Bezoekersvraag

Kennisbank

Glutenintolerantie

Glutenintolerantie wordt bij mensen ook wel coeliakie genoemd en is een voedselallergie tegen eiwitten die in granen voorkomen, de zogenaamde gluten. Klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn o.a. buikkrampen, diarree en gewichtsverlies.

Onderzoekers van Utrecht Universiteit hebben nu ontdekt dat glutenintolerantie mogelijk ook bij paarden voorkomt, wat mogelijk verband houdt met dunne darmontsteking

Wat zijn gluten?
Er zijn twee soorten gluten, namelijk gliadines en glutenines. De gliadines kunnen klachten veroorzaken en komen voornamelijk voor in granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt. In haver, maïs en rijst zitten nauwelijks tot geen gliadines.

Welke klachten kunnen ontstaan?
Wanneer er een allergie tegen gluten bestaat, herkent het lichaam de gluten als ‘gevaarlijk’, waardoor er een ontstekingsreactie in de dunne darm optreedt. Onder invloed van die ontstekingsreactie sterven darmcellen af. Aangezien die darmcellen noodzakelijk zijn voor vertering van voedsel en het absorberen van voedingsstoffen, raken deze functies door een glutenallergie verminderd. Klachten die kunnen ontstaan (bij mensen) zijn dan buikkrampen, gewichtsverlies, diarree en een opgeblazen buik. Verder ontstaan vaak vitamine- en mineralentekorten door een verminderde opname in de dunne darm, waardoor o.a. bloedarmoede en botontkalking kunnen optreden.

De klachten van mensen met een glutenallergie komen overeen met de klachten van paarden met een dunne darmontsteking. Mensen met coeliakie hebben een verhoogde concentratie van bepaalde antilichamen in het bloed, waaraan coeliakie kan worden herkend. Paarden met een dunne darmontsteking blijken ook een verhoogde concentratie van die antilichamen te hebben, waardoor het plausibel lijkt dat ook paarden kunnen lijden aan glutenintolerantie en dat het een oorzaak kan zijn van dunne darmontsteking.

Voer voor paarden met glutenallergie

1. Geen granen met gluten
Om de klachten van een paard met een glutenallergie of een allergie voor granen in het algemeen, moeten granen met gluten (tarwe, rogge, gerst, spelt) uit het rantsoen worden geweerd. Zodoende verminderen de ontstekingsreacties, geneest de dunne darm en kan het lichaam herstellen tot het weer normaal functioneert. Daarna is het zaak om bij een glutenvrij rantsoen te blijven, om terugkeer van de klachten te voorkomen.

2. Geen normaal krachtvoer
Laat granen, vooral de glutenhoudende soorten zoals tarwe en gerst, nou in haast alle krachtvoersoorten gebruikt worden. In veel gevallen is het voeren van normaal krachtvoer dus af te raden. Bekijk krachtvoeders zonder granen

3. Voldoende energie, eiwit, vitaminen en mineralen
Het paard moet wel voldoende energie, eiwit en vitaminen/mineralen binnenkrijgen. Ruwvoer, plantaardige olie en supplementen kunnen een goed uitgebalanceerd rantsoen vormen.

Voor veel paarden die gereden worden, kan onbeperkt hooi volledig voorzien in de energiebehoefte. Is dit niet het geval, dan kan worden gekozen om (een deel van) het hooi te vervangen door goed kuilgras. Plantaardige olie is zeer energierijk en kan goed worden toegepast wanneer een ruwvoerrantsoen niet voldoende energie levert. De kwaliteit van het ruwvoer is onbekend wanneer er geen analyse is uitgevoerd. Bovendien kan de kwaliteit en samenstelling erg wisselen. Het is dus mogelijk dat er ergens tekorten ontstaan. Een eiwittekort kan bijvoorbeeld worden aangevuld met luzerne. Het voorzien in voldoende vitaminen en mineralen is lastiger bij paarden met een gluten- of granenallergie. In veel supplementen zijn namelijk op basis van tarwe en dus ongeschikt voor deze paarden. Let hier goed op bij de aankoop van een supplement.

Lees meer:
Bezoekersvraag: Glutenvrij voer voor topprestaties?