Bezoekersvraag

Kennisbank

Voer voor drachtige merrie met Cushing?


Door bezoeker Moonen op 23-11-2015

Wat adviseert u om een drachtige merrie met Cushing in de laatste maanden van de dracht te voeren? Voordat ze Cushing had voerde ik Pavo Podo Lac maar dat durf ik nu niet aan vanwege het suiker/zetmeelgehalte.
Antwoord:

Alle voeders die speciaal voor drachtige merries zijn ontwikkeld hebben een relatief hoog suiker/zetmeelgehalte. Voor een paard met de ziekte van Cushing is het belangrijk om zo min mogelijk suiker/zetmeelrijke voeders te geven.

Een drachtige merrie heeft extra behoefte aan vitamine A, calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan. Als het veulen geboren is dan stijgt de behoefte aan eiwit aanzienlijk in verband met de melkproductie. Dit moet door middel van de voeding aangeboden worden.

Een product wat rijk is aan vitaminen, mineralen en eiwit en weinig suiker/zetmeel bevat is luzerne. Luzerne is zeer goed geschikt voor drachtige merries. Als je meer dan 3 kg per dag voert dan is het verstandig om ook zemelen bij te voeren. Luzerne heeft een zeer scheve calcium/fosforverhouding, waardoor extra fosfor aangevuld moet worden als je grote hoeveelheden voert.

Als je toch graag een compleet krachtvoer geeft, dan kun je in onze database zoeken naar voeders met een laag  suiker/zetmeelgehalte door middel van de VoerVergelijk Checker.

Lees meer:
Ziekte van Cushing
Voer voor een drachtige merrie
Voer voor een zogende merrie
Feiten en fabels over luzerne

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam