Bezoekersvraag

Kennisbank

Krachtvoer bijvoeren naast kuilgras?


Door bezoeker Zwaagman op 17-03-2011

Mijn 10 jarige KWPN' er van 1,68 m rijd ik 4 uur in de week dressuurmatig, 2 uur springen en 1 uur recreatief. Mijn paard krijgt 3xdaags kuilvoer. Maar is sinds twee weken erg sloom. Hij gaat wel vanaf mei de wei weer in. Zou ik krachtvoer moeten gaan voeren?
Antwoord:

De kwaliteit van kuilgras kan erg wisselen. Als je paard uitsluitend kuilgras krijgt is het belangrijk om te weten wat je voert en dan is het verstandig om de partijen kuilgras met enige regelmaat te laten analyseren. Zodoende weet je wat je paard binnenkrijgt aan voedingsstoffen en welke voedingsstoffen hij wellicht tekort komt. Veel paarden die recreatief gereden worden, kunnen heel goed volstaan met alleen ruwvoer. In sommige gevallen is een aanvulling van krachtvoer echter wel nodig. Bijvoorbeeld wanneer het ruwvoer van mindere kwaliteit is, weinig voedingswaarde bevat of bepaalde voedingsstoffen onvoldoende aanwezig zijn. Dan kan een aanvulling van extra energie, vitaminen en mineralen gewenst zijn.

Een goed onderhouden weiland levert vooral in het voorjaar veel energie. De overgang van stal naar weide vraagt wat extra aandacht, omdat hiermee het rantsoen verandert en dit heeft gevolgen voor het spijsverteringssysteem van het paard. Laat een paard langzaam aan het gras wennen, door de graastijd langzaam op te bouwen. Op die manier verklein je de kans op hoefbevangenheid, koliek en diarree.

Onderhoud van de weide is ook van groot belang. Verstandige bemesting zorgt ervoor dat het gras blijft groeien en voorkomt dat suikers
(fructanen) zich opstapelen. Ophoping van suikers in het gras (door gebrek aan groeistoffen en/of koude nachten in combinatie met zonnige dagen) is één van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van hoefbevangenheid in het voorjaar.

Een verandering in het temperament van een paard kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld stress of een verminderde voedingswaarde van het (ruw-)voer. Mocht je het gevoel hebben dat je paard iets tekort komt dan kan een aanvulling van een kleine hoeveelheid krachtvoer,  vitamine/mineralenvoer of koek geen kwaad.

Bij een plotselinge verandering is het mogelijk dat er een medisch probleem bestaat. Wanneer je dit vermoedt, is het verstandig om een veearts te raadplegen.

Antwoord: Marike Jacobs


 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam