Bezoekersvraag

Kennisbank

Verharen ondersteunen met voeding?


Door bezoeker Groos op 06-04-2012

Mijn tienjarige KWPN'er verhaart altijd veel trager dan zijn weidegenoten. Terwijl de andere paarden nu de dagen wat langer worden al volop in de verharing zitten, start dit proces bij mijn paard altijd pas laat op. Het lijkt bovendien weken langer te duren voordat hij zijn wintervacht een keer kwijtraakt. Kan ik hem met voeding ondersteunen zodat dit proces wat vlotter verloopt?
Antwoord:

De daglengte en temperatuur zijn de belangrijkste parameters voor de rui, zowel in het voorjaar als in de herfst. In de lente worden de dagen langer. Daglicht dat wordt opgevangen door de huid heeft een effect op de hypothalamus in de hersenen. Via de hypothalamus wordt de afgifte van hormonen door de hypofyse, schildklier, bijnieren en zelfs de eierstokken en testikels (mits deze niet zijn verwijderd) gestimuleerd. Deze hormonen zorgen ervoor dat een paard zijn wintervacht loslaat. De temperatuur heeft een minder groot effect dan de daglengte, vandaar dat paarden in het voorjaar ook bij -10 ? C gewoon in de rui gaan.

Voor een mooie vacht en normale rui is het belangrijk dat een paard gezond is. Daarvoor is (onder andere) een uitgebalanceerd rantsoen met alle benodigde voedingsstoffen nodig. Oudere paarden  verharen vaak langzamer, evenals sobere rassen en paarden die het jaarrond buiten staan. Bij de laatste twee ligt het grote verschil tussen zomer- en wintervacht daaraan ten grondslag. Stalpaarden krijgen een minder dikke wintervacht en raken deze daardoor ook gemakkelijker kwijt. Oudere paarden hebben vaak een tragere stofwisseling en storingen in de hormoonhuishouding, wat (naast een slecht gebit en een slechtere spijsvertering) een effect heeft op de rui. Ook een worminfectie kan de rui (en de algehele gezondheid) verstoren.

Sommige voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezonde huid en een mooie vacht. De haren zelf bestaan bijvoorbeeld uit keratine, een bepaald soort vezeleiwit. Een eiwittekort in de voeding kan dus een effect hebben op de vacht. Lees meer over de eiwitbehoefte. Verder zijn vitamine A en vitamine E en ijzer, selenium, mangaan, koper en zink van belang. Het rantsoen van onze paarden bevat veel van het essentiële onverzadigde vetzuur linolzuur (omega 6). Het andere essentiële vetzuur, alfa-linoleenzuur (omega 3), is minder goed vertegenwoordigd en is eveneens van belang voor een gezonde huid.

Er zijn diverse supplementen verkrijgbaar voor het verbeteren van de vacht, maar over het nut daarvan zijn de meningen verdeeld. Olie door het voer of een halve schep haver per dag kan een paard extra doen glanzen, waardoor de vacht er mooier uitziet en het dus lijkt alsof de rui beter verloopt. Ook wordt lijnzaadolie vaak gebruikt als supplement voor een glanzende vacht. Lijnzaad bevat ook veel omega 3 vetzuren. Lees meer: feiten en fabels over lijnzaad

Als een paard gezond is, verloopt de rui op een normale manier, onder invloed van de daglengte en de omgevingstemperatuur. Het toevoegen van bepaalde voedingsstoffen aan het voer heeft hier geen invloed op. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je paard gezond is, dan is de vacht mooi en verloopt de rui voorspoedig.

Lees meer:
Doffe vacht/Slecht verharen  

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Lotte
09-04-2012 10:07
Er was een actie (of nog steeds) bij olewo waarbij ze wortelkorrels met olie en bietenvlokken aanraden om het paard te ondersteunen tijdens het verliezen van de wintervacht. Ik heb dat geprobeerd en moet zeggen ben heel tevreden... maar nu weet ik natuurlijk niet zeker dat het door hun voer komt of dat mijn paarden altijd al makkelijk hun wintervacht verliezen... Ik weet alleen wel dat als ik met lijnzaadolie aan de slag ga... ze gegarandeerd last van hun darmen krijgen en dat hebben ze bij die brokjes met olie niet.

henriette
09-04-2012 23:10
Ik ben al jaren zeer tevreden over Linamix, een lijnzaadbrok. Wel prijzig maar een halve schep per dag is voldoende en ze komen er heel mooi van in conditie en in hun vel.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam