Bezoekersvraag

Kennisbank

Voeradvies voor spieropbouw bij springpaard


Door bezoeker Heijmans op 13-01-2016

Wij hebben een 6 jarige merrie, waar we momenteel veel mee aan het springen zijn, kunt u mij een goed totaalvoer(en) advies geven, ik vind momenteel dat het paard niet veel spieren bijzet.
Antwoord:

De basis van het rantsoen is voor ieder paard hetzelfde, namelijk voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Een paard heeft minimaal 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig. Dit komt voor een paard van 600 kg op minimaal 6 - 9 kg ruwvoer per dag. Lees alles over ruwvoer

Bij voorkeur zou het ruwvoer geanalyseerd moeten worden. Door middel van een ruwvoeranalyse weet je precies wat de voedingswaarde van het ruwvoer is en kun je op basis hiervan vaststellen wat er in het rantsoen aangevuld moet worden aan krachtvoer en eventueel supplementen.

Een springpaard heeft veel snelle energie nodig. Hiervoor is energie uit zetmeel goed geschikt, dit komt veel voor in granen. Lees meer over het rantsoen voor een springpaard

Voor de spieropbouw is het heel belangrijk dat het rantsoen voldoende eiwitten bevat met essentiële aminozuren. Eiwitten komen voor in hooi, kuil, gras en luzerne. Grof langstengelig ruwvoer van onbemest weiland bevat weinig eiwit en in de winter krijgen paarden over het algemeen weinig gras, daarom is het met name in de winter belangrijk om goed op de kwaliteit van het ruwvoer te letten. Om de kwaliteit van het ruwvoer op te waarderen zou luzerne aangevuld kunnen worden. Lees meer over spieropbouw.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam