Kennisbank

Energieverhogend

Is je paard erg langzaam of is ie niet vooruit te branden? Dit kan diverse oorzaken hebben. Lees hier hoe een sloom paard een beetje extra power kan krijgen.
Bij je voerkeuze moet je rekening houden met het karakter en temperament van je paard. Als je paard erg koelbloedig is en altijd moeizaam wil werken, dan kun je het karakter niet met voer veranderen. Daarnaast kunnen omstandigheden ook een rol spelen bij paarden die niet lekker in hun vel zitten.

Voer voor paarden die extra energie nodig hebben 

1. Geef voldoende ruwvoer
Een tekort aan ruwvoer kan leiden tot lusteloosheid, maagzweren, verveling of stalondeugden.

2. Kies een voer met snelle energie, bijv. haver
Paarden die wat extra energie nodig hebben, kunnen baat hebben bij het bijvoeren van haver. Haver bevat veel snelle energie, waardoor dit een heetmakend effect kan hebben. Het zetmeel uit haver is gemakkelijker te verteren dan uit andere granen. De snel beschikbare energie uit haver laat bepaalde hormoonspiegels stijgen waardoor een paard frisser kan worden.

3. Langzame energiebronnen voor uithoudingsvermogen
Vet bevat 3x zoveel energie dan koolhydraten (suiker en zetmeel), waardoor vet een zeer goede energiebron is voor paarden. Vet levert echter energie die langzaam vrij komt, waardoor dit zeer goed geschikt is voor extra uithoudingsvermogen en duurprestaties en iets minder geschikt voor krachtexplosies en piekprestaties. Lees meer over een vetrijk rantsoen. Daarnaast levert gerst iets langzamer vrijkomende energie, wat ten goede komt aan het uithoudingsvermogen.

4. Houd je paard in een mooie conditie
Zorg ervoor dat je paard niet te dik wordt. Vaak zijn paarden die te dik zijn ook “erg” rustig. Lees hier meer over dikke paarden.

5. Vraag niet teveel/te zware prestaties
Zorg naast de voeding voor voldoende afwisseling in de training, gun je paard af en toe eens vakantie en overvraag hem niet. Paarden kunnen ook overtraind raken, dus let ook op je rijgedrag en train op de juiste manier voor wat je wilt bereiken. Zorg voor een regelmatige beweging. Paarden die weinig bewegen zijn vaak ook niet erg fit of snel vermoeid.


 

 

Lees meer:
Hoe werken energy boosters?

Bezoekersvraag: fries met te weinig energie?
Bezoekersvraag: na 10 minuten lusteloos?
Bezoekersvraag: meer energie, gevoelig voor spier- en hoefbevangenheid
Bezoekersvraag: sloom en dik?
Bezoekersvraag: meer energie tijdens het rijden?
Bezoekersvraag: te weinig werklust door voeding?
Bezoekersvraag: haver voor trage tinker?
Bezoekersvraag: flitsender en meer energie?
Bezoekersvraag: meer energie zonder dikker te worden
Bezoekersvraag: tinker met te weinig energie
Bezoekersvraag: hoe geef ik genoeg energie aan een dikke pony?
Bezoekersvraag: zonder gras minder fit

 Beveel een product aan voor energieverhogend

Uw e-mail adres
Motivatie:
vul code in :

Andere bezoekers bevolen de volgende producten aan:


Als u zelf een reactie plaatst zal deze eerst worden goedgekeurd door de redactie. Het kan daarom even duren voordat uw motivatie zichtbaar is.

U kunt per IP-adres slechts één keer stemmen op een product.

Energy
Hartog
1 keer  
 

1: Mijn paard is veel frisser en fitter sinds ik dit erbij voer.


Horsemix plus
Masters
1 keer  
 

1: Mijn fries had niet zoveel energie voor zijn tweede dressuurproef dus heb ik hem dit gegeven. Het duurde even voor het aanslaat, maar het resultaat is het waard.


Sport
Equiral
1 keer  
 

1: Ik voerder eerste Equiral Stud in combinatie met muesli, maar mijn Ijslander was futloos. Nu ik sportbrok voer in combinatie met muesli heeft hij veel meer energie en kan het werk beter aan.


Kentucky Lite E.
Havens
1 keer  
 

1: Mijn 15 jarige KWPNer moest iets meer energie krijgen, daarom ben ik dit gaan voeren. Hij doet het er geweldig op, heeft meer pit en valt minder snel in.


Energy Control
Pavo
1 keer  
 

1: Tijdens wedstrijden kwam ik mijn 2e proef niet zo goed meer door, omdat ze alle energie verbruikte tijdens losrijden en de 1e proef. Met de Energy Control heeft mijn paard meer energie zonder drukker te worden.


Champion
Marstall
1 keer  
 

1: Gebruik dit met Cornmuesli van Marstall voor extra energie en dat werk super


Sportsfit
Pavo
1 keer  
 

1: Ben dit gaan gebruiken om mijn dressuurpaard extra energie te geven. Werkt super!