Bezoekersvraag

Kennisbank

Verminderde eetlust

Wanneer een paard ziek is of een andere tijdelijke aandoening heeft kan het zijn dat het snel gewicht verliest. De eetlust is veel minder in vergelijking tot wat het was of de voeding die het paard binnenkrijgt wordt om welke reden dan ook niet opgenomen. Hier kunnen risico’s aan vast hangen, zowel aan het niet eten als aan het weer aan het eten krijgen. Als paardeneigenaar is het handig om van dit onderwerp enige basiskennis te hebben, zodat wanneer dit voorkomt men weet hoe er gehandeld moet worden.

Risicogroepen
Ziekte
Een paard in een goede conditie die niet drachtig of lacterend is kan twee tot vier dagen met weinig voeding overleven, zolang het beschikking heeft over water. Gewichtsverlies komt vaak voor bij aandoeningen als een infectie, bloedvergiftiging, longproblemen of abcessen in de buikholte. Ook bij diarree, na een koliekoperatie of bij darmproblemen zien we vaak dat voedingsstoffen vrijwel niet worden opgenomen waardoor de algehele lichaamsconditie van een paard snel achteruit gaat. Een paard in deze situatie moet zo snel mogelijk vrijwillig gaan eten of de nodige voedingsstoffen op een andere manier binnen krijgen. Voor herstel is extra energie nodig, wanneer deze niet geleverd kan worden is herstel niet mogelijk en zal de lichamelijke conditie hard achteruit gaan.

Magere paarden
Voor paarden die al mager zijn of paarden die de afgelopen tijd veel gewicht hebben verloren is het belangrijk dat zij regelmatig eten. Zij hebben continu voeding nodig om hun conditie te kunnen handhaven, omdat deze nog niet stabiel is.

Dikke paarden
Voor een andere groep paarden kan een paar dagen weinig eten nog veel gevaarlijker zijn, in tegenstelling tot wat men zou verwachten. Dit zijn de paarden met overgewicht en in het speciaal pony’s en mini paardjes. Zij kunnen zelfs in zeer korte perioden zonder voedselopname grote problemen ontwikkelendoor het gevaar van lever- en nierproblemen.

Veulens
Ook voor jonge veulens is regelmatig eten zeer belangrijk. In de eerste week van het leven van een veulen hebben ze nog weinig energie door alle indrukken en het plotselinge intensieve eerste gebruik van hun lichaam. Wanneer een veulen tijdelijk geen voeding binnen krijgt zal het futloos worden, met algehele zwakte, een laag bloedsuikerniveau en kan zelfs overlijden tot gevolg hebben. Wanneer een (jong) veulen weigert te eten is het dan ook noodzaak om een dierenarts te raadplegen.

Maagzweren
Bij het weigeren van het eten van ruwvoer liggen maagzweren op de loer. Een paard maakt voortdurend maagzuur aan en dit wordt geneutraliseerd door het speeksel dat vrij komt wanneer een paard kauwt. Echter, wanneer een paard niet eet komt er geen speeksel vrij, dus kan het maagzuur niet geneutraliseerd worden. Hierdoor daalt de zuurtegraad in de maag en zodra deze een pH van 4 of zelfs lager heeft bereikt is de kans op maagzweren groot. Het voeren van krachtvoer stimuleert de productie van maagzuur, dus wanneer een paard geen ruwvoer eet is het belangrijk om ook geen krachtvoer te voeren. In dit geval is het noodzakelijk om een dierenarts in te schakelen, zodat het paard voedingsstoffen toegediend kan krijgen via een maagsonde.

Oplossingen
Vaak komt de normale eetlust terug wanneer de aanleiding wordt behandeld. Het zakken van koorts en bestrijden van pijn door medicatie zorgen er vaak voor dat een paard weer gaat eten. Sommige paarden die weigeren te eten kunnen verleid worden door extra aantrekkelijk voer aan te bieden zoals groen en geurend ruwvoer. Het is wel aan te raden om het normale rantsoen zoveel mogelijk in stand te houden om lichamelijke stress door een snelle overgang te vermijden.

Wanneer er extra producten als vers gras, bladrijk hooi en aantrekkelijk krachtvoer worden aangeboden is het belangrijk deze in kleine hoeveelheden te voeren. Hiermee wordt de eventuele kans op diarree en hoefbevangenheid minder groot. Wanneer een paard niet gewend is aan krachtvoer is het aan te raden dan niet meer dan ½ kg krachtvoer per dag te voeren. Gezonde paarden eten graag melasse, dit kan ook extra toegevoegd worden aan de voeding van zieke paarden om de eetlust op te wekken (melasse is verkrijgbaar bij enkele voerfabrikanten). Pas op: paarden die gevoelig zijn voor suikers, zoals bij hoefbevangenheid en insulineresistentie kun je beter geen extra suikers voeren. Het toevoegen van extra olie zorgt voor een grotere langzame energie inname. Lees hier meer over de voeding voor een paard op rust.

Wanneer er geen oplossing lijkt te zijn om het paard aan het eten te krijgen, kunnen er voedingsstoffen worden toegediend via een maagsonde. Het toedienen van voeding door een maagsonde dient door een dierenarts uitgevoerd te worden.

Pas dus altijd op wanneer je merkt dat je paard minder goed eet dan normaal. Het lijkt onschuldig, maar het mag absoluut niet te lang duren. Wanneer je paard binnen een risicogroep valt of zorgwekkend weinig eet is het verstandig om een dierenarts om advies te vragen.