heeft celwanden die verdikt zijn met cellulose. Vlasvezel is moeilijk verteerbaar voor paarden. 


Weipoeder

Weipoeder wordt verkregen door het drogen van de vloeistof die overblijft na bereiding van kaas, kwark of een soortgelijk proces. Weipoeder wordt veel gebruikt in veulenkorrels. Het is goedkoper dan melkpoeder en bevat veel goed verteerbaar eiwit en lysine. 


Wilg

Wilg heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. 


Witbol

Witbol is een grassoort die 30-90 cm hoog kan worden. 


Wortel

Wortelen zijn een ware lekkernij voor je paard. Wortelen bevatten natuurlijke pro-vitamine A (B-caroteen) en worden in gedroogde vorm toegevoegd aan paardenvoer. De oranje stukjes wortel geven een extra smakelijke uitstraling aan het voer.  

Lees meer:
Nieuws: wortelen bijvoeren aan paarden


Wortelvlokken

Wortelvlokken worden veel gebruikt in paardenvoer. Het zijn kleine gedroogde stukjes wortel. Het geeft het voer een smakelijke uitstraling en is een gezonde lekkernij voor je paard.


Yea-Sacc levende gist

De levende gisten van Yea-Sacc®1026 hebben een positieve invloed op de spijsvertering. Door de levende gisten van Yea-Sacc1026 bereikt men een optimale en stabiele pH in de dikke en blinde darm. Doordat Yea-Sacc1026 specifieke bacteriën stimuleert, en andere -ongewenste- bacteriën juist afremt in hun groei, ontstaat een betere celstofvertering. Dit heeft een betere darmgezondheid tot gevolg en helpt darmgerelateerde problemen als koliek en hoefbevangenheid te voorkomen. Yea-Sacc is een prebiotica.
 


Zeealgenkalk

Zeealgenkalk bevat veel kalk, magnesium en sporenelementen. 


Zeealgenmeel

Zeealgenmeel is zeer rijk aan vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren. 


Zeewier

Zeealgen, ook wel zeewier, is verkregen door het drogen en malen van zeewier, vooral bruinwieren. Het product kan zijn gewassen om het jodiumgehalte te verlagen. Zeewier is zeer rijk aan vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren. Het bevordert de activiteit van de darmflora en zorgt voor een betere opname van het voer. Daarnaast zorgt het voor een glanzende vacht en bevordert de rui. Vooral bij paarden met een donkere vacht kan zeewier bijdragen aan een diepere kleur en stralende glans.


Zeezout

Zeezout wordt aan paardenvoer toegevoegd als bron van natrium in het voer en heeft nog een aantal bijkomende voordelen.  


Zemelenpellets

Zemelenpellets zijn brokjes geperst van tarwezemelen. Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag is en het vezelgehalte is hoog, waardoor ze de darmbewegingen van paarden op een positieve manier stimuleren. Zemelen bevatten veel fosfor en weinig vitaminen.


Zoethoutwortel

Zoethout heeft geneeskrachtige eigenschappen en werkt goed voor de maag en spijsvertering en luchtwegen. Zoethout stimuleerd de slijmvliezen van de luchtwegen, hierdoor kan zoethout bijvoorbeeld gebruikt worden bij verkoudheid en bronchitis van je paard. Zoethout is ontstekingsremmend  en slijmoplossend. Het is ook een goed middel voor maagklachten, het doodt de bacterie die maagzweren veroorzaakt. Daarnaast verhoogt zoethout de weerstand tegen stress en spanning.


Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een zeer goede bron van onverzadigde vetzuren, waardoor het bijdraagt aan een glanzende vacht. In vergelijking met lijnzaadolie bevat het minder omega 3 vetzuren, maar is ook veel voordeliger.


Zonnebloempit

Zonnebloempitten, ook wel zonnebloemzaad zijn de zaden van de zonnebloem. Ze hebben een pittige smaak en zijn rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. Uit zonnebloempitten wordt door persing zonnebloemolie gewonnen. Er bestaan zwarte, gestreepte en witte zonnebloempitten.


Zonnebloempit zwart

Zwarte zonnebloempitten bevatten meer olie dan bijvoorbeeld gestreepte zonnebloempitten. Deze olie bevat veel gezonde onverzadigde vetzuren. Zwarte zonnebloempitten worden meestal gebruikt voor de oliewinning. 


Zonnebloemschroot/meel

Zonnebloemschroot, ook wel zonnebloemmeel is een bijproduct nadat de zonnebloemolie uit de pit is gehaald. Zonnebloemzaadschroot bevat een hoog gehalte methionine (1,1%). Het vetgehalte in het product is laag, doordat de olie uit het product is geëxtraheerd.


Zout

Zout, ook wel natriumchloride wordt verkregen door het malen van steenzout of zeezout. Het bestaat voor 40% uit natrium en 60% chloor en wordt extra toegevoegd aan de meeste paardenvoeders om in de behoefte van deze beide mineralen te voorzien.