Bezoekersvraag

Kennisbank

Luchtzuigen/Kribbebijten

Paarden zijn in de natuur 14-16 uur bezig met grazen en bewegen. Tegenwoordig kunnen de meeste paarden die op stal gehouden worden niet in hun natuurlijke behoeften voorzien. Dit kan onder andere stress en problemen aan het verteringsstelsel veroorzaken.

Luchtzuigen zou ontstaan uit verveling, daarnaast wordt de oorzaak gezocht bij een tekort aan ruwvoer. Bij een tekort aan ruwvoer kan een paard last krijgen van brandend maagzuur. Bij het luchtzuigen wordt speeksel aangemaakt, dat een hoge Ph-waarde bevat. Deze hoge Ph-waarde zorgt ervoor dat de maaginhoud geneutraliseerd wordt. Paarden die luchtzuigen hebben regelmatig last van maagproblemen, zoals maagzweren.

Een ander gevolg van luchtzuigen is het afslijten van de tanden, op lange termijn kan het paard moeite krijgen met eten door gebitsproblemen. Om luchtzuigen te voorkomen is een goed stalmanagement, goed training en goed rantsoen erg belangrijk. 

Voer voor paarden die luchtzuigen

1. Geef veel ruwvoer
Met veel ruwvoer treedt er minder verveling op. Daarbij zorgt ruwvoer voor een gezond maagdarmkanaal. Luchtzuigen lijkt verband te hebben met maagzweren of verzuring in de maag. Dit is de reden dat sommige paarden na de krachtvoermaaltijd gaan luchtzuigen. Geef altijd eerst hooi en daarna krachtvoer, zodat er geen krachtvoer wordt gegeven op een lege maag.

2. Ga verveling tegen
Zorg dat je paard minimaal enkele uren per dag uit de stal komt, bijvoorbeeld in de weide. Daar kan hij lekker bewegen en grazen waardoor er minder snel verveling optreedt.

3. Supplementen
Luchtzuigen is te behandelen met allerlei voedingssupplementen, die een goede uitwerking hebben op de zuurgraad van de maag. Dit zijn supplementen die gericht zijn op maagproblemen. Uiteraard kan beter de oorzaak: tekort ruwvoer en verveling weggenomen worden.
 

Lees meer:
Eerst hooi, daarna krachtvoer voor kribbebijters