Bezoekersvraag

Kennisbank

Waarom eet mijn paard geen biks meer?


Door bezoeker Holsgens op 13-04-2020

Mijn paard eet alleen gras, op stal geen biks. De lichaamstemperatuur is 37.5. Hart en longen zijn in orde. Wel diarree, wat zou de oorzaak kunnen zijn?
Antwoord:

Er kunnen meerdere oorzaken zijn dat jouw paard geen biks meer eet op stal. 

Een mogelijke en heel waarschijnlijke oorzaak is de invloed van voorjaarsgras. In deze tijd van het jaar begint het gras volop te groeien, daarnaast is het gras in het voorjaar vaak rijk aan eiwit en suikers. Dit kan de darmflora van een paard verstoren, waardoor diarree ontstaat. Als de darmflora verstoort is kan dit een negatieve invloed hebben op de eetlust. Daarom is het belangrijk om de overgang naar gras geleidelijk te laten verlopen en jouw paard niet teveel gras laten eten/niet teveel uren per dag laten grazen en voldoende hooi/stro bij te voeren.

Daarnaast is het mogelijk dat jouw paard de biks niet meer zo graag eet. Dit kan ontstaan door verveling, omdat het paard de voedingsstoffen niet nodig heeft/geen hongere heeft, de biks bedorven is of ongedierte bevat, de voerbak niet schoon is etc. Aangezien jouw paard ook diarree heeft is het minder aannemelijk dat dit de oorzaak is. 

Lees meer:
Het gevaar van voorjaarsgras

Overgang van stal naar weide 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam