Bezoekersvraag

Kennisbank

Overgang stal naar weide

Als je paard in het voorjaar voor het eerst de weide in gaat moet je wel voorzichtig zijn. Hij kan zo vrolijk zijn dat hij zichzelf beschadigd of door de omheining gaat.

Daarnaast is het erg belangrijk om de hoeveelheid gras die hij binnen krijgt in de gaten te houden. Een plotselinge overgang kan de darmflora in de blinde en dikke darm verstoren. Dit kan leiden tot diarree, koliek of hoefbevangenheid. Daarom moet je een paard nooit zomaar  van de ene op de andere dag vanaf een stalrantsoen in de weide zetten.

De beste overgang van stal naar weide

1. Elke dag een uurtje langer
Laat je paard in het begin elke dag een uurtje langer grazen.

2. Hooi of stro voeren
Gras leidt bij veel paarden tot dunne mest. De vertering van gras zal stabieler verlopen als je eerst een plak hooi of sto voert voordat je je paard buiten zet. Ook zal je paard hierdoor minder honger hebben.
 
3. Regelmatig ontwormen
Als paarden in de weide staan is de kans op wormbesmetting groter. Dit neemt niet weg dat paarden die geen weidegang krijgen ook ontworming nodig hebben. Door de grotere kans op infectie in de weide is het aan te raden om alle paarden te ontwormen, voordat zij de weide opgaan. Als een paard nieuw wordt toegevoegd aan een koppel moet deze eerst ontwormt worden en 2 dagen afgezonderd houden van de groep. Om de juiste werkzame stof te kiezen en de frequentie van ontwormen kun je mestonderzoek laten uitvoeren door je dierenarts.

Lees meer over:
Het gevaar van voorjaarsgras
Bezoekersvraag: Overgang naar gras?
Bezoekersvraag: diarree en hoefbevangenheid voorkomen bij overgang van stal naar weide
Grasmengsels voor paarden
Weidegang
Grasrantsoen
Artikel Nieuwe Oogst 01-05-2010: Voorzichtig van voer naar gras