Bezoekersvraag

Kennisbank

Ruwvoer analyseren

De kwaliteit van ruwvoer, zowel van hooi als kuilgras, kan enorm variëren. Het analyseren van ruwvoer geeft inzicht in de energievoorziening, eiwitvoorziening, suikergehalte, structuur en mineralen in het ruwvoer. Vervolgens kan het soort en de hoeveelheid krachtvoer en supplementen hierop aangepast worden, zodat je zeker weet dat je paard alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om de prestaties te leveren die van hem gevraagd worden.

Wat wordt geanalyseerd?
Als u uw ruwvoer laat analysen dan is het aantal voedingsstoffen wat geanalyseerd wordt afhankelijk van de voedingsstoffen die van belang zijn en het budget voor de analyse. Een standaard analyse kost ca.  € 100,- voor ongeveer 30 voedingsstoffen. De meest voorkomende geanalyseerde voedingsstoffen zijn ruw eiwit, vet, suiker, ruwe celstof en de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium, zwavel, koper, zink en selenium. In overleg met dierenarts of voedingsdeskundige kan het zinvol zijn om ook andere voedingsstoffen te laten analyseren, bijvoorbeeld bepaalde vitaminen.

Eiwit
De hoeveelheid ruw eiwit die wordt gemeten is een schatting van de hoeveelheid eiwit, maar geeft geen informatie over de kwaliteit van het eiwit. Daarom wordt ook de hoeveelheid Verteerbaar Ruw Eiwit (VREp) voor een paard weergegeven. Eiwit zijn de bouwstenen van het lichaam en speelt een belangrijke rol bij herstel van weefsel en opbouw van spieren.

Energie
De hoeveelheid energie (EWPa) in het ruwvoer is belangrijk voor de energiebehoefte om prestaties te kunnen verrichten. Vet is een voedingsstof die energie levert, net als oplosbare koolhydraten, zoals suiker en zetmeel. Het kan belangrijk zijn om de hoeveelheid suiker en zetmeel in het rantsoen te weten voornamelijk bij paarden met hoefbevangenheid of insulineresistentie.

Vezels
Voldoende vezels in het rantsoen is belangrijk voor de gezondheid van de darmen en gehele vertering. De twee meest voorkomende analyses voor vezels zijn acid detergent fiber (ADF) en een neutral detergent fiber (NDF), die kan worden gebruikt om de voerkwaliteit  van de vezels in te schatten. NDF is een weergave van hoeveelheid hemicellulose, cellulose en lignine die het grootste gedeelte van de vezels in het gewas vormen. Deze drie componenten zijn geclassificeerd als celwand of structurele koolhydraten. Ze geven de plant stevigheid. ADF is een weergave van de hoeveelheid cellulose en lignine. Cellulose varieert in verteerbaarheid en wordt negatief beïnvloed door de lignine-gehalte. Hoe hoger het lignine gehalte, hoe slechter de verteerbaarheid van de cellulose.  Hoe hoger de ADF hoe minder gemakkelijk het ruwvoer verteerbaar is voor een paard. 

Mineralen
Alle standaard vermelde mineralen zijn betrokken bij belangrijke lichaamsfuncties. De calcium/fosforverhouding is belangrijk voor het behoud van de botkwaliteit. Magnesium is belangrijk dat een groot aantal enzymen naar behoren functioneren. Zwavel is belangrijk voor haar- en hoefkwaliteit en voor een groot aantal andere functies. Koper is belangrijk voor botontwikkeling en hemoglobine vorming en zink is nodig voor eiwitsynthese en stofwisseling. Selenium is belangrijk voor het behoud van gezonde celmembranen, maar dit dient in kleine hoeveelheden gevoerd te worden, omdat een overschot selenium giftig kan zijn.

Bekijk een voorbeeldanalyse van hooi, uitgevoerd door BLGG AgroXpertus.

Hoe moet ik de resultaten interpreteren?
Op het analyserapport worden streeftrajecten gegeven waarbinnen de de analyse zou moeten vallen. Indien de analyse afwijkt dan wordt door middel van kleuren aangegeven wat het risico hiervan is. Nutrienten die buiten de streeftrajecten vallen verdienen extra aandacht en dienen op één of andere manier in het rantsoen gecompenseerd te worden.

De analyseresultaten van uw ruwvoer kunnen opgeteld worden bij de analyse van het krachtvoer. De analyseresultaten van het krachtvoer zijn te vinden op het etiket, op de website of in de folder van producent of op VoerVergelijk.nl. Door de resultaten van het krachtvoer bij het ruwvoer op te tellen in de gegeven hoeveelheden per dag,  krijg je inzicht of in de behoefte van het paard wordt voldaan. De meeste voedingsstoffen worden geanalyseerd in percentages. Bekijk hier enkele eenheden voor het omrekenen en hulp bij een rantsoenberekening.

Indien je persoonlijke hulp nodig hebt bij het interpreteren van de analyseresultaten dan zijn er diverse producenten van paardenvoeders die hun klanten helpen bij het interpreteren van de ruwvoeranalyse. Zij kunnen u adviseren welk krachtvoer of supplement nodig is naast de bekende gegevens van het ruwvoer. Voor vragen/onduidelijkheden over de analyse kunt u tevens contact opnemen met het laboratorium waar de analyse is uitgevoerd.

Hoe weet ik of mijn paard krijgt wat hij nodig heeft?
De behoefte van een paard hangt van verschillende factoren af, zoals leeftijd, prestatieniveau en bij fokmerries het stadium van de dracht of lactatie. Schattingen van de behoefte kunnen worden gevonden in Nutrient Requirements van de National Research Council's van paarden, 6e editie (NRC, 2007). Ook op VoerVergelijk wordt de behoefte aan vitaminen en mineralen en de behoefte aan energie en eiwit weergegeven.

Tekorten van bepaalde voedingsstoffen in het rantsoen kunnen opgevangen worden door te kiezen voor andere voedermiddelen of aanvullingen door middel van supplementen.

Lees meer:
Hoe neem ik een ruwvoermonster?

Waar kan ik een ruwvoeranalyse laten uitvoeren?
Een volledige ruwvoeranalyse voor paarden kan uitgevoerd worden bij Eurofins en Horsehayanalysis.eu. In september 2016 heeft Pavo met Eurofins een Ruwvoer Quickscan geïntroduceerd. Hiermee krijg je een indicatie van het eiwit-, energie- en suikergehalte van jouw hooi of kuilgras. De kosten hiervan zijn ruim € 20,-. Bekijk de video over de Pavo Ruwvoer Quickscan. De Ruwvoer Quickscan is te bestellen in de Pavo-webshop

Lees meer:
Vijf redenen om ruwvoer te analyseren