Bezoekersvraag

Kennisbank

Senioren (>20 jr)

Oudere paarden hebben een aangepast rantsoen nodig om op conditie te blijven en de laatste jaren van hun leven zo fit en gezond mogelijk door te brengen.

Het lichaam van een ouder paard verandert langzaam, waardoor extra aandacht voor de voeding steeds belangrijker wordt.
Vanaf ongeveer 20 jaar verandert het lichaam van een paard. De bespiering wordt minder, de stofwisseling wordt minder efficiënt en de functie van lever en nieren vermindert. Hierdoor wordt de opname van eiwit, fosfor en vezel uit de voeding minder. Om oude paarden nog zo lang mogelijk gezond te houden moet er rekening gehouden worden met vele aspecten.

Voeding voor oudere paarden

1. Voorkom vermagering
De kans op vermagering in de winter is vele malen groter dan in de zomer. Oudere paarden kunnen gras veel beter verteren dan hooi of kuil. Weidegang is erg goed voor een oud paard of geef in de winter fijn hooi of gehakseld ruwvoer en geef indien mogelijk weidegang. Ook kan het toevoegen van olie aan het rantsoen zinvol zijn. Lees meer over een oude pony op gewicht houden.

De mate van slijtage aan tanden en kiezen en de stand van het gebit verschilt per paard, maar heeft grote invloed op de conditie van het oudere paard. Het gebit is erg belangrijk voor de vertering. Als het voer niet goed gekauwd wordt, zullen onverteerde stukken voedsel in de mest terecht komen. Als een ouder paard zijn ruwvoer niet meer kan eten zal zijn conditie snel terug lopen. Lees meer over gebitsproblemen.

Om vermagering te voorkomen kun je kiezen voor een voer met 12 -14% eiwit, minder calcium en extra fosfor in het rantsoen. Een veulenbrok is prima geschikt voor oudere paarden die snel vermageren. Als het oudere paard ook nierproblemen heeft, dan zijn eiwitrijke producten af te raden.

2. Eiwittekort
Verlies van spiermassa kan niet alleen worden voorkomen door het verhogen van de energieopname. Een ouder paard heeft ook veel baat bij een extra eiwitbron van hoge kwaliteit met de essentiële aminozuren lysine, methionine, threonine om spiermassa op te bouwen. Geef bij voorkeur ruwvoer met een VREp (Verteerbaar Ruw Eiwit Paard) gehalte van minimaal 60 gram. Door jouw ruwvoer te laten analyseren weet je of jouw ruwvoer voldoende VREp bevat.

3. Kies voorbewerkte producten
De stofwisseling van een ouder paard wordt minder efficiënt. Door gemakkelijke verteerbaar voer aan te bieden maak je het je oudere paard iets gemakkelijker. Muesli’s met gepofte/ontsloten grondstoffen hebben een bewerking ondergaan, waardoor het zetmeel gemakkelijker verteerbaar is. Daarnaast verklein je de kans op koliek door producten met voorbewerking te kiezen, doordat er minder onverteerd voedsel doorstroomt naar het darmkanaal. Er zijn ook speciale seniorenbrokken en seniorenmuesli’s verkrijgbaar.

4. Slobber of seniorenvoeders
Als het kauwen van brok en muesli niet meer mogelijk is, kun je kiezen voor seniorenslobbers of een speciaal seniorenvoer. Seniorenvoer bevat over het algemeen meer vezels, omdat hierbij rekening wordt gehouden met de slechte opname van ruwvoer. Seniorenvoer voldoet niet altijd aan alle gestelde eisen. Let dus goed op welk voer het beste bij jouw oude paard past. Bespreek dit met je dierenarts.

5. Vitaminen en mineralen
De behoefte van bepaalde vitaminen en mineralen zijn extra hoog bij oudere paarden. De behoefte aan zink, koper en selenium zijn hoger. Ook vitamine C moet aanvuld worden, omdat oudere paarden dit niet meer voldoende aanmaken in de lever. 

Krijgt het paard minder ruwvoer of helemaal geen ruwvoer dan moet het aanvullende rantsoen veel vezels bevatten. Doordat de activiteit van goede bacterien in de darmen daalt zal het paard minder vitamine B en vitamine K aanmaken, waardoor dit door middel van het voer aangevuld moet worden.

Wat moet je vooral niet doen?

1. Geen topsportbrokkken
Voorkom overvoeren van oudere paarden met topsportbrokken, omdat ze de lever onnodig belasten.

2. Niet teveel krachtvoer
Geef niet teveel krachtvoer en geen hoge zetmeelgehalten. Door een slechte vertering kan dit gevaarlijk zijn als grote hoeveelheden onverteerd zetmeel doorstomen naar de dikke darm kan dit leiden tot een verteringstoornis of zelfs koliek en hoefbevangenheid.

Lees meer:
Bezoekersvraag: seniorenvoer of niet?
Bezoekersvraag: extra energie voor oud paard?
Bezoekersvraag: oude pony, wel of geen krachtvoer?
Bezoekersvraag: stijve oudere pony voeren?
Bezoekersvraag: senioren bijvoeren in de winter?
Bezoekersvraag: teveel eiwit voor oude pony?
Bezoekersvraag: hoe houd ik mijn oude pony op gewicht?
Bezoekersvraag: oude merrie met slecht gebit
Bezoekersvraag: oude merrie vermagerd
Bezoekersvraag: zeer mager oud paard 
Bezoekersvraag: oud paard op gewicht houden in de winter

Nieuws: Oude paarden: houd tanden, gewicht en rantsoen in de gaten