Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Feiten en fabels over lijnzaad


23-01-2012


Lijnzaad wordt door veel paardenhouders gebruikt en is een bestanddeel van sommige voedermiddelen. Het kan in verschillende vormen worden toegepast: lijnzaadolie of -granulaat, maar ook hele zaadjes worden gebruikt, gemalen, gekookt of rauw. Over wat het beste is zijn de meningen verdeeld.

Waarom lijnzaad?
Lijnzaad staat bekend om haar gezondheidsbevorderende werking. Het bevat veel essentiële omega-3 vetzuren(ca. 40 - 60%), welke een ontstekingsremmend effect hebben. Het kan helpen bij zomereczeem, artritis en pijn en stimuleert het immuunsysteem. Verder heeft het een positief effect op het maagdarmslijmvlies en gaat een paard er mooi van glanzen. Het laxerend effect wat aan lijnzaad wordt toegeschreven valt bij kleine hoeveelheden te verwaarlozen en is voornamelijk gebaseerd op het hoge gehalte aan slijmstoffen. De slijmstoffen trekken water aan, waardoor het volume toeneemt en de darmbeweging wordt bevorderd. Soms wordt het gebruikt om zand uit de darmen te verwijderen, maar in dat opzicht heeft lijnzaad geen betere werking dan psylliumvezel, een scheut plantaardige olie of dagelijks een goede hoeveelheid ruwvoer.

Gevaar?
Lijnzaad bevat cyanogene glycosiden (linamarine) die, wanneer ze in contact komen met bepaalde enzymen die eveneens in het zaadje zitten, blauwzuurgas vormen. Bij opname blokkeert blauwzuur de stofwisseling van het paard en het kan in kleine hoeveelheden al dodelijk zijn. Bij het gebruik van hele zaadjes wordt vaak aangeraden het lijnzaad minimaal een uur in ruim water (ca. 1 deel lijnzaad op 4 delen water) te koken, om het blauwzuur te laten vervliegen. Er zijn ook mensen die zeggen dat koken onnodig is (bij gebruik van kleine hoeveelheden), omdat de enzymen door de lage zuurgraad in de maag al worden afgebroken en daardoor sowieso niet meer kunnen reageren met de cyanogene bestanddelen om blauwzuur te vormen. Maar dit is slechts een theorie, geen bewezen feit. Koken zou de voederwaarde verlagen en de positieve effecten van lijnzaad verminderen.

Hoeveelheid
Over de hoeveelheid te voeren lijnzaad (rauw of gekookt, heel of gemalen) zijn er eveneens verschillende meningen. Door sommige nutritionisten wordt 100-200 gram per dag voor een volwassen paard als gezondheidsbevorderend gezien. Anderen raden aan om niet elke dag lijnzaad te gebruiken, door de kans op giftige stoffen. In een onderzoek waarbij paarden van ongeveer 500 kg gedurende 42 dagen dagelijks 0,5 kg lijnzaad kregen, werden echter geen negatieve effecten gezien of gemeten*.

Andere weetjes
- Lijnzaad bevat ca. 30 - 40% olie en minstens 20% eiwit. De olie bestaat uit 80 - 90% onverzadigde vetzuren.
Gemalen lijnzaad wordt door het hoge vetgehalte gauw ranzig, daarom kan lijnzaad het beste voor iedere voerbeurt vers gemalen worden.
- Hele lijnzaadjes kunnen niet altijd worden kapot gekauwd. Toch blijken de meeste voedingsstoffen uit het zaadje te verdwijnen  de ‘zaadjes’ die in de mest verschijnen zijn meestal niet meer dan een leeg hulletje.
Lijnzaadolie wordt verreweg het meest gebruikt. Het is handig in gebruik, is zeker niet giftig en heeft grotendeels dezelfde goede eigenschappen als heel lijnzaad.
- Lijnzaad bevat naar verhouding veel fosfor en weinig calcium. Wanneer grotere hoeveelheden lijnzaad worden gevoerd (wat overigens niet is aan te raden), is het verstandig  dit hoge fosforgehalte te compenseren met een voedermiddel met veel calcium, zoals luzerne.

 
*W. O'Neill, S. McKee, A. F. Clarke, 2002. Flaxseed (Linum usitatissimum) supplementation associated with reduced skin test lesional area in horses with Culicoides hypersensitivity. Can J Vet Res. 66(4): 272–277.

Lees meer: Verschillen tussen lijnzaadolie en zonnebloemolie
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina