Bezoekersvraag

Kennisbank

Extra energie voor langdurige ritten bij insulineresistentie


Door bezoeker de ronde op 29-09-2016

Ik hoop dat jullie mij advies kunnen geven over wat te voeren aan mijn Friese ruin van 11 jaar. Krijgt dagelijks een uur beweging, met soms ritten van 4 uur per dag. Dressuur, recreatief en aangespannen. Hij is insulineresistent, heeft als 5 jarige wel eens maagzweren gehad. Heeft lymfe oedeem, dus vaak dikke benen. Nu heeft hij pas ook bloedarmoede gehad, te weinig witte en rode cellen, had ook terugval in bespiering. Ik relateer dit ook een beetje naar te weinig brandstof voor hetgeen wat ik van hem vraag. Had geen wormen. Wel te laag vitamine E. Krijgt altijd onbeperkt voordroogkuil/en hooi. Kwaliteit is goed. Heb ik laten testen. Hij gaat in de zomer 5 uur de wei op per dag langzaam opgebouwd ivm insulineresistentie. Hij kreeg in het verleden pavo care for life, daar deed hij het op zich goed op. Maar hij eet het echt met lange tanden. Dus gezocht naar wat anders. Ik geef hem nu 200 gr vitalbix, 1 schep lucerne, 150 ml lijnolie, 1 schep seniores priores om de olie etc bij hem binnen te krijgen. En hij krijgt vitamine E erbij. En 1 schep care for life. Dit krijgt hij per dag. Hij is nog herstellende van zn bloedarmoede en krijgt hiervoor Red Cell en weet dat dit lang duurt maar heb het gevoel dat ik qua voer toch het anders moet doen. Kunnen jullie mij alsjeblieft helpen, iets te vinden waardoor hij weer meer energie krijgt, zn bespiering weer mooier word en weer lekkerder in zn vel gaat zitten?
Antwoord:

Er zijn drie geschikte energiebronnen voor paarden:
1. Koolhydraten (suiker en zetmeel)
2. Vezels
3. Vetten

In verband met de insulineresistentie is het niet aan te raden om extra koolhydraten te voeren.

Je geeft aan dat jouw paard onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit krijgt, waardoor je veel energie in de vorm van vezels voert. Echter voor 4 uur durende ritten heeft een paard erg veel energie nodig, waardoor energie in de vorm van vezels waarschijnlijk niet voldoende is. Daarnaast geef je een schep luzerne wat ook zeer vezelrijk is. Luzerne bevat daarnaast veel essentiële aminozuren voor spieropbouw en om jouw paard iets voller te krijgen. Een voerschep luzerne is ca. 300 gram en dat is relatief weinig. Je kunt de hoeveelheid luzerne verhogen naar 1,5 - 3 kg (1- 2 emmers) om jouw paard iets voller te krijgen.

Tenslotte geef je 150 ml lijnolie, dit is energie in de vorm van vet. Vet levert 3 x zoveel energie als koolhydraten en is een zeer efficiënte energiebron. Met name voor langdurige ritten is olie zeer geschikt. Je zou de hoeveelheid olie nog een beetje kunnen verhogen om extra energie te geven. Voer dan wel extra vitamine E bij, omdat bij een vetrijk rantsoen extra vitamine E gevoerd dient te worden. 
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam