Bezoekersvraag

Kennisbank

Voer voor drachtige merrie met tarwe allergie?


Door bezoeker Paauw op 23-02-2015

Er staat bij ons op stal een drachtige merrie die allergisch is voor tarwe. Ze krijgt veel voordroogkuil en daarnaast Subli Dieetmix. Wat kunnen we haar de laatste paar maanden van de dracht het beste geven?
Antwoord:

Een allergie voor tarwe maakt het voerbeleid minder eenvoudig. In bijna alle krachtvoeders zit tarwe. Er zijn wel een aantal krachtvoeders die geen granen bevatten. Eén hiervan is de Subli Dieetmix, echter dit is een muesli met een relatief laag energie- en eiwitgehalte. In de laatste drie maanden van de dracht en tijdens de lactatie neemt deze behoefte van de merrie aanzienlijk toe.

Verzeker jezelf ervan dat je eeen goede kwaliteit voordroogkuilgras voert waar voldoende voedingsstoffen inzitten om de basisbehoefte van het paard te dekken. Geef minimaal 1,5 kg voordroog per 100 kg lichaamsgewicht.

De extra behoefte aan energie en eiwit kun je aanvullen door bijvoorbeeld luzerne aan het rantsoen toe te voegen. Dit is zeer eiwitrijk. En plantaardige olie (zoals zonnebloemolie is zeer geschikt om extra energie aan te vullen. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

Daarnaast neemt de behoefte aan bijvoorbeeld calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan ook toe. Dit kun je aanvullen door middel van een supplement voor drachtige merries of een vitaminen/mineralenvoer.

Lees meer:
Glutenallergie

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam