Bezoekersvraag

Kennisbank

Ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing (PPID) ontstaat door een tumor in de hypofyse, dit is een belangrijk deel van de hersenen. De tumor zorgt voor een verhoogde productie aan bepaalde hormonen. Door deze overmatige productie worden de suiker- en vetstofwisseling ontregeld. Hierdoor ontstaat in veel gevallen insulineresistentie of hoefbevangenheid.

Paarden met de ziekte van Cushing hebben overmatig en gekrulde haargroei. Andere symptomen zijn overmatig drinken en plassen, abnormaal zweten en spieratrofie (dunner en minder krachtig worden van spieren). Paarden met de ziekte van Cushing komen vaak moeilijk door hun vacht en hebben een toegenomen eetlust. Deze aandoening komt meestal voor bij oudere dieren(ca. 20 jaar), maar ook jonge paarden kunnen last krijgen van deze aandoening. De ziekte blijkt vaker voor te komen bij merries en pony’s.

De conditie van het paard is in het algemeen goed tot overmatig. Als ze leiden aan insulineresistentie dan kunnen ze vermagerd zijn.

De ziekte van Cushing kan bevestigd worden door ACTH bepaling in het bloed van de paarden. Deze test maakt het mogelijk om snel de Ziekte van Cushing bij paarden te diagnoticeren en/of controleren of medicatie aanslaat. Deze directe ACTH bepaling kan uw dierenarts bij de GD aanvragen.

De hypofyse tumor is niet operatief te verwijderen en een paard met de ziekte van Cushing kan uitsluitend behandeld worden met medicijnen. De medicijnen zijn niet goedkoop, maar als ze in een vroeg stadium worden toegediend kan het resultaat goed zijn.

Voeding voor een paard met de ziekte van Cushing

1. Weinig of geen krachtvoer
Geef zo min mogelijk krachtvoer, omdat een hoog gehalte aan suikers/zetmeel de kans op hoefbevangenheid kan vergroten. Als je wel krachtvoer geeft kies dan krachtvoer met een laag suikergehalte(< dan 4%). Voer zoeken

2. Goede kwaliteit ruwvoer
Kies voor een goed ruwvoer, waarbij de basisbehoefte wordt gedekt eventueel aangevuld met een compleet vitaminen en mineralensupplement. Voer het liefste hooi, omdat de kwaliteit(dus ook het suikergehalte) van kuilgras erg wisselend kan zijn. Hooi uit onbemeste gebieden kan een hoog suikergehalte bevatten. Mocht je twijfelen over de partij hooi die je wilt aankopen laat deze dan bemonsteren bij het BLGG in Oosterbeek. Oudere paarden kun je geweekte luzernebrokken en suikerbietenpulp geven. Als aanvulling is een speciale mineralenmix nodig.

3. Ideale lichaamsconditie
Probeer jouw paard in een ideale conditie te houden. Een te mager paard is niet goed, maar overgewicht vergroot de kans op insulineresistentie, waardoor hoefbevangenheid kan ontstaan.

Naast een goede voeding moet stress zoveel mogelijk worden vermeden en is een regelmatige ontworming belangrijk. Door je paard regelmatig te scheren en een goede hoefverzorging te geven kan de pony of het paard zich prettiger voelen.

 

 

Lees meer:
Bezoekersvraag: Lijnzaadolie en wortelen bij de ziekte van Cushing?
Bezoekersvraag: Extra vitamine C voor oude pony met Cushing?
Bezoekersvraag: Oud hooi weken voor pony met Cushing?

Bekijk het 100 seconden dierenarts filmpje van Abouthorses.tv over de ziekte van Cushing