Bezoekersvraag

Kennisbank

Welk krachtvoer om dikker te worden en voor spieropbouw?


Door bezoeker Peeters op 29-12-2014

Mijn paard krijgt op dit moment 1 kg morgens en s avonds Havens Coolmix met 2 pompjes lijnzaadolie. Verder ruwvoer. Na het werk geef ik haar 1 liter zemelen. 2 bekers Metazoa, en een flinke scheut zonnebloemolie. Verder is ze sensibel waarvoor ik haar een beetje magnesium bij voer. Nu wil ik graag dat ze wat dikker wordt en meer spieropbouw krijgt. Ze is altijd aan de magere kant. Graag jullie advies. Ik las al dat Pavo Sportsfit meer vet heeft maar misschien wordt ze daar ook heter van.
Antwoord:

Als een paard te mager is dan moet altijd eerst gekeken worden naar de hoeveelheid en kwaliteit van het ruwvoer. Meestal krijgt een mager paard te weinig ruwvoer of ruwvoer van een te lage kwaliteit. Het ruwvoer kan bijvoorbeeld weinig voedingsstoffen bevatten, terwijl de basisbehoefte gedekt zou moeten worden door het ruwvoer. Eiwit is een zeer belangrijke voedingsstof voor paarden, die voornamelijk in het gras en ruwvoer voorkomt. Eiwit is een essentiële bouwstof voor spieropbouw bij paarden.

Het is heel goed mogelijk dat jouw paard een tekort aan eiwit in het rantsoen heeft waardoor ze te mager blijft en onvoldoende spieren opbouwt.

Zorg ten eerste dat jouw paard 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht krijgt. Voor een paard van 600 kg zou dit dus 9 kg ruwvoer per dag zijn. Kijk daarnaast kritisch naar de kwaliteit. Is het grof en langstengelig of fijn en groen? Grof en langstengelig ruwvoer bevat vaak weinig voedingswaarde. Geef ruwvoer met een goede voedingswaarde en voer indien mogelijk een ruwvoeranalyse uit, zodat je precies weet wat je voert. Mocht de kwaliteit van het ruwvoer laag zijn en je hebt geen mogelijkheid om van ruwvoer te wisselen, vul het ruwvoer dan aan met een ruwvoer van hoogwaardige kwaliteit, zoals bijvoorbeeld luzerne. Luzerne bevat ook veel essentiële aminozuren ter ondersteuning van de spieropbouw.

Mocht je ook iets aan het krachtvoer willen veranderen, dan zou je extra olie kunnen geven. Door een ander krachtvoer product toe te voegen heb je de kans dat het paard heter wordt. Olie heeft geen heetmakend effect, maar granen(zetmeel) kan dit wel veroorzaken.

Lees meer:
Spieropbouw
Magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (4)Gabor Heeffer
05-01-2015 10:35
Niet "verkoperig" bedoeld maar wel belangrijk om te weten. De eerste toepassing van ricebran (rijstzemelen+rijstkiem) als grondstof voor paardenvoer was het paard voller te krijgen en extra ondersteuning voor spierweefsel herstel en opbouw te geven. Eerst bij oudere paarden, later bleek het zeer effectief voor eigenlijk alle paarden.

Yvonne
05-01-2015 16:18
belangrijk ook te weten welke Metazoa je voert, is dit de SuperFit Broxxx, de mineralen en vitaminen of de HP23, de luzerne brok. Ik zou ruwvoer doen, SFB voor de mineralen en de HP23 er bij.

Henk van Haren
05-01-2015 18:07
Heb je al eens Speedibeet van PAVO geprobeerd? is een pulpvorm goed aanvullend ruwvoer ik doe er een schep muesli bij en ze vinden het heerlijk.is suiker arm en voed goed.

Sas
07-01-2015 16:15
Zelf heb ik een Arabische hengst en dus ook een heet hoofd. In de winter valt hij altijd af, maar daar heb ik een oplossing voor gevonden.

Hij krijgt ochtend:1/2 kg draversbrok + 1/2 lucerne
Middag : 1/2 kg gebroken mais + 1/2 lucerne
Avond : 1/2 kg draversbrok + 1/2 lucerne
Verdere krijgt hij ruim droge kuil en met werken 1/4 draversbrok extra.

Misschien dat je hier wat aan heb, want mijn hengst word er niet drukker van!
Succes
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam